Inför: Bursaspor-Galatasaray

Inför: Bursaspor-Galatasaray

Kampen om topplaceringarna hårdnar då vinteruppehållet närmar sig. Galatasaray och Bursaspor, ligans två målfarligaste lag, gör upp i den 14:e omgången av Süper Lig.

I förra veckan tog Bursaspor en mycket tung trepoängare borta mot Gaziantepspor och befäste sin fjärde plats i ligan. I och med vinsten så knappade man in på Fenerbahce och Galatasaray, ettan och tvåan i Süper Lig och detta gör just matchen ännu mer intressant då Galatasaray kommer på besök mot en av seriens svårare hemmastarke lag.

Värt att poängtera är att det blir en uppgörelse mellan två av ligans målgladaste lag, 27 för Bursaspor mot Galatasarays 31.

Som många gånger för, ganska (o)vanligt, är Istanbul-dominerade median igång med att försöka psyka och få motståndarna ur balans. Det är så uppenbart när just Bursaspor skall möta ett av Istanbul lagen, då det skrivs om att Bursaspors viktigare frontfigurer Sercan och Volkan är nära för just Galatasaray. Denna gång är dem nära en övergång till Galatasaray. Senaste gången var Sercan aktuell för Fenerbahce, inte helt överraskande innan man just skulle möta dem. Om en till två veckor är dem väl helt klara för Besiktas???

Alltid denna tragiska ramsa innan viktiga möten. Man får väl hoppas att våra unga spelare har börjat vänja sig för ryktena och deras prestationer inte påverkas negativt.

Galatasaray
Ligatvåan har under säsongens 13 matcher vunnit 9, spelat oavgjort i två och förlorat 2 matcher. Galatasaray är ligan målfarligaste lag med, man har gjort 31 och släppt in 17 mål vilket visar styrkan respektive akilleshälen i laget. Försvarsspelet har inte imponerat men har dugt, då Arda och Co. producerat en hel del framåt. Av dessa 31 mål, står tjecken Milan Baros för 9 och kongolesen Shabani Nonda för 7.

http://www.ataryemez.com/wp-content/uploads/2009/08/elano-baros-arda-galatasaray-mor-forma-01.jpg

Förutom målvakten Franco, har förra Bursasporspelaren Mustafa Sarp och backen Servet Cetin varit tränare Frank Rijkaards mest flitiga spelare med mest speltid.

Laget åkte över till Bursa under torsdagen. Spelare som lämnades utanför truppen var Linderoth, Emre Güngör och Ufuk. Dem senare två sades ha fått svininfluensan medan Tobias Linderoth inte mådde särskilt bra efter en allergisk reaktion i dagarna. Galatasaray har inga avstängda inför matchen.

Bursaspor
Bursaspor har gjort en fullt godkänd säsong hittills. Trots att klubben drabbades av ett stort avbräck med anfallsstjärnan Sercans långa skadeuppehåll så har målproduktiviteten varit ganska så hög. Nyförvärvet från Kayserispor Turgay Bahadir har med sina fyra mål visat att även han kan, för att inte nämna Ömer Erdogan, Ivan Ergic, Pablo Batalla och Volkan Sen, som alla har nätat tre gånger vardera.

Fjärdeplacerade Bursa har lyckats näta 27 gånger mot 12 insläppta. Laget har vunnit 8, spelat oavgjor i 2 och förlorat 3 matcher i ligan. Det nykomponerade mittbacksparet har börjat hitta varandra mer och mer, vilket sett stabilare ut än konkurrenterna Servet och Gökhan Zan i Galatasaray.

http://img4.mynet.com.tr/spr3/bursaspor-sevinc-15856_501.jpg

Tränaren Ertugrul Saglams manskap har drillats hårt och visar en stor skillnad mot hur det såg ut under samma period förra säsongen under Samet Aybabas och Güvenc Kurtars ledning. Även om framtiden ser ljus ut för Bursaspor med spelare som Muhammet Demir, Serdar Aziz och Eren Albayrak, så har Bursaspor mycket att ta igen. Klubben behöver minst en Europacup plats för att få en ekonomisk balans som krävs för att tävla med giganterna från Istanbul, i det långa loppet. Ertugrul Saglam har under sin ledning vidhållit att man får ta ett steg i taget, bygga upp dem rätta förutsättningarna för klubben då potentiellen funnits där hela tiden för att gå hela vägen.

I Bursaspor är Ali Tandogans avstängning ett stort avbräck. Den rutinerade högerbacken har varit en av lagets stabilare spelare tillsammans med serben Ivan Ergic. Ersättare för Ali blir förmodligen Veli.

I ärlighetens namn så har Bursaspor inte spelat bra fotboll i dem senaste tre matcherna, vilket resulterade i en välförtjänt förlust i den senaste hemmamatchen mot Genclerbirligi. Man spelade heller inte bra senast mot Gaziantepspor, men fick med sig tre mycket viktiga poäng tack vare att motståndarna fick spela med 10 man på slutet av den matchen. Dags att tända till mot Galatasaray?

http://www.aksam.com/wp-content/uploads/2009/09/bursaspor-teknik-direktoru-ertugrul-saglam.jpg

I presskonferensen inför matchen sade Erugrul Saglam att laget har många anledningar för att spela för seger och att ett oavgjort resultat inte skulle gynna någon, speciellt inte Bursaspor. ”- Vinner vi så kan vi avancera i tabellen samt förbättra vår utgångsläge inför kommande omgångar och vi vill ta den chansen inför vår hemmapublik. Galatasaray som kryssade senast hemma mot Manisaspor är säkert revanschsugna efter den matchen och jagar ettan Fenerbahce. Det blir säkert en fysiskt hård match i högt tempo.”

Saglam tillade även att Bursa får se upp med Galatasarays offensivt starka spel. Kan man stoppa det, är halva matchen vunnen...


Matchfakta Bursaspor-Galatsaray

Arena: Bursa Atatürk
Avspark: Fredagen den 27 november 2009 klockan 19:00
Domare: Halis Özkahya, Muharrem Yılmaz, Alper Ulusoy
Avstängda: Ali Tandogan (Bursaspor)
TV: Direktsänds på Lig TV
Internet rapportering: www.bursasportv.com



Rahmi Ertaban och Ilker Temocin2009-11-26 23:45:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor