Lagbanner
Panelsamtal efter gruppspelet: ”Har passerat sitt bäst före-datum”

Panelsamtal efter gruppspelet: ”Har passerat sitt bäst före-datum”

EM-redaktionen har på nytt samlats för ett panelsamtal. Den här gången pratar redaktionen om aktuella frågor och funderingar efter gruppspelet.

Gruppspelet är alltså över. Vilka lag har överraskat mest på er och vilka lag har gjort er mest besvikna efter deras gruppspelsmatcher?

Per Malmqvist Stolt:
Rumänien, Slovenien och Georgien är alla positiva överraskningar. Jag skulle även vilja lyfta fram Albanien, som gjorde en insats där de kan hålla huvudet högt. Sedan är jag oerhört imponerad över Österrike och Schweiz. Även imponerad, men kanske inte lika överraskad över Spaniens insats. 
England och Belgien tar sig vidare, men har ändå varit besvikelser hittills. Även Kroatien och Skottland hamnar i den kategorin. Det är ändå ett mästerskap med fler positiva överraskningar än negativa. Om man generaliserar så har kanske fler stora nationer misslyckats än de som inte har samma förväntningar på sig.

Nico Frisk:
Österrike och Schweiz har varit två väldigt slagkraftiga lag som visat att dem kan slå alla. Bägge lagen gjorde stabila kval men brukar vara annorlunda när det riktiga mästerskapet börjar, under gruppspelet har dock Österrike och Schweiz visat sig vara helt prestigelösa med en lägstanivå som inte ens favoriterna har. 
England med alla dess stjärnor borde såklart gjort det mycket bättre i gruppen. Istället har Foden, Bellingham, Kane med flera sett ut som vilka mediokra spelare som helst. Sedan finns en stor besvikelse i att Ukraina inte kunde komma upp i nivå. Med de spelare som finns borde man gjort det bättre än att sluta sist i gruppen. 

Carl Bengtsson:
Jag är mest imponerad över Schweiz och Österrike. Hade Schweiz vunnit mot Tyskland hade man fått möta Danmark istället för Italien, vilket kan vara skillnaden mellan avancemang och utslagning. Jag tror dock Schweiz slår ut Italien! Österrike är kanske det lag som har stått för den mest positiva fotbollen tillsammans med Tyskland. De har också fått en klart överkomlig motståndare i Turkiet.
Vad gäller de negativa överraskningarna är det svårt att inte säga England och Belgien. Tyvärr är det inte helt ovanligt att favorittippade lag inte gör mer än absolut nödvändigt för att ta sig vidare. Ukraina borde sett till spelarmaterial ha presterat bättre. Kroatien kanske också kan läggas till i denna kategori, även om många av deras spelare har passerat sitt bäst före-datum.

Oskar Almswik:
Jag hade helt ärligt för några veckor sedan skrattat åt någon som tog ut Rumänien och Österrike som gruppettor i sina grupper. Rumänien överraskade alla i premiäromgången och Österrike var oroligt bra samtliga matcher och faktiskt förtjänade sin plats i gruppen. Rumänien fick lite stolpe in med sig under matcherna, men de fick in poängen som behövdes i en grupp där de var tippade att sluta sist.  
Sedan så har England och Belgien varit en besvikelse i gruppspelet. Men jag hade tänkt mig mycket mer om Kroatien. Trodde på förhand att man i alla fall kunde bli en bästa trea, men efter matchen mot Albanien förstod jag att deras stortid kanske är över. 

Sebastian Ahokas: 
Det är svårt att inte lyfta fram Georgien och Rumänien när man ska prata om lag som imponerat. Rumänien med sitt frejdiga spel som ledde till en smått mirakulös gruppseger, och Georgien som chockade hela Europa när man vann mot Portugal med Ronaldo i spetsen. 
När det kommer till besvikelser är det egentligen samma sak varje år. England pratar hela tiden om hur fotbollen ska hem igen, men när mästerskapen väl börjar är det mer underhållande att se på fotboll i division fem i Småland. Tråkigare och mer idéfattig fotboll är svår att hitta. Även Belgien som alltid räknas som en förhandsfavorit har inte allt kommit upp i den nivå som man hoppats.


