Den turkiska ligan är uppgjord!
<b>Ni</b> är inte Turkiet....

Den turkiska ligan är uppgjord!

Ja, ni läste rätt och era reaktioner kommer säkert att bli häftiga när jag håller fast vid mina ord.

Systemet i Turkcell Süper Lig är uppbyggt på missförhållanden, domarskandaler, ojämnhet och i vissa fall öppen för korruption. I en liga där ett par lag skall vara större, vackrare, titulera sig själva för ”Dem 3 Stora” dvs. Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray. På samma gång ser dessa ner på resterande, ungefär som värdelösa amatör lag som inte är värda ett öre.
Dem övriga lagen benämns i folkmun som Anadolu-lagen.

Samtals ämnet, i den redan så storlags fixerade pressen, är om ett Anadolu-lag utanför denna ”gudomliga” trio, överhuvudtaget kan förmå att stå som mästare i Süperlig. Sivasspor ångar på i ligan i år, tätt följt av Trabzonspor som faktiskt varit mästare 6 gånger tidigare, dock senast 1984.

Läget hos trion är den sämsta som drabbat dem samtidigt… någonsin. Klubbarnas starka presskår, som för övrigt total dominerar den turkiska pressen, spyr galla över förbundet och domarkåren efter varje poängförlust. Dessa journalister och styrelsemedlemmar har vid varje tillfälle gnällt på den häxjakt som skulle vara unikt för just deras klubb. Alla verkar vara ivriga om att ”vråla högst om sin sjuka mor” just nu!

Det mest absurda kom efter helgen omgång! En av dessa storlags styrelse offentliggjorde ett pressmeddelande som var så skrattretande att en nära vän som håller på detta lag erkände att han skämdes för klubbens agerande. Ett uttalande som var så avskyvärd, så pinsamt och samtidigt så nedlåtande mot resten av ligans tävlande lag.
Var dem får denna fräcka ”besserwisser” status är nog ingen större gåta. Det är bara att se historiskt på hur det har gått till fram tills idag. Följ bara vågen som dem, tillsammans med dem andra två storlagen stått för under turkiska ligans eminenta historia…

”Vi ÄR Turkiet”, skrev dem. Vad menar dem? Vems är fotbollsförbundet? Deras eller Turkiets?!

Reaktionen från förbundet blev det hårdast möjliga och jag kommer att vänta med spänning på vad repressalierna blir för detta uttalande.

Som en hängiven Bursaspor supporter så vill jag självklart att min klubb en dag blir mästare i ligan. Men som den fotbollsälskare jag är, så önskar jag att ”något” annat lag som står utanför ”dem 3 gudomliga” så snart som möjligt får uppleva känslan över att stå som mästare efter dem 34 omgångarna. Den turkiska fotbollen, ”amatör packet” och framtiden behöver detta!

Den gemensamma kakan som klubbarna i Süperlig delar på är 450 miljoner Euro. En total avskyvärd uppdelning av kakan väcker samtidigt frågan upp på nytt; ”Hur skall ett Anadolu-lag någonsin förmå vinna ligan?” Med en sådan orättvis uppdelning av dem ekonomiska medlen så måste en framtida mästare från Anadolu stå för ett smärre mirakel.Trabzonspor som egentligen står utanför dessa tre, har gynnats och får även dem njuta av pengarna som delas upp mellan dem 18 lagen.

42% TV-rättigheterna går till dem 4 lagen, dvs. 52 av dem 123 miljonerna delas upp mellan Trabzon, Besiktas, Galatasaray och Fenerbahce. Övriga 14 får sällt nöja sig med 70 miljoner Euro.
23% av sponsor kakan som uppgår till 55 miljoner, 49% av stadion stödet på 60 miljoner och 27% av övriga reklamintäkter på 50 miljoner Euro delas friskt upp mellan dessa fyra lag. Sen får resten slåss om smulorna…

Som om inte allt detta skulle var nog så står ”dem 3 stora” för 85% av klubbarna totala skulder på 240 miljoner Euro som ligans 18 klubbar tillsammans har till utomstående organ.

Kontentan är alltså att dem förutom den orättvisa uppdelningen av ekonomiska medel, får all uppmärksamhet i media i positivt bemärkelse, har övertrasserade skulder, miljoner insnöade fans som pumpar in sina pengar i klubbarna. Inte nog med det, dessa har även en ganska så jämn fördelning på sympatisörer i förbundet/domarkåren.

Får ni ihop det?

Skall dem sedan åka och förlora poäng mot dessa stackars Anadolu lag som är dömda till att misslyckas??

För att inte nämna dem nya utkasten om orättvis behandling, domarskandaler och korruptionen i förbundet som dem nyligen publicerade i sina pressuttalanden!

Fy skäms på er!

För drygt en månad sedan var samma klubb dem enda i Süperlig som var nöjda med domarkårens insatser. Vad har förändrats på så kort tid?

Som jag skrev tidigare, säsongen är uppgjord… långt innan den startar.

Ilker Temocin2009-02-10 13:39:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor