Bursaspors hemlighet: SPARSAMHET!
Tre herrar som inte kostade ett öre...

Bursaspors hemlighet: SPARSAMHET!

Bursaspor har under dem senaste två säsongerna varit en av ligans stora utropstecken och det bästa är att Ertugrul Saglams nya lagbygge kostade nästan… ingenting.

Under dem senaste två säsongerna har två lag försvårat den så förutspådda utgången av Süper Lig. Förra året var Sivasspor ytterst nära att stå för årtusendets skräll och i år verkar Bursaspor vara på god väg att axla den rollen. 1-0 vinsten mot stjärnspäckade Galatasaray senast innebar att Bursa på allvar visade att det inte är en slump att laget under hela säsongen varit hack i häl med dem favorittippade lagen. Expertkåren är enig om att laget står för en sevärd anfallsinriktad fotboll och tränaren Ertugrul Saglam satte ribban högt redan under försäsongen då han avslöjade att målet minst var en tredjeplats när säsongen var över.

Sidan om klubbens fina resultat på plan, har klubbstyrelsens facit varit över det normala i år. Spelarna som tillsammans ”bara” värderas till 40 miljoner Euro, kostade i princip ingenting för klubben att sammanfoga. Styrelsen riktade inför årets säsong in sig på nyförvärv vars kontrakt gått ut eller som hade fått lämna sina förra klubbar under den fina frasen, ”ömsesidiga förhållanden”. Förutom detta så har Bursaspor under årens gång fyllt på med spelare från ungdomsleden vilket självfallet sänkt budgetens underskott ytterligare.

När dem stenrika lagen, vars trupp består av 100-tals miljoner kronor dyra spelare inte kan matcha förväntningarna, så har Bursaspor visat var skåpet skall stå.

Det här är Bursaspors lagbygge: 

Sercan Yildirim: Egen produkt och stortalang som jagas av Fenerbahce, Galatasaray och flertalet klubbar ute i Europa. Spås en väldigt ljus framtid och debuterade 2007 i A-laget. 

Volkan Sen: Egen produkt given i startelvan. Galatasaray har visat stort intresse men utan att ha lyckats värva mittfältaren. Debuterade 2007 i A-laget. 

Ali Tandogan: Den rutinerade högerbacken var ej önskvärd i Besiktas och tvingades att lämna klubben av Mustafa Denizli. Skrev på för Bursaspor under vinterhalvåret i fjor. Kostade klubben ingenting när han skrev på. Har varit en av lagets viktigaste kuggar sedan han debuterade i den grön-vita tröjan. 

Tomas Zapotochny: Lån från Besiktas. BJK var tvungna att låna ut tjecken för att värva Ferrari under säsongen. Tjecken som kostade 4,5 miljoner Euro lånades ut gratis till Bursaspor. Köps förmodligen loss när övergångsfönstret öppnar i januari då han själv sagt att han stortrivs i Bursa. 

Ivan Ergic: Serbisk mittfältare med en sejour i Juventus. Spelade 8 år i schweiziska Basel som lagkapten. Fick inte förtroende av Basels nya tränare Thorsten Fink. Skrev på för Bursa och har varit lagets motor centralt på mittfältet. Kostade ingenting… 

Turgay Bahadir: Anfallaren fick inte ut sin lön i Kayserisspor och fick lagligen lämna laget under denna säsong. Har varit en som Duracell-kanin och även visat att han är målfarlig. Leder den interna skytteligan. Kostade ingenting… 

Hüseyin Cimsir: Pånyttfödd f.d. landslags mittfältare. Fick inte förlängt i Trabzonspor kom till Bursaspor. Jobbar kopiöst i sin defensiva mittfältsroll. Kostade ingenting… 

Dimitar Ivankov: Kom från Kayserispor i fjor, där den bulgariska landslagsmålvakten inte fick nytt kontrakt. Given förstamålvakt. Kostade ingenting… 

Ömer Erdogan: Lagkaptenen och den givna mittbacken i klubben. En klausul gjorde att han skrev på 2007 efter att Malatyaspor trillade ur Süper Lig. Kostade ingenting… 

Mustafa Keceli: Var först ett lån från Trabzonspor. Valde att säga upp sitt kontrakt och skrev på för Bursaspor istället. Kostade ingenting… 

Bekir Ozan Has: Egen produkt, debuterade 2006 i A-laget. En av lagets bästa spelare under förra säsongen. Fått mindre speltid efter att Ergic köptes men stortrivs ändå i klubben.

Stelian Kirita:
Var inte önskvärd i Ankaragücü. Ömsesidig uppsägning av kontraktet och fiskades istället in av Bursaspor. Fansen kelgris som visar stort hjärta när han väl får chansen att spela. Jobbar kopiöst. Kostade ingenting… 

Tuna Üzümcü: Försvarspelare som skrev på i en bytesaffär när Yusuf Simsek lämnade klubben för Besiktas. Bursaspor fick ett kraftigt överpris samt en gratisspelare. 

Veli Acar: Köptes in från Denizlispor under 06/07. Har blandat och gett på högerkanten. Bra komplement till Ali Tandogan.

Shin Young-Rok: Kom som Bosman under vinteruppehållet förra säsongen. Valde att avbryta sitt kontrakt och återvända till Sydkorea under årets pågående säsong.

Tadeu Mouro Junior: Värvades förra säsongen från Brasilien, har floppat rejält men kostade ingenting… 

Pablo Batalla: Kreatören från Argentina. 25-åringen värvades från Velez Sersfield och kostade ingenting… 

Ramazan Sal: 24 årig försvarspelare som köptes till en väldigt billig summa från Pendikspor. Var försäsongens stora utropstecken i träningsmatcherna men har inte fått chansen i startelvan än.

Yavuz Özkan: Ung reservmålvakt, kom gratis från Denizli Belediyespor. Spås en ljus framtid. 

Yenal Tuncer: Värvades 06/07 från Denizli Belediyespor för en struntsumma. 

Eren Albayrak: Egen produkt, U-landslagsman och stort framtidslöfte. Har haft skadeproblem i år. Född 1991.

Ceyhun Demircan: Egen produkt. Väntar på att debutera i A-laget. 

Muhammet Demir: Född 1992 och stort framtidslöfte. Har redan visat sig vara en av U-landslagens viktigaste spelare. Har redan jagats av europeiska storklubbar trots sin ringa ålder. Väntar på sitt genombrott i ligan.

Serdar Aziz: Egen produkt och U-landslagsman. Mittbacken presenterade sig i fjor på allvar men har haft svårt att ta plats bakom Ömer och Zapotochny i backlinjen. 

Ozan Ipek: Stort löfte som köptes in av Ertugrul Saglam under förra säsongen. Har varit given i startelvan i år och gjort det med bravur. Kostade cirka 100 000 Euro när han skrev på från Bucaspor. Har 10-dubblat sitt värde på ett år med klubben!

Källa: NTVSPOR.net

Ilker Temocin2009-12-01 23:00:00
Author

Fler artiklar om Bursaspor