Lagbanner
Topp 10 talanger som kommer få sitt stora genombrott i EM
Florian Wirtz kan göra stor skillnad för hemmanationen.

Topp 10 talanger som kommer få sitt stora genombrott i EM

Det finns förstås många olika typer av talanger. Det finns etablerade talanger den stora massan känner till såsom Bellingham. Det finns också talanger som bara är talanger enligt ligorna, 25-årige Foden som blev nominerad till årets unga spelare! Men i denna lista kommer vi att titta på de 10 största talangerna i EM som jag tror kan få ett internationellt genombrott denna sommar.

10. Kenan Yildiz, 19, Turkiet
I Allegris defensiva och smått destruktiva Juventus har målskörden varit snål och de flesta offensiva spelare har varit en besvikelse. 19-årige Yildiz därewm ot har varit det energiknippet offensiven behövde. 27 matcher från start med 2 mål på kontot låter inte spektakulärt, men hans jobb utan boll samt faktumet att Allegris offensiv är lika fartfylld och genomtänkt som Sveriges under Janne så är de förståeliga. 185cm lång, fartfylld och en avig spelare som på sin dag kan orsaka problem de flesta försvar. Han täpper igen hålet den tidigare snabbe giganten Yilmaz lämnade bakom sig. Om Yildiz presterar bra kommer Turkiet att gå långt detta mästerskap.  

9. Illia Zabarnyi, 21, Ukraina
När kriget bröt ut i Ukraina spelade Zabarnyi för Dynamo Kiev, något han gjorde fram till förra årets januarifönster, där Bournemouth värvade in honom för en god peng. I ett bra Bournemouth, som slutade runt 9:onde plats, tog han omedelbart en startplats och han flyttade inte från den. Han är en snabb mittback, med bra fötter och bra spelförståelse. Ukrainas offensiv känner vi redan till är stark och talangfylld med både Sudakov och Mudryk som kreativa nav och bombern Dovbyk längst fram. Men ska de uträtta något detta mästerskap krävs det att Zabarnyi är på spelhumör. 

8. Amadou Onana, 23, Belgien
Vid första glans ser Belgiens mittfält svagt ut kontra toppnationerna. Tielemans, Onana, Mangal och Vermeeren gör upp om de platserna på mitten. Initalt var jag sugen på att välja Vermeeren, men sedan insåg att de flesta fortfarande inte sett Onana spela. 195cm lång, snabb, duktigt med boll och allmänt en duktig box-to-box mittfältare. Likt Renato Sanches kan han på sin dag vara en omöjlig match för de flesta, men det är lättare att töcka ytor för ett lågt stående Everton kontra ett högt stående Belgiskt landslag. Det dras redan rejält i Onana, främst från United-håll. Går Belgien långt kommer Onana lyftas som en av de stora nycklarna.

7. Lois Openda, 24, Belgien
Belgiens gyllene generations bäst-före-datum har gått ut och i de flesta positioner är laget väldigt ålderstiget. Lois Openda däremot kan vara just dent nya hungriga i anfallsväg som De bruyne kan mata bollar på. Vindsnabb, stark och med ett bra öga för mål. De flesta såg nog honom bara under dubbelmötet med Real Madrid där han inte hade skjjutskorna på sig.Men 24 mål och 7 assist på 34 matcher säger sitt. Belgien har inte längre en förutsägbar klump i Lukaku på topp, nu har de en X-factor på striker som de aldrig riktigt haft förut. Blir spännande att följa hans framfart!

6. Kobbie Mainoo, 19, England
En av de många snackisar i England de senaste månaderna har centerats just kring denna killen. Hur bra är han? Är han “The Real Deal” eller han bara omgiven av en svagare trupp? Oavsett vad har han behållit det lugn på planen som han har visat för Manchester United. Bredvid Rice och Bellingham kan Mainoo få den assistans han inte fått i United och då kan det hända att vi får bevittna en blomma blomstra. 

