Lagbanner
Vilket lag vinner EM 2024?
I denna artikel går jag igenom vilka som har störst chans att vinna sommarens stora fotbollsfestival.

Vilket lag vinner EM 2024?

Från 14 juni till 14 juli 2024 spelas fotbolls-EM för herrar i Tyskland. 24 europeiska landslag tävlar om att bli europeiska mästare. I fotboll kan allt hända, en av de bästa sakerna med fotboll är att det är omöjligt att veta vilka som vinner. Här är minst sex utmanare till att vinna sommarens stora fotbollsfestival, skriver Armin Firouzbakhsh.


För det första är det oerhört tråkigt att vårt älskade Sverige missar sommarens EM. Fotbolls-VM 2022 i Qatar var tråkigare utan Sverige, förmodligen blir sommarens EM i Tyskland också tråkigare utan Sverige. Men det finns inget vi kan göra. Vi får hoppas att Sveriges danske förbundskapten, Jon Dahl Tomasson, lyckas få ihop ett bra lag till VM 2026. Jon Dahl Tomasson har börjat skapa en offensiv attityd i det svenska landslaget.


EM 2024 närmar sig och vi förväntar oss en spännande månad med mycket fotboll, spänning, glädje, tårar och mirakel. 
"Enade av fotboll. Enade i hjärtat av Europa."
I EM 2024 finns det många landslag som håller extremt hög kvalitet och är särskilt kapabla att lyfta pokalen den 14 juli, på Berlins Olympiastadion i Tyskland.
Efter en lång tids läsning har jag valt ut sex utmanare för att bli Europamästare 2024.


Tyskland: 

Tyskarna kommer att vara EM-värdar för andra gången 2024, de har varit värdland en gång tidigare 1988. Tyskland har även vunnit EM tre gånger tidigare 1972, 1980 och 1996, och delar rekordet för flest EM-titlar tillsammans med Spanien. Men nu kommer det tyska landslaget från tre misslyckade mästerskap, dvs VM 2018 , EM 2020 och VM 2022. Tyskland har däremot en framgångsrik förbundskapten Julian Nagelsmann som har hög press fotboll.  
Tyskland har en väldigt stark trupp med bra spelare som Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Toni Kroos, Leroy Sané och Kai Havertz med flera. Tyskland, som har haft tre svaga mästerskap bakom sig, är nu hungriga på revansch och har ett EM på hemmaplan. Dock har Julian Nagelsmann bara varit förbundskapten sedan mars 2024 och har inte haft särskillt mycket tid på sig. 
"Tyskland, som jag skrev tidigare, är väldigt revanschsugna efter tre misslyckade mästerskap, och nu har de ett EM på hemmaplan. De vill bli Europas bästa landslag någonsin. Det är Julian Nagelsmanns första stora mästerskap, och Tyskland har en mycket stark trupp. Om Kai Havertz gör mål så tror jag absolut att Tyskland har en chans att vinna EM 2024. Jag har ett extra bra öga för det tyska mittfältet med spelare som Toni Kroos och Ilkay Gundogan men även unga stjärnorna Aleksandar Pavlovic och Florian Wirtz. "


Portugal:

Portugal, som ganska historiskt vann EM 2016, och har ganska bra statistik i EM genom åren med fem semifinalplatser. Nu har Portugal fått en spansk förbundskapten, Roberto Martinez, som tidigare tränat Belgiens landslag. Portugal har många bra spelare men deras förbundskapten kritiserades hårt i Belgien för sin taktik, Martinez har en mer defensiv mentalitet. Men man ska verkligen inte räkna bort Portugal. 
Portugal har ett riktigt starkt lag med spelare som en av de största genom tiderna Cristiano Ronaldo, erfarna ledaren Pepe, men även Rafael Leão, Bruno Fernandes och Bernardo Silva. Portugal har många bra spelare på varje position, de har därför ett riktigt bra bredd på sin trupp. 
"Portugal har en väldigt bra trupp och om allt går bra kan de absolut vinna EM 2024, men om de ska vinna måste Roberto Martinez ha en bättre taktik än den han hade i Belgien. Portugal som besegrades av Marocko i kvartfinalen av VM 2022 i Cristiano Ronaldos sista VM, ser nu gärna en till EM-titel i Cristiano Ronaldos sista EM. Jag ser väldigt mycket fram emot att se det portugisiska anfallet där Cristiano Ronaldo, Rafael Leão, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, João Félix, Diogo Jota och Pedro Neto finns."


