”Gala”-afton på Ali Sami Yen!

Bursaspor bröt en 18-årig trend och vann med 2-0 borta mot Galatasaray. Stor matchhjälte blev tvåmålsskytten Ivan Ergic!

I Spor Toto Süper Ligs andra omgång gästade Bursaspor hemmalaget Galatasaray på Ali Sami Yen. Bursaspor hade inte vunnit i Istanbul sedan 1992 och mycket talade för att dagens match kunde vara dagen då denna förbannade trend skulle brytas.

Galatasaray började bäst
Serben Ivan Ergic blev huvudrollsinnehavaren då han målade två gånger om och gav Bursaspor dem efterlängtade 3 poängen denna afton. Med detta blev krisen ännu djupare i Galatasaray som gick på sin andra mina denna säsong. Men resultatet speglar egentligen inte matchbilden. Hemmalaget dominerade matchupptakten och hade två väldigt bra lägen via Sarp och Servet under dem första tio minuterna.

Harry Kewell var väldigt rörlig och ställde till med en hel del oreda hos Bursaspor försvaret, dock så valde Galatasaray mittfältet att koncentrera sig på den motsatta kanten där Arda Turan höll hus. Tyvärr, för hemmalagets del, så saknades skärpan i passningsspelet och många bollar gick till intet.

Ergic öppnade målskyttet
Bursaspor spelade disciplinerat och med tålamod, fegt i vissa ögon, men ack så effektivt mot ett lag som Galatasaray som verkar sakna kyla i motgång. Bursaspor tränaren Ertugrul Saglam fick nog exakt matchen dit han ville då Bursaspor kontrade under Galatasaray-pressen via Volkan Sen som med sina snabba dragningar lurade både hemmalagets Hakan Balta och Mustafa Sarp, slog ett lågt inlägg mot Sercan i straffområdet. Bollen som såg ut att toucha målvakten först hamnade mitt framför näsan på Ivan Ergic som bara hade att placera in den i nätmaskorna.

Volkan blev senare varnad när han kom sent i en duell med Ali Turan. Galatasaray försökte under resterande 30 minuter av halvleken att kvittera Bursas ledning men en storspelande Ivankov i Bursamålet och väldigt klumpiga ageranden av Baros samt Sarp gjorde att första halvlek slutade med 0-1 till bortalaget. Bursaspor hade ett gyllene läge att öka på till 0-2 på kontring via Batalla, men målvakten Ufuk stod i vägen.

Volkan Sen skulle än en gång hamna i fokus i halvlekens slutminut. Den redan varnade Volkan halkar och får hjärnsläpp i samma veva, plockar bollen med handen och alla inklusive Volkan tror att han ska få sina andra gula i matchen och visas ut. Dock så tycker domaren att detta var oavsiktligt och låter bli kortet. På följande protester från Galatasaray-spelarna, delas det ut två gula kort, ett till Ayhan och ett till Milan Baros som sätter en axel mot domaren när han backar…

Högt tempo i andra
Bursaspor visade upp ett betydligt bättre spel i andra halvleks början, främst via kanterna och Sercan Yildirim på topp. Mittbackarna Ömer och Stephanov spelade riktigt bra och gav inte Baros & Co. mycket andrum i Bursaspors planhalva. Trots en förkrossande hörnstatistik från hemmalaget så visade Bursa försvaret att det inte skulle vara en lätt match för Galatasaray denna kväll. Istället var Volkan väldigt nära att öka på ledningen för Bursaspor som Ufuk än en gång räddade och senare så när att spela fram till Ergic som missade bollen med en halv skostorlek.

Galatasaray visade prov på dåligt humör, och visst skulle Ayhan Akman blivit utvisad när han kapade Batalla mitt på plan. I matchens slutskede satsade Galatasaray allt framåt, men Bursaspor skulle visa varför man inte kan glömma bort deras snabba spelvändningar. På ett inlägg som Galatasaray försvaret inte kunde rensa undan ordentligt, dyker Ergic upp och avfyrar sitt andra skott för dagen. Bollen touchar oturligt Neill och ställer Ufuk i hemmamålet. Bursaspor punkterar matchen helt efter målet och vinner med 2-0 på Ali Sami Yen som för övrigt är första vinsten på 18 år!

GALATASARAY: 0 - BURSASPOR: 2
Stadion: Ali Sami Yen
Domare: Abdullah Yilmaz
Galatasaray: Ufuk, Ali Turan, Neill, Servet, Hakan, Mustafa Sarp, Ayhan, Baris (Min 70 Elano), Arda, Kewell, Baros
Bursaspor: Ivankov, Ali Tandogan, Stepanov, Ömer, Vederson, Hüseyin, Ergic, Volkan (Min. 86 Steiner), Batalla (Min. 73 Bekir Ozan), Ozan Ipek, Sercan (Min. 68 Nunez)
Målen: Min. 15 och 83 Ergic (Bursaspor)
Varningar: Min. 19 Volkan, Min. 68 Hüseyin, Min. 84 Ivankov (Bursaspor)
Min. 45+1 Ayhan, Min. 45+2 Baros, Min. 75 Elano, Min. 76 Kewell (Galatasaray)