Lagbanner
Panelsamtal efter första omgången: ”No Scotland, no party”
Kylian Mbappés brutna näsa en stor snackis.

Panelsamtal efter första omgången: ”No Scotland, no party”

Efter en spännande förstaomgång har EM-redaktionen samlats kring ett panelsamtal för att reda ut frågor kring matcherna som varit och väntar.

1. Mer eller mindre alla favoriterna och stornationerna i grupperna tog poäng i premiärmatchen. Vilka lag imponerade mest och minst på dig i första matchen? Varför?

Sebastian: Redan i mästerskapets första match såg man att hemmanationen är ett land att räkna med. Inget lag var lika övertygande och dominanta som den tyska maskinen. Spanien såg också bra ut, men inte samma effektivitet och totaldominans. Samtidigt såg England trötta och stundtals nästan planlösa ut. Kane och Foden får verkligen steppa upp om det ska bli någon finalplats.

Carl: Svårt att inte säga Tyskland även om det var väntat inför hemmapubliken och ett ihåligt Skottland. Jag vill även lyfta fram Rumänien som aldrig gav Ukraina en chans. Tjeckien och Slovakien stod också för solida insatser mot två favorittippade motstånd.

Gustav: Det som imponerar är den tyska mentaliteten att fortsätta pressa och spela offensivt trots ledning med flera mål. Många minns säkert hur det såg mot brassarna när Brasilien hade hemma VM 2014 och åtminstone jag själv ville be tyskarna om nåd. Det var något liknande vi fick se i hemmapremiären och den här inställningen kan komma att bli en bidragande faktor till tysk framgång i denna turnering. Den spanska effektiviteten imponerade också. Belgien och Nederländerna är väl de två lite större fotbollsnationerna som inte har imponerat, även om Nederländerna vann sin match så var inte spelet särskilt övertygande. 

Nico: Tyskland imponerade stort i premiären och bjöd på en överkörning. Den enda matchen hittills där man sett en stor skillnad i kvalité och klass mellan lagen. Med en nation på sina axlar gick man ut i Munchen och satte ner foten, och med tanke på historien -  med värdnationer som skakat i diverse premiärer - är det bara att lyfta på hatten. Riktigt besviken på Ukraina. Flertalet spelare som har presterat på den absoluta världstoppen senaste säsongen, som borde kunnat få hål på rumänerna, men trots det vek man ner sig. 

Oskar: Tyskarna imponerade rejält. Trots att de ställdes mot ett Skottland så var det en total utskåpning. Även Spanien spelade bra och visade att de är några att lita på. Även om Frankrike vann sin match så saknades det lite precision i avsluten. England såg riktigt trötta ut och behöver en rejäl förändring på vissa positioner. Men Ukraina var inte i närheten av det jag trodde av dem.   

Per: Det går inte att komma ifrån att tyskarna imponerade mest. Men jag tycker också att Spanien har startat riktigt bra. Ett litet extra plus vill jag även ge Portugal, vars favoritskap mot Tjeckien riskerade att bli betungande. Men Roberto Martinez manskap hade tålamod och säkrade en premiärseger som ger rätt bra råg i ryggen inför fortsättningen. Kroatien är en besvikelse såväl som Belgien. Är också lite frustrerad över Gareth Southgate som än en gång lyckas förmedla någon form av märklig info till sina spelare att slå av på takten, vilket var nära att straffa sig.   

2. Efter ett VM i Qatar som saknade större supporterföljen har vi redan fått se enorma marscher och supportersamlingar. Vad är ditt första intryck av supporterstödet i EM? Något land som sticker ut i dina ögon?

Sebastian: Att se alla bilder på supportermarscher och samlingar inför matcher får en först och främst att bli ännu mer besviken på att Sverige missade mästerskapet. Tänk bara att få sitta på någon pub på ett torg i Tyskland tillsammans med 20 000 andra gulblåa. Sen får det en att, om möjligt, bli ännu mer besviken och arg på beslutet att arrangera ett mästerskap i Qatar. Så här ska ett fotbollsmästerskap se ut!

Carl: Inte oväntat är det de turkiska supportrarna som utmärkt, vilket inte är så konstigt givet hur många turkar som finns i Tyskland. De rumänska supportrarna imponerade också med sitt antal i matchen mot Ukraina.

Gustav: Generellt har det varit bra publikfriande matcher och en mycket bra stämning på läktaren. Tyskland är med sitt geografiska läge ett bra ställe att ha en europeisk turnering i. Det är också ett land där det finns ett stort intresse för fotboll och det är härligt att se både hur det ser ut på läktarna men också runt omkring arenorna. 

Nico: Otroligt glädjande att ett stort mästerskap äntligen spelas i ett(!) riktigt land. När man ser färgbomberna från Tysklands gator känner man att det är såhär det alltid ska vara. Rumänerna gjorde ett avtryck på mig. En otrolig explosion på läktarna när man krossade ett, på förhand, upphöjt Ukraina. Svårt att inte känna med de tusentals rumäner som lever en vardag i Europas utkant. 

Oskar: Tycker att man efter bara en omgång sett vad skillnaden är om man placerar ett mästerskap i ett land med en tradition. Tyskarna har visat sitt stöd, Turkiet har varit otroliga på läktarplats. Men Skottland har varit tveklöst bäst på att leverera en 12:e man.  

Per: Njöt av Albaniens och Rumäniens makalösa stöd och så kan man inte undgå skottarna. Det är ju ett faktum: “No Scotland, no party”.

3. Mbappé ser ut att missa resten av gruppspelet efter nässkadan i premiärmatchen. Hur stort avbräck är det för Frankrike?