Vilken avslutning av gruppspelet sen! Georgien skrällde mot Portugal och Rumänien lyckades vinna sin grupp. Hur långt kan dessa två underdogs gå i slutspelet egentligen?

Per Malmqvist Stolt:
Tror tyvärr det tar stopp rätt snart. De stora nationerna har en tendens att skärpa sig ju längre turneringarna lider. Å andra sidan brukar det ofta vara någon överraskning som kan ta sig så långt som till semifinal. I så fall skulle jag sätta en peng på Rumänien.

Nico Frisk:
Varken Georgien eller Rumänien har imponerat särskilt. Mycket som gått stolpe in och ser inte att just dessa har någon riktigt tyngd i sina lag som är viktigt i ett slutspel. När de stora nationerna lägger till en dimension i sitt spel blir det svårt för dem mindre att hänga med.

Carl Bengtsson:
Jag tror att det tar stopp för båda redan i nästa match. Att de båda gick vidare är kanske mest av allt resultatet av att fyra av sex grupptvåor avancerar än något annat. Rumänien vann visserligen gruppen men det mest ett resultat av att också Belgien klarade sig med oavgjort i sista matchen. Inget av lagen har något i en åttondelsfinal att göra.

Oskar Almswik:
Georgien ställs mot Spanien och där tar resan förmodligen slut för dem, Spanien har varit riktigt starka och det lär vara för mycket för georgierna. Rumänien ställs mot Nederländerna, vilket på pappret kan tänkas vara en lätt match för Nederländerna. Men i gruppspelet så visade det sig vara tufft för Nederländerna, så helt omöjligt kanske det inte är för Rumänien att hitta något sätt att ta sig viadre.

Sebastian Ahokas:
På pappret ska resan ta slut nu för båda lagen. Men då många av storlagen ändå har varit rätt svaga så kan båda absolut skrälla sig vidare, åtminstone en match till. Samtidigt har både Spanien och Nederländerna varit två att storfavoriterna som faktiskt presterat. Speciellt Spanien, där blir det mycket svårt med en skräll. 


På förhand lyftes Mbappe, Bellingham, Musiala och Ronaldo fram som några av mästerskapets största spelare och de som skulle leda sina lag till framgång. Men hur har det egentligen gått för dessa profiler?

Per Malmqvist Stolt:
Musiala och Mbappé har väl börjat bäst medan Bellingham har fallit ganska platt med tillsammans med resten av England efter en alldeles makalös inledning. Ronaldo har mest varit frustrerad. Inte mycket som funkat där, men han går ju aldrig att räkna bort.

Nico Frisk:
Musiala är väl egentligen den enda som lett sitt lag offensivt på ett framgångsrikt sätt. Mbappe missade omgång 2 och första och sista matchen har inte Frankrike direkt sett heta ut. Bellingham huserar i ett dysfunktionellt engelskt lag som ingen är bra i. Ronaldo är trots allt nära 40-strecket vilket jag tycker syns, allt går lite långsammare än vad det gjorde för ett par år sedan, därav inte kommit upp i nivå.

Carl Bengtsson:
Det är givetvis bara Musiala som presterat i paritet med förväntningarna. Övriga kan dock komma att bli tungan på vågen under utslagsmatcherna.

Oskar Almswik:
Musiala har varit en av de mest framtonade spelarna i Tyskland, han har i särklass varit bäst bland profilerna. Bellingham har haft sina bra stunder i England, men har likt hela truppen bara fallit ihop och inte hittat problemen. Mbappé var bra i öppningsmatchen, sedan så kom den brutna näsan så man har väll inte riktigt fått någon helbild på Mbappé än. Ronaldo har varit mest arg på lagkamrater och inte riktigt fungerat till fullt än, eller så har han bara blivit gammal. 

Sebastian Ahokas:
Av spelarna som nämns så är det egentligen bara Musiala som jag tycker har nått en viss nivå. Mbappé har givetvis också varit bra, men inte alls så bra som vi vet att han kan vara. Dessutom missade han ju en hel del speltid efter nässkadan och det är nog något som ändå påverkat honom efteråt också.   


England sågas brutalt i hemlandet efter gruppspelet. Det är inte bara Roy Keane som är ute och fäktas, de flesta experter och fans är alla besvikna efter gruppspelet. Vad säger du om Englands gruppspel? Är det dags för Southgate att lämna rollen?

