Champions League-krönika - Gruppspelet
Ciani bjuder både på stenhårda tacklingar och eleganta klackmål.

Champions League-krönika - Gruppspelet

Bordeaux har nått åttondelsfinalen i Champions League genom att bland annat slå Bayern München i två raka och manövrera ut Juventus på Chaban-Delmas. Hur gick det till egentligen?

På förhand såg det, om inte omöjligt, så otroligt svårt ut. FC Girondins de Bordeaux lottades, från seedningsgrupp 3, in i Grupp A tillsammans med de fyrfaldiga mästarna FC Bayern München, de dubbla mästarna Juventus F.C. samt det Israeliska mästarlaget Maccabi Haifa. På förhand en av de absolut tuffaste grupperna.

*****

Juventus - Bordeaux, Stadio Olimpico di Torino, 15:e september
Den första uppgiften för Bordeaux var att åka till Stadio Olimpico i Turin för att möta Juventus. Bordeaux mönstrade, vad som skulle komma att bli, den typiska Champions League-uppställningen (4-2-3-1) med Chamakh ensam på topp understödd av Gouffran, Gourcuff och Wendel. Juventus tog genom Iaquinta ledningen efter en dryg timme, men i den 75:e minuten kvitterade Jaroslav Plasil och gav Bordeaux ett utmärkt utgångsläge inför fortsättningen. Matchens lirare Gianluigi Buffon sade såhär om les Girondins insats:
The reason it was a draw was partly our fault and partly because they played really well. We know they're an excellent side and they didn't steal anything.”

Bordeaux - Maccabi Haifa, Stade Chaban-Delmas, 30:e september
Den 30:e september tog les Girondins emot Maccabi Haifa på Stade Chaban-Delmas. Om Bordeaux skulle ta sig vidare från gruppen var det här en match man inte fick tappa poäng i. Laurent Blanc mönstrade en offensiv uppställning med såväl Chamakh som Cavenaghi på topp, men Maccabi lyckades stå emot betydligt bättre än vad många trodde.
Bordeaux skulle mycket riktigt vinna men segern satt riktigt långt inne. Inte förrän i den 83:e minuten lyckades Michaël Ciani nicka in Grégory Sertics hörna till 1-0.
I och med segern placerade sig Bordeaux på andra plats bakom Bayern München inför seriefinalen i den tredje omgången.

Bordeaux - FC Bayern München, Stade Chaban-Delmas, 21:a oktober
Sex minuter tog det. Sen hade förra omgångens hjälte Ciani placerat bollen i eget mål. Att självförtroendet just då inte var på topp, efter två raka ligaförluster och underläge i matchen, var självklart men sättet Bordeaux reste sig på var imponerande.
Innan halvleken var slut hade Ciani kvitterat på en underbar klack och Marc Planus gjort 2-1 - samtidigt som tyskarnas Thomas Müller dragit på sig ett rött kort. Matchen slutade 2-1 och matchstatistiken talade sitt tydliga språk. Skott på mål: 10-1. Bollinnehav: 59-41. Att van Buyten även han drog på sig ett rött kort hjälpte givetvis inte tyskarna som fick vända hem till Bayern på en tredjeplats i gruppen.

FC Bayern München - Bordeaux, Allianz Arena, 3:e november
Allt kändes möjligt för Bordeaux när man reste till München för att inför 66.000 ge sig ut på Allianz Arena för att återigen möta FC Bayern. Om Bordeaux dominerade hemmamatchen såg det tvärtemot ut nu. Bayern radade upp chanser, men genom en fasta situation och ett rejält försvarsmisstag stod Bordeaux återigen som segrare. Yoann Gourcuff nickade in Wendels fantastiska frispark och Marouane Chamakh utnyttjade firma Badstuber/Butts undermåliga kommunikation i den sista matchminuten. 2-0 Bordeaux.

Bordeaux hade vid det här laget säkrat i alla fall en Europa League-plats, men att laget inte var nöjda med det märktes i den femte spelomgången då Juventus skulle komma på besök.

Bordeaux - Juventus, Stade Chaban-Delmas, 25:e november
Återigen kom Bordeaux till Champions League med tveksam form i ligan och nu dessutom med Yoann Gourcuff på skadelistan. Blanc valde till att mönstra ett centralt mittfält med Plasil, Fernando och Alou Diarra emot Juventus Sissoko och Felipe Melo. Blanc beordrade Plasil och Fernando att sätta hög press på Juventus något långsamma mittfält och i efterhand kan det inte beskrivas som något annat än en taktiskt korrekt instruktion.
Bordeaux dominerade spelet fullständigt i den första halvleken, men lyckades trots detta inte få hål på Buffon. Omgående i andra halvlek sprack dock Juventus nolla när Fernando Menegazzo, den eviga nummer två på defensiva mittfältet, nickade in Plasils frispark till 1-0. Avancemanget var nära. Laget började allt mer backa hem och bjuda in Juve i matchen, men i den 93:e minuten skallade Chamakh in 2-0 på Wendels hörna. Två nya mål på fasta situationer och Bordeaux var klara gruppsegrare. Allt som var kvar var att spela av sista matchen mot Maccabi Haifa i Israel.

