Lagbanner
Throwback to Euro 2000: Den slovenska förbannelsen håller i sig

Throwback to Euro 2000: Den slovenska förbannelsen håller i sig

Efter att ha kvalat in till totalt fyra mästerskap har Slovenien befäst sin plats som nummer tre på Balkan efter de självskrivna Kroatien och Serbien. Ännu väntar man dock på den verkliga triumfen mot sina grannar.

Första gången Slovenien deltog i ett mästerskap var EM 2000, efter att man mycket överraskande slagit ut Ukraina i play-off. Den mest minnesvärda matchen slovenerna spelade då var utan tvekan inledningsmatchen mot Serbien, som då fortfarande hette Jugoslavien. Jugoslavien var som vanligt stjärnspäckat med namn som Savo Milosevic, Dejan och Jovan Stankovic, Sinisa Mihajlovic, Predrag Mijatovic, Slavisa Jokanovic och nuvarande förbundskaptenen Dragan Stojkovic.

Slovenien, anförda av überdivan Zlatko Zahovic, kunde en bit in i andra halvlek gå upp i en 3-0-ledning efter att Jugoslavien klappat ihop fullständigt. Jugoslavien lyckades dock inom loppet av mindre än tio minuter kvittera Sloveniens ledning efter bland annat två mål av den blivande skyttekungen Milosevic. Fler mål blev det inte och även om Slovenien säkert på förhand hade varit nöjda med oavgjort mot storebror Serbien lämnade matchen säkert en mycket besk eftersmak för slovenerna. För Serbien gällde givetvis det omvända. Med andra ord, precis som gårdagens match.

Till EM 2004 var Slovenien ytterst nära att kvalificera sig då man tog sig hela vägen till play-off mot det betydligt mer namnkunniga Kroatien. Efter 1-1 i Kroatien var det fördel Slovenien inför returen. Noterbart är att Sloveniens mål gjordes av Ermin Siljak, som var med i Hammarbys guldlag 2001. Kroatien visade sig dock bli numret för stort och vann returen med 1-0 efter mål av Dado Prso. Prso hade kort dessförinnan slagit målrekord i Champions League efter att ha gjort fem mål när hans Monaco slog Deportiva de la Coruña med 8-3!

Igår var Slovenien återigen på vippen att få en av sina betydligt namnkunnigare Balkangrannar på fall. Återigen lyckades man inte knyta ihop säcken. Oavsett vad är det svårt att inte imponeras av Slovenien, som trots ett mindre namnkunnigt spelarmaterial alltid för ihop ett slagkraftigt lag.
 

Carl Bengtssonbengtssoncarl72@gmail.com2024-06-21 10:25:59
Author

Fler artiklar om EM -24