Lagbanner
Tappra Slovenien mot skolgårdens Ronaldo

Tappra Slovenien mot skolgårdens Ronaldo

Slovenien må ha fallit tillslut, men de gjorde det med hedern i behåll. Portugal kom undan med blotta förskräckelsen och både Ronaldo och Pepe grubblar nog rejält i duschen. Slovenerna gav inte bara Portugal en match, de höll upp en spegel och visade Portugal och främst av allt Ronaldo sitt riktiga "mänskliga" ansikte. Frågan är om han kommer kunna komma tillbaka från detta? 

Wow. 
Ytterligare ett kapitel i denna magiska EM-sommar har skrivits. Efter den sömniga tillställningen mellan Frankrike och Belgien, gav sig slovenerna ut på slagfältet. Slovenerna var underdogs, men med en bättre matchplan och ett starkare kollektiv kunde endast ett straffavgörande skilja dem åt. 

Jag har aldrig sett något liknande. I Ronaldos desperata blick, hans rasande vrål och hans förtvivlade tårar så påmindes jag om något jag tror de flesta av oss tänkte på. Jag såg pojken som i rent raseriutbrott bryter ihop, tar bollen och går hem från fotbollsplanen. Jag såg kort och gott mig själv som nioåring på skolrasterna. Ronaldo, som innan klassats som denna supermänniska, som ett mentalt “freak”, som aldrig blir påverkat av något, blev under 120 minuter nio år gammal igen. Det var smärtsamt att se en av mina hjältar falla. Jag tror många känner det som Ronaldo kände. Det är jobbigt att bli gammal. 


Slovenien förtjänar alla rosor de kan få. Nationen är sex år yngre än kvällens huvudfigur Cristiano Ronaldo. Med en befolkning på ynka två miljoner är de även balkans tredje minsta nation i befolkningsmängd. Trots detta förlorar de alltså inte en enda match detta mästerskap och är oddsmässigt underdog i alla matcher. Med många spelare som spelar i den inhemska ligan samt ligor på samma nivå, bör tränare Pak hyllas för det fantastiska arbete han har gjort. Han är redan inskriven i historieböckerna. Vore det inte för Diogo Costa skulle han bli odödlig i Slovenien. 

Målvaktskampen
Denna kväll hade båda målvakterna spikat igen. De båda såg ut lika lugna ut som Skalman i mål och räddningarna höll samma klass som honom. Men det var inte bara en match där målvakterna stod i centrum, det var en gudalik duell mellan de två och även om Diogo Costa gick hem segrande, tror jag att Oblak i slutändan hämtar hem priset för turneringens målvakt. Den straffräddningen han gör, i det mest kritiska av lägen, mot en redan uppjagad Ronaldo håller högsta världsklass. Det jag kan likna denna prestation vid är Cechs prestation 2012, när han och Drogba vann Champions League för Chelsea. Han fick på egen hand Ronaldo att tappa det matchen igenom och efter straffräddningen brast det för den femfaldige Balon d'or vinnaren. Han bröt ihop efter den första förlängningshalvleken och när det var dags att singla slant kunde han inte se Oblak i ögonen. Oblak reducerade honom på egen hand till den rasande nioåringen på en destruktiv måljakt.

Sedan bör inte Costas prestation underskattas. Han hade inte mycket att göra matchen igenom och trots detta är han så lugn och fokuserad när storstjärnan Sesko får ett friläge i matchens slutskede. Straffläggningen behöver jag inte säga något om. Bara wow. Pressen blev för mycket för slovenerna och Costa vann den mentala matchen med tre straffräddningar som jag tror, utan att kolla på några siffror, aldrig har skett tidigare i EM. De två målvakterna gick tå till tå mot varandra i en målvaktsmatch så jämn att jag endast kan jämföra det med slutstriden i Star Wars: Revenge of the Sith där Anakin och Obi Wan inte kan besegra den andre. I slutändan krävdes det en straffläggning, det närmaste vi kommer till slumpen inom fotboll, för att en av dem skulle stupa. 

Detta mästerskap är inte färdigt ännu och än är det många svängar som väntar innan vi tar det i mål. Vi befinner oss i en historieskrivning och det enda man kan göra är att spänna fast säkerhetsbältet och njuta av åkturen. För detta mästerskap kommer att gå i mål som ett av de mest minnesvärda.

Jacobseiberlichjacob.seiberlich@gmail.comjacobseiberlich2024-07-02 07:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24