Lagbanner
Nyckelmatch mellan två lag på jakt efter en ny identitet

Nyckelmatch mellan två lag på jakt efter en ny identitet

Den tidiga eftermiddagsmatchen mellan Rumänien och Ukraina blir en match mellan två lag som har sett bättre dagar, men där åtminstone det ena ser ut att kunna gå en intressant framtid till mötes.

Samma namn men annan generation i Rumänien

Om Rumänien under 90-talet kvalificerade sig till i stort sett vartenda mästerskap har 2000-talet varit betydligt dystrare. Sedan glansdagarna på 90-talet har laget haft svårt att nå några högre höjder och har inte deltagit ett VM-slutspel sedan 1998. Sedan EM 2000, som blev Gheorghe Hagis avskedsställning, har man innan årets turnering lyckats kvalificera sig för EM 2008 och 2016. Båda gångerna stod man för en mycket defensiv fotboll och fick respass efter gruppspelet.

Om det rumänska landslaget på slutet av 90-talet kunde stoltsera med spelare som Hagi, Popescu, Petrescu, Moldovan och Ilie och under 00-talet med Chivu och Mutu, är dagens landslag betydligt mindre namnkunnigt. En likhet är dock att de båda upplagorna rattas av en Iordanescu. Anghel Iordanescu styrde landslaget under EM 1996 och 1998, medan dagens landslag leds av sonen Edward.

Precis som under landslagets glansdagar är den stora stjärnan Hagi, fast denna gång sonen Ianis Hagi, som till vardags spelat i Alavés på lång från Glasgow Rangers. Annars är den mest kände spelaren Tottenhams mittbacksreserv Radu Dragusin.

Anfall bästa försvar för Ukraina

När det ukrainska landslaget nådde sin topp kring millennieskiftet var det framförallt tack vare spelare som Andriy Shevchenko och Serhiy Rebrov. Denna generation lyckades dock sällan ta sig till några mästerskap då man allt som oftast stupade på mållinjen med förluster i playoff till både EM 2000 och VM 2002. Till VM 2006, som också avgjordes i Tyskland, lyckades man emellertid kvala in och sedan ta sig till kvartsfinal. EM 2012 på hemmaplan blev sedan avskedsföreställningen för Shevchenko. Därefter skulle det dröja till och med EM 2020 (uppskjutet till 2021) innan Ukraina återfanns på den europeiska fotbollsscenen. Denna gång med Shevchenko som förbundskapten. När man nu åter kvalificerat sig för ett EM är det med Shevchenkos gamle vapendragare från Dynamo Kiev, Serhiy Rebrov, vid rodret.

Nu tycks Ukraina återigen ha fått fram en fin generation, där många spelare befinner sig på toppen av sina karriärer. En av de som gjort starkast avtryck den gångna säsongen är utan tvekan Artem Dovbyk, som vann La Ligas skytteliga med 24 mål och starkt bidrog till att succélaget Girona kvalificerade sig till Champions League. Som back-up till Dovbyk finns Roman Yarmechuk, som den gångna säsongen var ordinarie i Valencia.

En annan spelare värd att nämna är Mykhailo Mydryk, som den gångna säsongen tagit en fast plats i Chelsea. Mittfältet känns som Ukrainas starkaste lagdel med spelare Heorhiy Sudakov från Shakhtar, Viktor Tsyhankov från Girona och Oleksandr Zinchenko från Arsenal. Därutöver finns gott om rutin med spelare som Taras Stepanenko, Andriy Yarmolenko som har flera säsonger i europeisk toppfotboll bakom sig, och Ruslan Malinovskyi, som efter flera säsonger i succélaget Atalanta numera återfinns i Genoa.

 

Carl Bengtssonbengtssoncarl72@gmail.com2024-06-17 13:09:00
Author

Fler artiklar om EM -24