Lagbanner
Se upp för Albanien!

Se upp för Albanien!

Turneringens kanske minsta fotbollsnation gör sitt blott andra stora mästerskap och har definitivt oddsen emot sig. Trots det finns alla förutsättningar i världen för laget att gå vidare från den svåra grupp B.

Det kan låta som en närmast omöjlig uppgift och alla är nog överens om att det kommer att bli riktigt tufft. Men kanske är det just att laget redan på förhand är uträknat som öppnar upp för möjligheten till vidare avancemang. Laget möter i den första omgången Italien. En av de allra största fotbollsnationerna och även regerande europeiska mästare. Italienarna har självklart god koll på sina motståndare men i den tuffa gruppen så ligger deras fokus snarast på prestation mot de två riktiga svåra motståndarna; Kroatien och Spanien. Albanien ska ”Gli Azzurri” däremot ganska enkelt städa av. Det är vad alla ser framför sig och risken för underskattning finns definitivt här.

Albanien har uppvisat relativt svaga insatser i vårens träningslandskamper mot Chile på hemmaplan (0-3) och Sverige på bortaplan (1-0). Men det är i träningsmatcher som inte betyder så mycket. Fokuserar vi istället på matcher som verkligen betyder något har laget mot på pappret bättre lag, som Polen och Tjeckien i EM-kvalgruppen, gjort det väldigt bra. Laget har också nollat Bulgarien i gruppen och spelat väl i det slutliga genrepet inför EM.

I den albanska truppen återfinns en hel del spelare som vi känner igen från kanske främst serie A men även från den engelska högstadivisionen. På mittbacken har vi exempelvis rutinerade Berat Djimsiti (Atalanta), på mittfältet unge spännande Kristjan Asllani (Inter) och på topp centertanken Armando Broja (Chelsea). Lägg därtill duktige ytterbacken Elseid Hysaj (Lazio) samt mittfältarna Nedim Bajrami (Sassuolo) och Ernest Muci (Besiktas) så kan man förstå varför Albanien gick så bra i sin EM-kvalgrupp.

Förutom underskattning från motståndarna och en viss kvalitet hos spelarna i laget finns en tredje faktor som talar för Albanien och det är den nationella stoltheten hos spelarna. Landet har en historia av väldigt strängt kommunistiskt styre och var under årtionden efter andra världskriget mer eller mindre helt utestängt från omvärlden. Oroligheterna efter kommunistregimens uppbrott i början av 90-talet var omfattande och befolkningen präglades av en stor fattigdom. De senaste tjugo åren har varit mer stabila och sakta men säkert har det albanska folket börjat få en allt högre levnadsstandard. De senaste åren har dessutom alltfler västerlänningar upptäckt framförallt den mycket vackra albanska kusten och turismen där börjar bli en alltmer inkomstbringande näring. Då landet varit så stängt från omvärlden finns en särskild stolthet hos folket och deltagandet i EM-turneringen betyder extremt mycket för hela landet. Spelare och tränare är redan hjältar hos albanerna och deras support endast villkorat med att du ska bära den albanska landslagsdressen med samma stolthet som alla i nationen nu känner. Spelarna är enade med varandra och med folket på ett sätt få andra nationer i mästerskapet är. Och det kan komma att bli den helt avgörande faktorn för albansk framgång.

Gustav Hjorth Tegman2024-06-15 07:20:00
Author

Fler artiklar om EM -24