Kr&ouml;nika: <i>Tack, Bursaspor...</i>

Krönika: Tack, Bursaspor...

"Ännu en säsong som är förstörd, för oss supportrar och vår kära Bursaspor som vi i vått och torrt stöttar. Trots motgångar, uteblivna segrar,orättvisa och hopplösa drömmar om att en dag stå som mästare i TSL"

Utländska proffs, måste dessa vara från Sydamerika eller?? Framför allt anlända från Brasilien, speciellt från ett bottenlag eller från dem lägre divisionerna?

Jag har absolut inget emot spelare från Sydamerika eller just Brasilien, men under dem senaste säsongerna har Bursaspor värvat flertalet spelare därifrån och samtliga har varit F.I.A.S.K.O.N. Klubben köper spelare utan att först ha scoutat dem ordentlig, eller så litar man på agenterna. Sedan, när man har insett att spelaren inte håller TSL klass, är det för sent. Man har åkt på en rejäl blåsning, miljoner har slängts i sjön och sportsligt går det åt pipan i liga. Det senaste nygamla exemplet är Adriano, vars agent har stämt Bursaspor för att inte ha betalat ut brassens arvode. Det var ju HAN som lämnade klubben mitt i säsongen!

Saken är den, att Bursaspors nyttigaste utländska proffs, har alltid varit från länder nära Turkiet. Ett par exempel på dessa är Baljic (Bosnien), Kisishev och Vidolov (Bulgarien) Frasineanu (Rumänien).

Varför man inte scoutar och köper spelare från Balkan förbryllar mig. Det är nog någon sorts "inne" grej att man ska värva en brasse eller två. Om det är från högsta ligan eller div. 3 spelar ingen roll! Bara han är brasilianare och har 5 namn och kan trixa och leka lite med bollen, dansa samba när han nätar, vilket inte ens vår helt tekniskt odugliga Adriano kunde göra.

Om man hade tittad lite längre ner på dem inhemska divisionerna hade man säkert hittad lika bra om inte bättre spelare i Turkiet. Nu sägs det att Adriano och Leandro, som även han floppade, användas i en byteskarusell. Då ska nya brasilianare komma in, kommer dem nya vara bättre och göra mer nytta då? I så fall, om dem nu är det, hur kommer det sig att den berörda klubben släpper två "bättre" spelare till Bursaspor för att ta emot stolpskott som Adriano och Leandro??? Ren lotteri, är vad det är…

Nej, Bursaspors värvnings policy har inte varit något annat än ett totalt misslyckande under senare år.

Under klubbens 45 åriga historia har man använt sig av 74 utländska spelare. Första utländska spelaren kom säsongen 66-67 och det var Rial och året efter kom Stefanovic .
Sedan har följande spelare representerat Bursaspor genom åren:
Karalic, Reco, Seyric, Kerekes, Tulipan, Kalicanin, Kalayic, Biyedic, Palasz, Nitu, Vaiscovici, Vitikac, Mümin Kasmer, Gabriel, Viladimir, Pingel, Goran Sorloth, Yusuef, Musisi, Baljic, Madida, Vidalov, Pollen, Kishishev, Iliev, Veresonovic, Harazi, Monterio, Senad, Mususi, Samir, Tetteh, Ziyati, Bouazizi, Moshoeu, Lupescu, Ziegler, Martin, Duroviç, Kifu, Sabona, Mamadou, Junior, Kelemen, Josip Bulat, Franja, Gomes, Majdan, Miu, Frasineanu, Junior, Ganea, Grozdic, Milan Ostere, Vintila, Sumulikoski, Pancu, Sauza, Tum, Vega, Romashchenko, Jason Lee, Gutierez, Mbesuma, Cisse, Zuniga, Leandro, Ivankov, Adriano, Marcelo, Kirita och Melo. Som ni ser så har spelare från Balkan dominerat i Bursaspor.

Mellan åren 1982 till 1995 var det mestadels talangfulla och nyttiga spelare som värvades. Från år 1996 och framåt har det inte alls varit lika lyckosam. Spelare har värvats, sparkats mitt under säsongen, antingen det eller så har spelaren spelat max i en säsong. Pengar har bara kastats iväg. Det måste bli mycket bättre scouting från klubbens sida och man måste ta reda mer om potentiella spelare innan man skriver kontrakt. Styrelsen samt tränaren måste tänka mer professionellt och långsikt.

Så som klubben sköts nu är det inte konstigt att vi inte blir framgångsrika, att byta 2-3 tränare varje säsong är en katastrof i sportsliga sammanhang. Tränaren som kommer in är aldrig nöjd med det laget han får, vilket leder till att man säljer och köper in nya spelare. Laget blir aldrig ett sammansvetsat gäng.

Ett bra exempel för detta är att Samet Aybaba rensade laget ordentligt inför denna säsong. Han fick ”fria händer” från styrelsen, bytte ut nästan hela laget och personligen tyckte jag att det var sämre spelare som kom in. Volkan Bekiroglu fick lämna, in kom en sämre Mustafa Keceli. Egemen Korkmaz gick pga. en strunt grej som högre lönekrav och in kom Leandro som skulle ersätta. Men den såg vi bara i 4-5 matcher innan han bestämde sig för att inte spela mer för Bursa. Istället fick vi nu förlita oss på en division en spelare som värvades som reserv. Anfallaren Hervé Tum, hade ingen kanon säsong, men han skulle ha stannat. Han var en av dem bättre för oss förra säsongen och med tanke på vad vi fick i form av brasse stjärnor, så saknar man en spelare i hans kaliber denna säsong.

Samtliga av dessa spelare är givna i sina nya lag denna säsong. Egemen är given i Trabzon och Tum är given i ligaledaren Sivasspor, LIGALEDAREN! Volkan Bekiroglu likaså.

Trots att dem flesta supportrar tyckte att det var sämre spelare som kom in i laget så lyckades ändå Aybaba och laget ta 15 poäng efter sex matcher. Nu har laget visa sin riktiga potential och när brassarna stack, så passade även Aybaba på att avgå. Han insåg väl vilket misstag han gjort och dagen efter var han klar för Genclerbirligi. Güvenc Kurtar, en annan hobbytränare, tog över. Skyllde varje misslyckad match på spelarna, fegade med taktiken och blev ytterliggare en flopp som idag, förmodligen lämnade sin post som en misslyckad människa han är.

Ännu en säsong som är förstörd, för oss supportrar och vår kära Bursaspor som vi i vått och torrt stöttar. Trots motgångar, uteblivna segrar,orättvisa och hopplösa drömmar om att en dag stå som mästare i TSL.

Nu kan man inget mer än hoppas på att vi avslutar säsongen med stil och klarar oss kvar i ligan…


Rahmi Ertaban2008-12-23 23:30:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor