Portugals alla VM
Eusébio gjorde nio mål för Portugal i VM 66.

Portugals alla VM

Portugalredaktionen går tillbaka i tiden och fräschar upp minnet av Portugals VM-deltagande.

England 1966
Portugal gjorde sitt första VM-framträdande och man skulle redan då skriva in sig i historieböckerna. Och det genom en spelare som blev kallad ”den svarta pärlan” eller "Europas Pelé" för sin speed, styrka, teknik och målsinne. Hans fullständiga namn är Eusébio da Silva Ferreira - eller bara Eusébio som han kallades. Han föddes i Moçambique 1942 och kom till Portugal och Benfica 1961 genom den dåvarande Benficatränaren Bela Guttman som personligen åkte till Afrika för att studera honom.

Portugal hamnade i grupp 3 med Brasilien, Bulgarien och Ungern. I gruppspelets första match väntade Ungern på Old Trafford som relativt enkelt besegrades med 3-1. I den andra matchen på samma arena blev det en klar 3-0-seger över Bulgarien. I den sista gruppspelsmatchen väntade ett favorittippat Brasilien med två raka VM-guld i bagaget. Brassarna blev dock inga problem för Eusébio & Co när slutsiffrorna skrevs 3-1 till Portugal. Den svarta pärlan gjorde två mål i matchen.

Men det skulle vara i kvartsfinalen mot Nordkorea som Eusébio skulle göra avtryck på riktigt. Portugal låg under med klara 3-0 efter endast 25 minuter och semifinalplatsen kändes avlägsen. Den svarta pärlan ville dock annat och vände matchen på egen hand som slutade 5-3 till Portugal. Eusébios fyra mål var den bidragande faktorn.

Highlights från matchen hittar du här.

Värdlandet England blev dock för svåra i semifinalen på Wembley. Besvikelsen var stor hos portugiserna men fick trösta sig med att vinna matchen om tredje pris mot Sovjet. Portugals bästa placering någonsin skulle det visa sig idag 44 år senare. Eusébio gjorde Portugals båda mål i matchen och vann skytteligan i VM på nio fullträffar.

Mexiko 1986
’A selecção’ kvalificerade sig till Mexiko genom att slå Tyskland på bortaplan i den näst sista VM-kvalmatchen. Carlos Manuels långskott sänkte inte bara tyskarna, utan även Sveriges chanser att kvalificera sig till VM.

Portugals andra VM-deltagande skulle dock inte visa sig bli lika framgångsrikt som det första. Efter att fått revansch på England föll man resterande matcher mot Polen och Marocko.
Highlights från Portugals gruppspel hittar du här.

Japan/Sydkorea 2002
Efter att ha slickat såren efter den snöpliga sortin mot Frankrike i EM laddade ’a selecção’ om batterierna med den nygamla tränaren Antonio Oliveira när Humberto Coelho valde att tacka för sig efter EM. Efter att ha vunnit sin VM-kvalgrupp före tuffa konkurrenter som Holland och Irland - där den sistnämnde hamnade på lika många poäng som Portugal, men på sämre målskillnad - var det dags att erövra Asien med ett stort självförtroende. Portugiserna var en av favoriterna till VM-titeln efter sitt fina EM och VM-kval. Det trodde i alla fall de flesta. Men något gick snett. I premiärmatchen mot på pappret enkla motståndaren USA blev nervositeten påträngande när amerikanarna chockade med att göra tre snabba mål. Och tillslut vinna matchen med 3-2. I den andra matchen mot Polen hade portugiserna kniven mot strupen och lyckades tillslut vinna med 4-0 efter ett hattrick av Pedro Pauleta. Men spelmässigt imponerade man fortfarande inte. I den sista och avgörande matchen mot Sydkorea skulle oavgjort ge Portugal spel i åttondelen eftersom redan utslagna Polen ledde samtidigt mot USA. Det såg länge ut att fungera ända tills Ji Sung i den andra halvleken gjorde mål. Portugal startade en intensiv press där Sergio Conceição var närmast mål med en stolpträff. Men det räckte inte. Och när João Pinto tidigare hade slagit/tacklat domaren efter att ha blivit utvisad var ridån ett faktum.

Highlights från Sydkorea-matchen hittar du här.

Många riktade sin kritik mot tränaren Antonio Oliveira som fick sparken efter VM. Förberedelserna inför VM hade varit undermåliga. Vítor Baia ersatte Ricardo (som skulle få sin revansch två år senare) som var i form, ikonen Luis Figo hade en usel säsong i Real Madrid bakom sig och var sliten och Hugo Viana ersatte den då dopingavstängde Daniel Kenedy i sista sekund.  Träningslägret i ex-kolonin Macao var även en bidragande faktor där bland annat värmeböljan som rådde tog hårt åt de portugisiska spelarna.

Tyskland 2006
Med ett lyckat EM bakom sig, där Portugal stupade i finalen mot Grekland och med världsmästaren Luiz Felipe Scolari bakom rodret, var det dags att inta Tyskland. Kvalet hade gått smärtfritt i en relativt enkel grupp. Enda plumpen i protokollet var 2-2 borta mot blåbärsnationen Liechtenstein.

’A selecção’ tog full pott i sin VM-grupp när nationer som Angola, Iran och Mexiko slogs tillbaka. I åttondelen väntade Holland som skulle bli VM-historiens fulaste match någonsin. Domaren Valentin Ivanov valde att blunda för Boulahrouz nedsparkning av Ronaldo och satte nivån i matchen mer eller mindre. När han hade blåst av matchen hade 16 gula och fyra röda kort delats ut. Matchens enda mål gjordes av Maniche i 23:e minuten som skickade Portugal till kvartsfinal.

I kvarten stod England för motståndet precis som två år tidigare i EM. Och precis som två år tidigare skulle matchen gå till straffar. Och precis som två år tidigare skulle målvakten Ricardo bli den stora hjälten.

I semifinalen väntade Frankrike som Portugal sex år tidigare hade åkt ut mot i EM. Traditionens makt skulle dock bli för stor, trots kanske Portugals bästa match i turneringen, och fransmännen gick till final efter Zidanes straffmål i den första halvleken. I matchen om tredje pris föll ett omotiverat Portugal mot ett betydligt mer taggat Tyskland.

När de portugisiska spelarna återvände till Portugal togs de emot som hjältar. Scolari hade under EM 04 lyckats förena en hel nation, men även bryta storklubbarnas – Benfica, Sporting och Porto – mandat i att ha flest spelare representerade i landslaget. Scolaris intåg skulle visa sig bli det bästa som hade hänt landslaget sedan VM 66. Under VM 06 förlängdes framgångssagan.

VM-statistik Portugal

1966 – Brons
1986 – Gruppspel
2002 – Gruppspel
2006 – Fyra
2010 - ?

Källa: planetworldcup.com, wikipedia.com, bolletinen.com

André Sao Pedro2010-06-15 03:13:00
Author

Fler artiklar om Portugal