Lagbanner
The Tartan Army charmar alla

The Tartan Army charmar alla

Det går nog att räkna på ena handens fingrar de som tror att Skottland ska ha skuggan av en chans i öppningsmatchen mot hemmanationen Tyskland. Men med det sagt så är det ett möte mellan två historiska jättar inom den internationella fotbollen, inte minst Skottland.

Redan 1872 spelades den allra första landskampen i fotboll, då Skottland mötte ärkerivalen England och tillsammans blev de därmed de två äldsta organiserade landslagen vi har i fotbollsvärlden. Men därefter har det inte direkt regnat stora internationella framgångar på Skottland. I ärlighetens namn höll sig den brittiska nationerna lite väl mycket för sig själva, kanske lite väl länge. inte minst för att de själva såg sig som de bästa. Och allra viktigast var kampen mellan England och Skottland.

En gyllene generation, men bara gruppspel

Före andra världskriget var Skottland inte ens med i FIFA, och missade därmed de första världsmästerskapen. Man kvalificerade sig till VM 1950 i Brasilien, men drog sig ur. VM 1954 såväl som Sverige-VM 1958 blev de första stora turneringarna, vilka dock slutade utan en enda seger. Under 1960-talet rådde mörker och först 1974 var man åter kvalificerad till ett mästerskap. VM 1974 var man dessutom lite av en outsider. Skotsk fotboll hade nämligen växt sig allt starkare. Celtic vann Europacupen 1967 och det tycktes inte ta slut på lysande skotska fotbollsspelare som dominerade i den egna ligan såväl som i England. Men trots detta blev det uttåg ur VM 1974, 1978, 1982, 1986 såväl som 1990 redan i gruppspelen.

EM 1992

När så epoken med de stora skotska landslagen troddes vara över, när spelarna inte längre hade samma stjärnstatus… Ja, först då tog man sig till ett EM-slutspel. Nämligen i Sverige 1992. Det var ingen lätt uppgift som väntade i gruppspelet mot lag som Holland, Tyskland och OSS (forna Sovjet). I första matchen på Nya Ullevi i Göteborg höll man dock regerande EM-mästarna stången så länge som till den 75:e matchminuten, då eleganten Dennis Bergkamp gjorde matchens enda mål. På Idrottsparken i Norrköping blev även Tyskland för svåra och förlustsiffrorna skrevs till 2-0 efter mål av Karl-Heinz Riedle och Stefan Effenberg.Den avslutande matchen blev därmed betydelselös, då Holland och Tyskland redan var klara för semifinal. Men det hindrade inte Skottland att blomma ut och ta sin första seger i ett EM-slutspel. Det blev hela 3-0 mot OSS. Målskyttar Paul McStay, Brian McClair och Gary McAllister.

EM 1996

I EM-slutspelet i England 1996 lottades skottarna återigen mot Holland, men i gruppen fanns även Schweiz och ärkefienden England. Mumma för fotbollsälskare. Det började också riktigt bra för Skottland med 0-0 mot Holland medan England ”bara” fick 1-1 mot Schweiz. 

Nästa match skulle bli en klassiker. På Wembleys berömda gräsmatta klev de båda ärkerivalerna ut. Hela Europa kunde följa dramat framför tv-apparaterna. Nu hade Skottland chansen att sätta dit fienden, på dess egen hemmaplan. 

I det skotska målet stod legendaren Andy Goram och i mittförsvaret dominerade Colin Hendry. Mittfältet bestod av pålitliga herrar som Stuart McCall, mittfältsgeneralen Gary McAllister och eleganten John Collins. Längst fram hotade Gordon Durie. Erkända och stora spelare, men kanske inte så magiska som herrarna under 1970- och 80-talen. På bänken satt en viss Scott Gemmill, vars pappa gjort det där magiska målet 1978. Den engelska uppställningen var betydligt mer stjärnspäckad. Tony Adams ledde laget och backlinjen, Paul Gascoigne stod för kreativiteten och Alan Shearer för målen. För att inte glömma Darren Anderton och Steve McManaman på kanterna. 

Det skulle sluta i en av de stora engelska segrarna. Alan Shearer gav The Three Lions ledningen i den 53:e minuten och så kommer det där magiska målet av Paul Gascoigne i den 79:e minuten, när han lyfte bollen över skotska försvarare och sätter den sedan i nätet bakom Goram. Skotsk sorg. Holland vann dessutom med 2-0 mot Schweiz. Men chansen till avancemang fanns fortfarande och Skottland besegrade även Schweiz med 1-0 efter mål av legendaren Ally McCoist, som dittills inte fått så mycket speltid. Holland ligger under med 0-4 mot England, men ett mål i den 78:e minuten av Patrick Kluivert beseglar skottarnas öde i en tight målskillnadsaffär. 

Räkna med fest

I VM 1998 åkte Skottland än en gång ut ur gruppspelet och sedan skulle det dröja till 2020 innan EM blev nästa stora mästerskap. Även här åkte man ur i gruppspelet. 

Skottland är en av de stora fotbollsnationerna, om man ser till traditioner och intresse. Idag är det runt 70 000 glada och ölstinna skottar på plats i Munchen för att fira att man är med i ännu en EM-turnering. De är inte de nyktraste, men oftast de gladaste fansen i Europa. Kan det vara läge att äntligen ta sig vidare från gruppspelsförbannelsen. Men hur som - det kommer att vara fest i Munchen.
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-06-14 17:20:00
Author

Fler artiklar om EM -24