Italien:

Italien, som vann EM 1968 och 2020, men missade både VM 2018 och VM 2022. Nu har Italien en ny förbundskapten, Luciano Spalletti, som har en mer offensiv taktik och vann Serie A med Napoli 2023. Jag vet att många inte alls tror på det italienska landslaget, men det kan bara vara bra för dem, för då kan de spela helt utan press. 
Italien har många bra spelare i sin trupp som Alessandro Bastoni, Gianluca Mancini, Nicolò Barella, Jorginho och Federico Chiesa med flera. Men en sak jag undrar med det italienska landslaget är vilken anfallare som ska göra målen. Anfallarna Giacomo Raspadori, Gianluca Scamacca och Mateo Retegui kan vara bra, men de har inte gjort så många mål den senaste säsongen i sina klubbar. 
"Om Luciano Spalletti, Italiens förbundskapten, hittar en bra målskytt i sitt lag, kan Italien vara bra med tanke på att de inte har så mycket press på sig, men jag ser faktiskt Italien som den minst farliga av de sex utmanare jag har valt. Men eftersom Italien fortfarande har många bra spelare ser jag dem bättre än länder som Nederländerna, Belgien och Kroatien. Jag har däremot ett extra gott öga för det italienska försvaret där bra och spännande spelare som Alessandro Bastoni, Gianluca Mancini, Riccardo Calafiori och Alessandro Buongiorno finns."


Frankrike:

Frankrike, som har två EM-titlar från 1984 och 2000. Det franska landslaget har varit det mest framgångsrika landslaget i Europa de senaste åren med en andraplats i EM 2016, VM-guld 2018 och VM-silver 2022. Förbundskaptenen för det franska landslaget, Didier Deschamps, har en offensiv mentalitet och vill mest anfalla. Men Deschamps är mest känd som en skicklig ledare inom mästerskap och för att ha satt upp sitt lag med en solid grund och arbetsmoral.
Frankrike har en väldigt stark trupp, kanske den starkaste i Europa, med bland annat spelare som Kylian Mbappé, William Saliba, Eduardo Camavinga, Aurélien Tchouaméni och Antoine Griezmann. Frankrike har också en väldigt bra bredd på sin trupp, med många bra spelare på varje position.
"De flesta kanske förutspår Frankrike som Europamästare 2024, och de har verkligen ett väldigt starkt lag med en förbundskapten som vet hur man använder sina spelare. Startelvan som Frankrike har är en riktigt drömelva, och det känns tryggast att förutse Frankrike som mästare. Men i fotboll kan allt hända, och vi får inte glömma att EM alltid har haft överraskningar. Jag ser mycket fram emot att se det franska anfallet med Ousmane Dembélé, Kylian Mbappé och Marcus Thuram."



England:

England, som aldrig har vunnit EM förut. Men England har den senaste tiden varit nära en titel med semifinal i VM 2018 och en andraplats i EM 2020. Förbundskaptenen för det engelska landslaget, Gareth Southgate, kan med ganska stor sannolikhet lämna det engelska landslaget efter EM 2024. Men Southgate har skapat en väldigt bra och positiv kultur i det engelska landslaget, men han har fått mycket kritik för sin taktik, sin negativa ledarstil. Många spelbolag ser dock England som favoriter till att vinna EM 2024. 
England har en av Europas bästa trupper, med många bra spelare som Harry Kane, Jude Bellingham, Phil Foden, Declan Rice och Bukayo Saka med flera. Men som alltid, den senaste tiden, är ett problem i det engelska landslaget den defensiva delen. England har dock varit bra på att släppa in få mål i sina senaste mästerskap. Däremot är den stora frågan om Marc Guéhi, Lewis Dunk, Joe Gomez eller Ezri Konsa kan skapa ett bra försvar tillsammans med Kyle Walker, John Stones och Luke Shaw.   
"Jag tror att England utan tvekan skulle kunna vinna EM 2024 om de spelade offensiv fotboll, den typ av stil som Eddie Howe vill ha. Men nu med Gareth Southgate finns det också en ganska stor chans att England vinner EM 2024, men då måste Southgate ordna solidariteten och den goda kvaliteten i försvaret. Jag längtar till att se ett otroligt starkt och vackert samarbete i det engelska anfallaet mellan Phil Foden och Bukayo Saka som yttrar, sedan Jude Bellingham som offensiv mittfältare och Harry Kane som anfallare. Jag ser även Harry Kane som en potentiell skyttekung i EM 2024. Men mitt hjärta säger att Gareth Southgate inte är mannen som kan leda England till sitt första EM-guld."


