Visste du att…
Cherbacovs besök i Lissabon 2007!

Visste du att…

En liten artikel om saker som Sporting och Shakhtar har gemensamt och inte gemensamt. Samt några händelser som hände Donetsk som vi får hoppas inte sker i Lissabon.

När Sporting, för snart två veckor sedan var på besök i Donetsk så blev man utsatt för spionage, när man hade anpassningsträningen på Olympia stadion så hade man endast 15 minuter öppen för media. Men Shakhtars assisterande tränare stannade kvar på läktaren, han försökte gömma sig men blev upptäckt. En annan spion såg hela träningen inne på en VIP-loge och det märkliga med detta är att Sporting inte klagade hos Uefa kontrollanten. Kanske gör alla klubbarna detta? Vad vet jag…

De portugisiska journalisterna anklagade den ukrainska polisen för våld, de tyckte inte om att bli bort knuffade av polisen när den öppna kvarten av träningen var över. Stämningen i Ukraina döptes i portugisisk media för återkomsten av ”Kalla kriget”.

Nu när vi är klara med dem mindre roliga grejerna som skede i Donetsk ska vi koncentrera oss på det mer trevliga. Och vad är bättre än att börja med att återberätta en regel som Shakhtar infört efter dåliga bortaresultat. Man har förbjudit att kvinnliga journalister får följa laget på bortamatcherna. Tydligen så ger dem otur, för Sportings del får vi hoppas att någon kvinnlig journalist trotsar deras regel.

På tal om ukrainska kvinnor så var det en rolig händelse som TV kamerorna fångade i matchen klubbarna emellan i Donetsk. Under halvtid kunde vi följa några ukrainska kvinnor och några tillresta Sportingsupportrar försöka föra ett samtal med varandra. Det som fångade producentens intresse var hur en ”lättklädd” ukrainska stod och rökte bredvid en ”påklädd” portugis som läste i en Portugisisk- Ukrainsk ordbok. Efter många om och men hittade han ordet som han sökte och visade henne det och hon fick världens leende.

En annan händelse som värmde mig i alla fall var att Sporting bjöd in sin forna spelare, Serguei Cherbacov, till hotellet man bodde på under sin vistelse i Donetsk. Trots det har nu snart gått 15 år sedan den mörka december kvällen, så får jag tårar i ögonen varje gång jag ser ”Cherba”, som han kallas i Sporting, sittandes i sin rullstol. Det som kommer upp i mitt minne är foton, som de respektlösa journalisterna lyckades ta när han låg på intensiven, samt även TV kanalernas kameror som lyckades ta sig in och filma en svårt sargad ”Cherba”. Jag kan än idag berätta vad jag gjorde exakt den stunden jag fick den tragiska nyheten. Vi fotbollsälskare gick miste om en stor fotbollsspelare.

”Cherba” blev intervjuad av alla portugisiska TV kanaler efter mötet med spelarna. Han sade sig att han var delad, för sanningen är den att Shakhtar och Sporting var dem två ända klubbarna han hann spela för. Han berättade att Moutinho var spelaren i dagens Sporting som han tyckte bäst om. Shakhtar och Sporting såg till att ”Cherba” fick åka ett ärevarv inne på Olympia stadion innan matchen och mottaga publikens applåder. Direkt efter matchen så letade Moutinho upp ”Cherba” och gav honom sin matchtröja. En fin gest som ”Cherba” såg ut att uppskatta.

”Cherba” är en av sakerna som binder dessa två klubbar åt. Men det finns andra saker som klubbarna har gemensamt. En av sakerna är klubbarnas akademier. Kirsha Training Centre heter Shakhtars träningsanläggning, medan Sportings heter Academia/Puma. Bägge klubbarna satsar mycket på sina ungdomar. Det som skiljer sig åt är att Shakhtar har en rik ägare som har anställt folk för att lista upp unga spelare som kan bli riktigt bra och värva dem till klubben. Målsättningen är att bli lika stor som dem största ute i Europa.

I Sporting så heter chefsscouten Aurélio Pereira, han har varit i klubben sedan mitten av 70-talet, först som ungdomsspelare och sedan som den första riktiga scouten i klubbens historia. I Shakhtar heter personen Henk Von Stey som kom till klubben 2005. Med sig hade han Patrick Van Leeuwen som nu är huvudansvarig för detta projekt. Bägge klubbarna har idag en scout i varje provins som skall hålla ögonen uppe efter nya talanger.

Patrick Van Leeuwen erkände till Ojogo att han hade dåligt koll på Sportings akademi, men tillade att ”om det kommer ut så många bra spelare därifrån så är det för att man jobbar på ett bra sätt.” Han bjöd in sig själv till ett besök på Academia, vi får se om Sporting skickar en inbjudande sedan.

Likheterna akademierna har är:
- Att från U14 laget uppåt så bor spelarna på akademin om dem inte är från klubbarnas städer.
- Spelarna måste klara av skolan för att få spela.
- Man har ett samarbete med skolorna som gör att spelarna i mån av plats går i samma klasser.
- Bägge klubbarnas ungdomar spelar i en 4-3-3 formation.
- I bägge klubbarna finns det ett samarbete mellan ungdomstränarna och huvudtränaren i A-laget.
- Man deltar i internationella turneringar.
- Man har minst en scout i alla provinser.
- Man har egna fotbollsskolor ute i landet. (Sporting 19 och Shakhtar 6)
- Eleverna i dessa skolor som imponerar skickas till akademierna för att utvärderas bättre.
- Man har massor av spelare i dem olika ungdomslandslagen.
- U19 lagen spelar mot seniorer. 

Olikheter akademierna har är:
- Hos Shakhtar måste alla juniorer lånas ut minst en säsong innan dem får spela i A-laget.
- Därav så hittar vi endast två egna produkter i Shakhtars trupp denna säsong.

Källa: Ojogo

Luis Alterluis_alter@hotmail.com2008-11-04 06:41:00
Author

Fler artiklar om Sporting