Maccabi Haifa - Bordeaux, Ramat Gan Stadium, 8:e december
Laurent Blanc gjorde omgående klart att det var reserverna som skulle åka till Haifa för att ges lite värdefull Champions League-rutin. Henri Saivet, Abdou Traore, Ludovic Sané tillsammans med några trotjänare som Ramé och Jurietti fick chansen från start. Efter fint förarbete av Saivet och Traoré på högerkanten kunde Jussiê stöta in 1-0 i den trettonde minuten. Ett resultat som stod sig hela vägen ut. Jonas Eriksson blåste av matchen och Bordeaux hade, obesegrade, tagit sig förbi FC Bayern, Juventus och Maccabi Haifa.

Bordeaux tog flest poäng (16) av alla 32 lagen i gruppspelet och släppte in minst (2 stycken)
Man noterade även det tionde bästa resultatet i gruppspelet bland alla lag sedan 99/00, när man började med 32 lag i gruppspelet, och det bästa resultat ett tredjeseedat lag haft under samma period. En notis är att Barcelona, säsongen 2002-2003, är det enda lag som vunnit alla sex gruppspelsmatcherna.

Matcherna:

Juventus - Bordeaux
1-1 (Plasil)

Bordeaux - Maccabi Haifa
1-0 (Ciani)

Bordeaux - Bayern Munich
2-1 (Ciani, Planus)

Bayern Munich - Bordeaux
0-2 (Gourcuff, Chamakh)

Bordeaux - Juventus
2-0 (Fernando, Chamakh)

Maccabi Haifa - Bordeaux
0-1 (Jussiê)

*****

Några avgörande punkter:

Fasta situationer:
   Bordeaux är Champions Leagues vassaste lag på fasta situationer så här långt.
Sju av nio mål kommer från antingen hörnor eller frisparkar. Att en del av förklaringen är bra huvudspel är självklart, men vi ska heller inte glömma bort att några av Europas vassaste fötter finns i laget. Wendel som bland annat låg bakom Gourcuffs 1-0 i München har en vänsterfot som placerar bollen vart han vill och Gourcuff själv ligger bakom många situationer med sin högerfot. Plasil och Sertic har, även de, assist efter fasta situationer.

4-5-1:
   Laurent Blanc har i säsongens Champions League valt att dra tillbaka en anfallare för att förstärka mittfältet. Speciellt mot Juventus på Chaban-Delmas märktes det tydligt vilken effekt det fick på Bordeauxs spel. Lättare att komma upp i press och stänga av passningsytor, samtidigt som det alltid ges alternativ i passningsspelet. Effekten, i sämre lag, blir oftast att man inte får fast bollen högt i planen efter en längre boll, men ett bollskickligt lag som Bordeaux lyckas hålla bollen inom laget.

Ciani - Planus:
   Bordeaux har fått mycket beröm hittills för ett bollskickligt mittfält och en kämpastark anfallare i Chamakh. Glöm dock inte bort att vi bara släppt in två mål på fyra matcher mot Bayern och Juventus och hållt nollan i två raka mot Maccabi. En stor del av förklaringen till det ligger i Ciani och Planus eminenta försvarsspel. Jag var aningen orolig att Ciani skulle få problem att ersätta Diawara, speciellt när Henrique gått skadad en längre tid nu, men det lugna spel han visar upp borde skrämma upp alla grupptvåors anfallsess. Bägge kan dessutom kategoriseras in under epitetet ”moderna försvarare” med sitt förhållandevis skickliga passningsspel och deras målfarlighet. Cianis härliga volleyklack mot Bayern ett trevligt exempel på detta.

Som John Cederblad tidigare påpekat finns det nu sex möjliga motståndare för Bordeaux i åttondelen:

Inter
Milan
Stuttgart
Olympiakos
FC Porto
CSKA Moskva

Jag har en ranking av vilka lag jag vill ha i åttondelen i huvudet. Vad tycker ni?

Nu bokar vi in nästa fredag i kalendern.

Allez!


David Hagmandavid_hagman@msn.com2009-12-10 15:00:00
Author

Fler artiklar om Bordeaux