Spanien:

Spanien, som tillsammans med Tyskland delar rekordet för flest europeiska titlar med tre. Spanien har vunnit EM tre gånger tidigare, 1964, 2008 och 2012. Förbundskaptenen för det spanska landslaget, Luis de la Fuente, har klättrat upp från ungdomsfotbollen steg för steg. Han började med att vinna U19-EM 2015 med Spaniens U19-landslag, sedan vann han U21-EM 2019 med Spaniens U21-landslag och 2020 tog han OS-silver med Spaniens U23-landslag. Luis de la Fuente vann även UEFA Nations League 2023 med Spaniens landslag. Spaniens landslag dominerar ofta bollinnehavet under Luis de la Fuente, som föredrar offensiv fotboll. 
Spanien har en rätt bra trupp med många bra spelare som Rodri, Ferran Torres, Fabián Ruiz, Pedri och Dani Carvajal med flera. Frågan är däremot om anfallaren Álvaro Morata kan göra målen, vilket jag tror han kan. Dessutom så har Spanien andra bra offensiva målgörare som Ferran Torres, Dani Olmo, Nico Williams, Mikel Oyarzabal och Álex Baena. En annan fördel för det spanska landslaget är att många spelare som Rodri, Marc Cucurella, Dani Olmo, Pedri och Mikel Oyarzabal, var med och vann U19 EM, U21 EM eller OS-silver med Luis de la Fuente som förbundskapten i spanska ungdomslandslag. 
"Jag tror absolut Spanien kan vinna EM 2024, men då måste förbundskaptenen Luis de la Fuente få ihop Nico Williams, Alvaro Morata och Ferran Torres i anfallet. Spanien har offensiv fotboll och mycket kvalitet, vilket gör att jag tror extra mycket på dem. Luis de la Fuente har vunnit mycket med Spaniens ungdomslandslag och kan göra det på seniornivå också. Jag ser mycket fram emot att följa det spanska mittfältet med Rodri, Pedri, Fabián Ruiz och Dani Olmo." 


Förutom dessa sex landslag finns det definitivt andra länder som kan vara mycket bra. Ett exempel är Kroatien, som tog brons i VM 2022, med sin mycket bra förbundskapten Zlatko Dalic och bra spelare som Joško Gvardiol och Luka Modric. Ett annat exempel är Belgien med väldigt bra spelare som Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku och Leandro Trossard. Eller kanske Nederländerna som har en riktigt stark trupp med spelare som Virgil van Dijk, Matthis de Ligt och bland andra Donyell Malen.
Om jag måste välja ett landslag som jag tror kommer vinna EM 2024, skulle jag förmodligen säga att jag tror det står mycket mellan Spanien och Frankrike, men också England och Tyskland. Men mitt hjärta säger att detta år kan vara Spaniens år. 
Vi vet alla att EM alltid har bjudit på överraskningar, som när EM spelades i Sverige 1992 och Danmark blev mästare, eller när EM spelades i Portugal 2004 och Grekland blev mästare. Kanske väntar en annan överraskning i EM 2024. Tjugofyra nationer och bara en trofé.
Armin Firouzbakhsh. 
 

Armin Firouzbakhshfirouzbakhsh.armin@gmail.com2024-06-12 14:35:00
Author

Fler artiklar om EM -24