Sebastian: Givetvis är det ett stort avbräck för Frankrike. Samtidigt har laget så många skickliga världsspelare både på planen och på bänken för att kunna ta sig vidare från gruppen. Skulle Mbappé sedan bli hel igen till slutspelet ser jag inget som skulle kunna stoppa Frankrike från att gå hela vägen till finalen. Då med en ännu hungrigare Mbappé efter ha missat flera matcher.

Carl: Frankrike kommer givetvis att ta sig förbi gruppspelet relativt enkelt även utan Mbappé. Frågan är hur mycket han besväras av skadan och skyddsmasken i utslagsmatcherna.

Gustav: Ett visst avbräck är det självklart i och med att det rör sig om en topp tre-spelar i världen. Men självklart finns goda ersättare och det absolut viktigaste blir naturligtvis att få tillbaka Mbappé till det förmodade slutspelet. 

Oskar: Även om Mbappé inte är med i resten av gruppspelet så kommer Frankrike klara sig. Men senare i slutspelet så kan hans avbräck märkas. Får de en tuff åttondel så kan hans avbräck vara avgörande för att det blir ett uttåg för tidigt.  

Nico: Det är ett enormt avbräck. Frankrikes starkast lysande stjärna och vägvisare är såklart avgörande för laget. Trots det är det ett lag som ändå kommer springa hem ett avancemang från gruppen, även om det är ett annat Frankrike utan Mbappé. 

Per: Det största avbräck någon kan få. Mbappé är bäst i det på pappret bästa laget. Visst, de kan säkert kompensera med tanke på sin breda och starka trupp. Men det är trots allt EM:s kanske bästa spelare. Sådant går inte att ersätta.

4. Fortsatt låga odds på att England ska vinna EM. Hur ser du på deras chanser att vinna EM efter insatsen i deras premiärmatch?

Sebastian: Det är som det alltid är med England i mästerskap. Förväntningarna är skyhöga. “I år måste verkligen England kunna ta sig till final. Titta bara på laget man har.” Ungefär i den stilen brukar det låta inför varje EM och VM. Nu gick man förvisso till final förra EM, men efter en svag EM-premiär i år är jag inte alls lika säker på att England tar sig till final igen. Southgate får nog säga adjö till sin roll redan innan 14 juli.

Carl: Jag var inte en av dem som trodde på England innan EM och har inte större anledning att göra det. Det är dock självklart för tidigt att räkna bort dem och de kommer förmodligen att jogga sig igenom gruppspelet.

Gustav: Tycker att det är för tidigt att säga något om det just nu. De kan säkert komma att växa in i turneringen alltmer. Det ska bli intressant att följa. Och självklart bevakar man den otrolige Bellingham lite extra. 

Oskar: Den ständiga sagan om att fotbollen kommer hem har funnits sen VM vinsten. Sett till sin trupp så har man kapacitet att nå långt, men inte hela vägen. Och det är bara att titta tillbaka på premiärmatchen för att se det. 

Nico: Efter första matchen mot Serbien blir det tydligt att England stävjs av Gareth Southgate. Givetvis är det för hårt att dra slutsatser efter bara en match, men deras tre poäng var långt ifrån imponerande. Lag har dock gjort sämre premiärer och sedan gått och vunnit hela mästerskap. 

Per: En premiär i ett stort mästerskap handlar om att överleva, oavsett hur bra du är. Det går nästan aldrig att dra några slutsatser från en sådan avseende turneringens slutliga segrare. England överlevde och har därmed fortfarande stora chanser att gå långt. Det ska dock bli intressant att se vad som händer när de möter vassare motstånd. De kan ju inte slå av på farten som de gjorde i premiären, då kommer de att bli straffade.

5. Man skulle nästan kunna säga att Sverige tappade sin EM-plats till Österrike. Om Sverige hade fått platsen istället, hur tror du att det hade gått för Sverige i gruppen efter ha sett första omgången?

Sebastian: Det vore ett mirakel om Sverige skulle lyckas ta sig till en kvartsfinal efter ha hamnat i en grupp med Frankrike, Nederländerna och Polen. Så som Sverige spelar nu är jag osäker om vi ens hade tagit en poäng. Nej, så här i efterhand är det kanske bra att vi missade EM. Åtminstone sportsligt.

Carl: Det enda lag vi haft en chans mot i den gruppen är Polen. Det troliga är att vi förlorat också där. Mot Österrike var Sverige chanslösa på Friends och det hade inte blivit lättare nu. Så nej, bättre fly än illa fäkta.

Gustav: Sverige har mycket att arbeta med innan de kan komma att börja hävda sig på den här nivån igen. 

Oskar: Tror nästan sommaren blir bättre så här än om vi hade varit med. För EM-resan hade slutat redan i gruppen. Polen hade varit det enda landet vi hade haft någon chans mot. Vi har en lång bit att gå innan vi är på denna nivå. 

Nico: Efter att ha sett Österrike konstaterar jag att vi är nivåer från dem. Vårt svenska landslag hade givetvis sett annorlunda ut om vi varit i EM, än vad det gör i detta nu. Tror vi hade gjort det fint, beroende på lottning. Ett mästerskap är alltid ett mästerskap med nerver och annan stämning osv.

Per: Sverige känns klart sämre än Österrike, som faktiskt såg riktigt bra ut i premiären. Vi har inget i EM att göra.

Vi tackar panelen för sin medverkan, så hörs vi i nästa panelsamtal!

SvenskaFans.com2024-06-19 22:25:00
Author

Fler artiklar om EM -24