Per Malmqvist Stolt:
Faktum är att Gareth Southgate nog är Englands mest framgångsrike förbundskapten någonsin efter Sir Alf Ramsey, som vann VM 1966. Man vann också gruppen, så att han ska lämna rollen tycker jag fortfarande inte ska vara en snackis förrän vi sett resultatet av detta EM. Men med det sagt, så ser England ut att vara förvirrade och letargiska. Ser ut att råda en enorm disharmoni och inget verkar funka. Southgate ser dessutom alldeles tom i blicken och minst lika förvirrad som sina spelare.  

Nico Frisk:
Givetvis förtjänar Southgate all kritik han får. Han har alltså i princip så bra spelare man kan ha och trots det får han inte ut något speciellt av dem. Uppenbart att han stävjer hela den engelska offensiven med sitt begränsade tränarskap. Även om poängen har varit tillräckliga för att sluta som gruppetta är spelet under all kritik för att vara detta lag. Om det blir uttåg för England i åttondelen mot Slovakien förväntar jag mig att han får lämna. 

Carl Bengtsson:
Southgate brinntid är slut och han lämnar av allt att döma efter turneringen. Det är klart att det är lätt att förvånas över att spelare som Bellingham, Kane, Foden etc inte får ut mer i landslaget. Samtidigt ska man tänka på att de till vardags spelar i lag som ofta är överlägsna (Real, Bayern, City) i sina matcher och de ges därmed möjligheten till en helt annan typ av fotboll.

Oskar Almswik:
England har haft lite storhetsvansinne över sig under längre tid. Men med det sagt så har det varit bedrövligt att kolla på dem. Southgates sätt att leda laget har inte lett till så mycket under gruppspelet. Konstiga laguttagningar, byten som inte gett något. Och till sist ett lag.

Sebastian Ahokas:
Jag håller sällan med Roy Keane när det kommer till kritik och åsikter. Men här är det svårt att inte hålla med honom och alla kritiska britter. Att Southgate inte får ihop spelet och truppen nu är helt och hållet hans fel. Först och främst grundar det sig i helt orimliga trupputtagningar och formationer där spelare hamnar på fel positioner. För med spelarna han faktiskt har så borde spelet se betydligt bättre ut än vad det gör nu.
   
 
Nu börjar kanske den roligaste tiden i mästerskapet - slutspelsmatcherna. Vad hoppas du få se i åttondelsfinalerna? Vilken match ser du mest fram emot?

Per Malmqvist Stolt:
Jag tycker dock alltid att gruppspelen är bäst. Flera matcher varje dag och grupper där det svänger. I övrigt ser jag nog fram emot alla åttondelsfinaler. Det finns något spännande i varje match. 

Nico Frisk:
Hoppas såklart att de mindre nationerna kan stå upp mot de stora drakarna. Att Slovakien ger England en riktig match, att Georgien kan sprattla till eller att Slovenien får tårarna att falla på Ronaldo. Ser mest fram emot Italien-Schweiz. Två jämna lag där det kan sluta hur som helst. 

Carl Bengtsson:
Jag tycker att gruppspelet är roligast då det ofta bjuder på öppen fotboll och man får en möjlighet att se lag som man normalt sett inte har så bra koll på. Fotboll är tyvärr den sport där systemet med direktutslagning verkar fungera absolut sämst. Från åttondelsfinalerna och framåt brukar spelet präglas av ängslighet där rädslan för att släppa in ett mål tar över. Med det sagt kommer jag givetvis med stort intresse att följa alla matcher. På förhand tycker jag Italien-Schweiz och Österrike-Turkiet ser mest intressanta ut.

Sebastian Ahokas:
Det är svårt att säga om slutspelet faktiskt är roligare än gruppspelet. I gruppspelet är det kul att få se mindre nationer ställas mot storfavoriter. Men samtidigt märks det ofta en höjning i intensiteten och tempot i slutspelet, där det är mer på spel och matcherna faktiskt måste avgöras på något sätt. Jag ser mest fram emot Italiens match mot Schweiz. Även danskarnas match mot den tyska maskinen kommer bli intressant att se.


Vi tackar panelen för samtalet, så ses vi igen efter åttondelsfinalerna!



SvenskaFans.com2024-06-28 19:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24