Stabil schweizisk premiärseger

Schweiz imponerade och avfärdade Ungern med lättja efter 3-1 i Köln.

Matchen mellan Ungern och Schweiz inledde den andra mästerskapsdagen nere i Tyskland. Med tanke på Tysklands storseger i premiären mot Skottland tog troligen både Ungern och Schweiz siktet inställt mot en egen viktoria för att på så sätt ta rygg på hemmanationen. Mycket tyder trots allt på att Tyskland går mot gruppseger och därför var det viktigt att inte förlora drabbningen i Köln.

Det var dock ett Schweiz som började bäst och fick mest utdelning. Redan efter tolv spelade minuter gjorde succéspelaren Kwadwo Duah 1-0 till Schweiz efter en elegant passning av Michel Aebischer. Duah såg ut att vara i en misstänkt offsideposition och målet viftades initialt bort innan VAR gick in och ändrade på det beslutet. Ungern försökte ta sig in i matchen men hade stora problem de första 45 minuterna. I stället var det schweizarna som, genom nämnda Aebischer, utökade sin ledning strax innan paus.

Ungern hade mycket att prata om i paus och det märktes då Marco Rossis mannar kom ut till den andra halvleken med en ny känsla. Nu var det snarare Schweiz som fick retirera och försöka hålla ledningen – vilket de, i det stora hela, också gjorde bra. Ungern hade svårt att skapa rejäla målchanser trots en ökad press på motståndarnas planhalva och stjärnan Dominik Szoboszlai, som slog samtliga fasta situationer för ungrarna, bör nog putsa skorna lite mer inför kommande drabbningar då de flesta leveranser landade hos fel mottagare.

Trots det var det Ungerns lagkapten som skulle öppna upp Schweiz-försvaret i den 66:e minuten genom en nätt liten lyftning till Barnabas Varga som gjorde Ungerns reduceringsmål. Schweiz förbundskapten Murat Yakin gav till synes order till sitt manskap att försvara del ledning man nu hade, om än reducerad, för att säkra en viktig seger. Detta lyckades de rödklädda med också då Ungern hade förvånansvärt svårt att skapa några riktiga farligheter efter reduceringen. På stopptid fastställde i stället inhopparen Breel Embolo slutresultatet genom att snyggt chippa in 3-1 bakom en utrusande Peter Gulasci.

Ungern – Schweiz 1-3
12’ 0-1 Kwadwo Duah (Michel Aebischer)
45’ 0-2 Michel Aebischer (Remo Freuler)
66’ 1-2 Barnabas Varga (Dominik Szoboszlai)
90+3’ 1-3 Breel Embolo

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-06-15 17:49:00