M6 - Offer eller gärningsman? Del 2

I topp för sex år sedan, i spillror idag. För många är domen klar: M6 köpte en skuldfri klubb 1999 och körde den i botten. Men är det verkligen hela sanningen?

« M6 och les Girondins liknar varandra. Det är två företag som är både försiktiga och företagsamma i sitt handlande. Vårt mål är att investera långsiktigt."
(Nicolas de Tavernost (M6), mars 1999)


Ett är säkert, när tv-kanalen M6 köpte klubben, såg de det hela som en investering, som ett sätt att tjäna pengar. De är så långt ifrån den excentriske miljardär som nästan utan motkrav år efter år strör pengar över sin klubb (läs: Marseille) man kan komma.

I efterdyningarna av VM på hemmaplan jagade tre konkurrerande kanaler (TF 1, Canal Plus och M6) sändningsrättigheter och klubbar. Bordeaux var regerande mästare och hade ordning på finanserna. Mannen som räddade klubben från konkurs 1991, Jean-Didier Lange, ville dra sig tillbaka. Allt han satsat på hade fungerat. 1991 blev man nedflyttade efter storstilade och lätt oärliga projekt à la Berlusconi och efter kreativ bokföring à la Tapie. Nu var man mästare och skuldfria, med en ligans sjunde eller åttonde budget.

M6 sköt till pengar (18 miljoner euros) och Champions League gav en hel del (c:a 15 miljoner euros). Klubben gav sig ut på värvartåg. Trots fyra raka kvalificeringar till internationellt cupspel började klubben ändå visa upp skulder. Resultaten var långt ifrån dåliga, men inte tillräckligt bra för att balansera budgeten.

Champions League blev till UEFA-cupen, först via ligaplacering senare i kraft av vinst i Ligacupen. Försämringen kom så långsamt att få la märke till den till en början. De senaste två åren har laget missat europaspel. Nu är krisen synlig för alla, men proppen är redan ur och allt man verkar kunna göra är att begränsa skadorna och hoppas på nästa säsong.


Vad gick fel?

Nicolas de Tavernost (M6) hävdar bestämt att les Girondins fått alla medel de blivit lovade och att kanalen alltid täckt upp när det fattats i kassan. Problemet är enligt honom sportslig misskötsel: man har rekryterat dyrt och dåligt de senaste åren. Få säger emot, men nog har ägarna ett ansvar även där?

Det är riktigt att man vid flera tillfällen gått in med pengar, men alla brandkårsutryckningar har följts av uttag av samma belopp när krisen väl lagt sig. Inga extrapengar har någonsin stannat hos klubben. Ett sånt agerande kan knappast kallas en satsning.

På så sätt har M6, en längre tid, lyckats hålla klubben flytande utan att egentligen riskera något. En anonym, men klubben närstående person säger dock att "på sex säsonger har klubben förlorat ett kapital på 38 miljoner euros». (Sud Ouest, 17 maj)

Supportrarna har länge hävdat att detta sätt att "backa in i framtiden" varit dömt att misslyckas. Avsaknaden av ett uttalat sportsligt och ekonomiskt mål är märkligt. Alla är också överens med supportergrupperingarna att M6 totalt misslyckat i kommunikationen med klubb och fans. Tavernost vägrar konsekvent att tala med supportrar och framträder endast i media en, eller högst två gånger per år. Då mest för att säga att det är larvigt av fansen att klaga när han gör allt för att det ska gå bra.

Efter sex år är både klubbens och tv-kanalens rykte skamfilat. M6 och TF 1 har tidigare under säsongen förlorat kampen om sändningsrättigheterna till Canal Plus, som betalar osannolika 600 miljoner euros för att få visa Ligue 1 nästa år.

Tv-kanalens fortsatta intresse för fotbollsvärlden är ljumt och det är en illa dold hemlighet att man gärna vill sälja les Girondins. Knappast ett bra läge för en klubb med många unga, lovande spelare som vill ha en miljö att utvecklas i.


**************
På måndag återkommer vi med en text om les Girondins katastrofala värvningspolitik.
**************


Källor:
France Football, Sud Ouest

John Cederblad2005-05-20 10:07:00

Fler artiklar om Bordeaux