Lagbanner
Skottland - Schweiz: Throwback to Euro '96

Skottland - Schweiz: Throwback to Euro '96

Skottland har som bekant aldrig lyckats ta sig vidare från gruppspelet. Efter storförlusten mot Tyskland och det oavgjorda resultatet mot Schweiz har skottarna återigen satt sig i en prekär situation. I EM 1996 var ett avancemang dock minst sagt nära.

Inför gårdagens match hade Schweiz och Skottland inte stött på varandra i mästerskapssammanhang sedan ovan nämnda mästerskap. Detta givetvis till del stor del som ett resultat av att Skottland inte deltog i ett enda mästerskap mellan 1998 och 2020.

1996 möttes lagen i den sista gruppspelsomgången. Efter att i första omgången ha spelat oavgjort mot Nederländerna förlorade Skottland som väntat mot England med 0-2. Detta innebär att Skottland inför den sista gruppspelsomgången mot Schweiz stod på en poäng och var piskat att vinna. Exakt samma förutsättning gällde för Schweiz. Nederländerna stod inför sista omgången mot England på fyra poäng och behövde bara en poäng för att vara garanterade avancemang.

Skottland skulle ta ledningen mot 1-0 mot Schweiz efter mål av Ally McCoist. Det var ett resultat som länge såg ut att räcka till avancemang eftersom Nederländerna samtidigt gick mot en storförlust mot England och långt in i matchen låg under med 0-4. Detta innebar att Skottland och Nederländerna båda slutade på fyra poäng men att Skottland hade tagit andraplatsen på grund av bättre målskillnad (1-2 jämfört med 2-4 för Nederländerna).

Med dryga tio minuter kvar skulle dock den då 20-årige Patrick Kluivert ge en försmak av vad som skulle komma i VM två år senare när han putsade siffrorna till 1-4, ett mål som skulle visa sig bli helt avgörande för nederländskt avancemang eftersom Skottlands seger stannade vid 1-0. Detta innebar att både Nederländerna och Skottland slutade på fyra poäng, lika i inbördes möten och -1 i målskillnad men att nederländarna gick vidare på fler gjorda mål, 3-4 jämfört med 1-2 för Skottland.
 

Carl Bengtssonbengtssoncarl72@gmail.com2024-06-20 09:06:00
Author

Fler artiklar om EM -24