 5. Georgiy Sudakov, 21, Ukraina
Han har hamnat lite i skymundan av Mudryk, men faktumet är att de3tta kan vara Ukrainas största stjärnskott. Han spelar lite som en klassisk tia, teknisk, bra blick och duktig på att trä in bollar i fickorna mellan backlinjen. Sudakov kommer i i superform efter att ha gjort mål i alla de fyra sista matcherna, samt stark poängskörd på träninsgmatcherna inför. Jag tror äöven det kommer hjälpa honom att all uppmärksamhet från media, samt från motståndare främst kommer vara riktat m ot Mudryk. Sudakov har ryktats till internationella klubbar och gör han ett bra mästerskap kommer det inte dröja länge tills vi ser honom i en topp fem-liga. 

4. Benjamin Sesko, 21, Slovenien
Om Slovenien ska ha ett mästerskap att minnas kommer det krävas att Leipzig talisman är i toppform. För gemene man är Sesko nog okänd, men för de som följt honom sedan Salzburg-tiden där han fick det lilla uppdraget att fylla Haalands skor så vet de att detta är en rå talang. Trots sin långa och gängliga statur är Sesko en skicklig avslutare, stark i boxen, samt mer teknisk än många andra stora strikers. I kvalet gjorde han 5 mål och 2 assist på 9 matcher, men nu är Slovenien på stora scenen där de ställs mot Danmark, England och Serbien. 14 mål och 2 assister på 31 matcher för Leipzig är bra, men följer man Seskos utvecklingskurva kommer det bara att bli bättre. Det blir spännande att se om han kliver fram på den största av scener. 

3. Lamine Yamal,16, och Nico Williams, 21, Spanien
Jag fuskar lite och väljer två spelare på samma. Spanien har under hela sin storhetstid haft allt man kunnat önska sig i fotbollsväg, förutom yttrar. Nu står de där med två av världens hetaste unga yttrar, som bisarrt nog har 5 år mellan sig trots att Nico Williams är 21 år. Yamal har visat sig vara en tongivande integral del av Barcelona denna säsong, medan Nico Williams har varit elektrisk för Athletic Bilbao. Tillsammans med brorsan Inaki var han med och hämtade hem årets Copa del Rey-pokal. Med otroligsa kreatörer bakom sig i form av Olmo och Pedri hoppas jag och tror att vi kan komma så nära en replika av “Robbery” som möjligt. Spanien kommer vara väldigt roliga att följa, speciellt även med 17-årige Cubarsi i mittförsvaret.

2. Xavi Simons, 21, Nederländerna
Talangen som likt Odegaard spåtts en lysande framtid sedan han var nybliven tonåring, står nu tillslut där framme vid målet, som en färdig produkt redo att skeppas. Efter några halvdana år där han ruttnade på PSG:s bänk gjöt en utlåning till PSV liv i karriären. I Leipzig har han varit bländande och just en son spelare man vill se. Den som skapar chanser från inget. Efter EM ska Simons tillbaka till PSG där han kommer att vara sugen på att tillslut ta den startplatsen han jagat i år, men först tror jag han känner sig redo att explodera detta mästerskap. Håll ögonen öppna!

1. Florian Wirtz, 20, Tyskland
Vid det här laget känns det nästan kriminellt att sätta Wirtz på listan för talanger som kan komma att göra genombrott. Han har precis varit den bästa offensiva spelaren i tysk fotbolls första invincible-lag. Vad mer ska han behöva göra? Wirtz är med på denna lista till stor del för att, trots att många har hört namnet, så tvivlar jag på att de flesta faktiskt sett honom spela. Tyskland är på hemmaplan i år och med en hungrig Wirtz samt en Kroos som ska tackas av kommer Tyskland och Wirtz att ge motståndarna en rejäl holmgång.

 

Jacobseiberlichjacob.seiberlich@gmail.comjacobseiberlich2024-06-13 14:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24