Lagbanner
Throwback to Euro 2008: Den osannolika upplösningen i Tjeckien-Turkiet
Turkiet vann med 3-2 efter två sena mål av Nihat Kahveci.

Throwback to Euro 2008: Den osannolika upplösningen i Tjeckien-Turkiet

När Grupp F ska avgöras möts Tjeckien och Turkiet i en direkt avgörande match. 2008 var förutsättningarna likartade när lagen möttes i en av de mest dramatiska och minnesvärda matcherna i EM-historien.

Förutsättningarna inför kvällens match är påfallande lika de i EM 2008. Då, liksom nu, var Portugal klar gruppetta inför sista omgången. Tjeckien och Turkiet stod inför sista omgången båda på tre poäng och 2-3 i målskillnad. Detta innebar att ett oavgjort resultat hade fått till följd att matchen efter 90 minuter gått till ett straffavgörande!

Tjeckien gick upp till 2-0 och såg ut att ha full kontroll på händelserna i ösregnet i Genève. Med knappa kvarten kvar gav Arda Turan turkarna nytt hopp genom att göra mål för andra matchen i rad och därmed också få sitt internationella genombrott. När tre minuter återstod upp till 90 skulle Petr Cech gå ut och till synes enkelt plocka ner ett inlägg. Av någon outgrundlig anledning tappade Cech bollen mitt framför fötterna den turkiske storstjärnan Nihat Kahveci, som då återfanns i Villarreal, som bara hade att slå in bollen i tomt mål.

När matchklockan började ticka upp mot 90 minuter gick nog de flesta och väntade på ett straffavgörande. Ett Tjeckien i upplösningstillstånd skulle dock stå för en genomklappning utan dess like och tillät Kahveci rinna igenom försvaret och skjuta in segermålet för Turkiet. En av de galnaste vändningarna i EM-historien var därmed fullbordad!

Som om det inte var nog dramatik hann Turkiets målvakt Volkan Demirel innan matchen var slut dra på sig ett rött kort efter att knuffat till en tjeck. Eftersom Fatih Terim redan gjort sina tre byten fick Turkiet helt sonika ställa en utespelare, Tuncay Sanli, i mål under återstoden av tilläggstiden. Turkiet höll dock undan och avancerade till en minnesvärd kvartsfinal mot Kroatien.

För Tjeckien innebar resultatet att man för andra turneringen i rad tvingades lämna redan efter gruppspelet. Den här gången innebar det också slutet för epoken Karel Brückner, samtidigt som tongivande spelare som Jan Koller, Tomas Galasek och Marek Jankulovski gjorde sina sista framträdanden på den internationella scenen.
 

Carl Bengtssonbengtssoncarl72@gmail.com2024-06-26 16:12:25
Author

Fler artiklar om EM -24