Lagbanner
"Lite frågetecken för skadorna och Koemans coachning"
Får Memphis Depay dansa i sommar blir det ett kul EM för Holland.

"Lite frågetecken för skadorna och Koemans coachning"

En ny upplaga av EM drar igång om bara ett par dagar. Ossian Lindström gästade Holland-redaktionen för en pratstund med Holland-skribenten William Edström, som även skriver om Ajax, inför det stundande mästerskapet. En informativ intervju där William både berättar om sin relation om den holländska fotbollen och ger en lägesrapport inför EM.

Holland har genom åren fått fram många duktiga spelare - både i närtid och flera decennier tillbaka. Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Johan Cruyff, Arjen Robben och Ruud Gullit, för att nämna några. Holland har vunnit EM och kommit trea tre gånger. Guldet kom 1988. Då bestod laget av spelare som Marco van Basten, Rijkaard och Ronald Koeman. I den senaste EM-upplagan, som var 2020, vann Holland sin grupp. De åkte sedan ut i åttondelsfinalen mot Tjeckien.

Hur fastnade du för holländsk fotboll?

För mig började det med Zlatan. Jag var sju år när han gick till Ajax, och då Zlatan var den coolaste spelaren för en svensk sjuåring så fick jag upp ögonen för Ajax genom honom. Även genom reportage i tidningen GOAL minns jag. Sen blev snart Zlatans stora rival Rafael van der Vaart min favorit i Ajax istället. Zlatan gick förstås vidare men jag var fast vid Ajax och holländsk fotboll. Ska man intellektualisera det lite så är det väl filosofin och sättet att tänka kring fotboll sen Cruijffs dagar som tilltalat mig. Att det inte bara handlar om att vinna utan hur man spelar är viktigare.

Har du någon favoritspelare i Holland?

Daley Blind är en stor favorit, en så intelligent och ständigt underskattad spelare. Ja han är inte snabb eller stark men hans förmåga att läsa spelet och passningsspel är i absolut världsklass. Äkta Ajax-man också, sörjer att han inte är kvar i Ajax.

Vad har du för förväntningar på Holland i den stundande upplagan av EM?

Svårt, jag har av någon anledning fått en optimistisk känsla, konstigt nog för mig som är från Gnällbältet. Men det har sett bra ut i uppladdningen och för en gångs skull verkar Holland ha ett starkt kollektiv. Dessutom verkar förväntningarna utifrån inte vara så stora om man ser till oddsfavoriterna till guldet. Jag tror det kan passa Holland att smyga med som lite dark horse. Men lite frågetecken för skadorna och Koemans coachning.

Hur spelar landslaget?

Det är inte fullständig glimrande totalfotboll som på 70-talet. Mer pragmatiskt, men förstås finns ändå rötterna där, nedärvt genom generationer av holländsk fotbollskultur. Man är passningsskickliga och vill spela vackert när man kan, men har samtidigt blivit pragmatiska och det finns en flexibilitet gällande taktik och formation. Det fanns det även det bevingade året 1988…

Landslaget dras med skador. Vilka spelare missar mästerskapet?

Frenkie de Jong och Teun Koopmeiners har båda fått lämna återbud och lämna truppen. Sen tidigare var Marten de Roon, Mats Wieffer och Quinten Timber borta pga skador, de hade förmodligen alla varit med i truppen annars.

Hur påverkas landslaget av avbräcken?

Då alla ovan uppräknade spelare är mittfältare är det tydligt var det påverkar laget. Särskilt att de Jong saknas, han har varit lagets kanske bästa och viktigaste spelare jämte kaptenen Virgil van Dijk. Koopmeiners som varit grym i Atalanta är också ett mycket kännbart tapp inte minst då han hade kunnat axla mycket av de Jongs ansvar. Det finns fortfarande bra startspelare för mittfältet, men inte samma bredd längre vilket gör lagdelen sårbar.

Är det någon spelare, bortsett från dem skadade, som du saknar i truppen?

Joshua Zirkzee, anfallaren som slog igenom stort för Bologna i Serie A denna säsong efter att i många år varit en stor talang i Bayern München. Hans målsinne och bollbehandling gör honom till en spännande anfallare.


Holland har spelat ett par träningsmatcher. Hur har det gått?

4-0 mot Kanada och 4-0 mot Island i de två förberedande matcherna inför EM. Förtroendeingivande. Inte minst då Kanada sedan höll 0-0 mot Frankrike och Island dagar innan slog England.

Vilka är nyckelspelarna i truppen?

Virgil van Dijk förstås som den store ledaren. Memphis Depay är viktig där framme, han har blandat och gett i sina olika klubblag men i landslaget har han alltid levererat, säger en hel del att han snart tar över målrekordet från Robin van Persie. Sen i och med skadorna på mittfältet blir det viktigt att spelare som Tijjani Reijnders och Joey Veerman kliver fram där. På övriga positioner har Holland flera bra alternativ.

Slutligen, vilka tror du vinner EM?

Jag satte faktiskt Holland som mästare i en privat tipstävling jag och några kompisar har. Det var innan skadorna på de Jong och Koopmeiners, och mycket för att jag ville ha ett lite outsidertips med. Men kanske får hålla fast vid det ändå… annars är väl Frankrike mer självklar favorit.


Ett stort tack till William som tog sig tid att ställa upp på intervjun! 

Ossian Lindströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-13 10:07:52
Author

Fler artiklar om EM -24