Maksimir, 2023-08-15 20:00

Dinamo Zagreb - AEK
1 - 2

AEK vinner första rundan

AEK tog hem matchen med två olika ansikte. Fotbollen när den är som bäst, istället för att knäcka motståndaren när han är på knäna och avsluta det snabbt och smidigt, har vi problem med effektivitet som leder till baklängesmål.

Hela måndagen och på matchdagen gjorde polisen ihärdigt sitt arbete. Det fanns inga kravaller utanför arenan, inte heller på arenan. Allting var under kontroll och organiserat på en hög nivå, långt ifrån den i Grekland. Det här var ett exempel när allting är uppstyrt från start till stopp.

Till och AEK tränaren Almeyda sa efter matchen: ”Allt var bra i Kroatien, på hotellet, på stadion, jag tackar polisen och hotellpersonalen, alla är inte ansvariga för några oansvarigas handlingar.”

Undrar om han kommer få böter för dessa vackra ord från oligark ägaren Dimitris Melissanidis.

Viktigt att nämna att supportrarna på stadion Maksimir var korrekta och visade upp med gott exempel genom att hedra den avlidne AEK supportern med en tyst minut. Dessa är sanna supportrar som älskar sin klubb på rätt sätt. Vi kan se hur lite idiotiska planer krävs för att smutskasta en hel supporterskara och ens klubb.

//

Dinamo Zagreb - AEK Aten = 1-2 (1-0)
Bulat 39’ 1-0 ; Zuber 59’ 1-1, Galanoupoulos 90’ 1-2

Matchen i sin helhet så kan vi säga att AEK tog riskerna i andra halvleken och vågade mer, därför vann de matchen. För Igor Biscan så gäller det att analysera matchen och prata med spelarna och sluta tjata framför kamerorna att han saknar bredd i truppen, när han redan har det. Hur lyckades då din föregångare Ante Cacic, som ses som en usel expert, men som hade samma trupp att tillgå och ändå lyckades han kvala till CL-gruppspelet och besegra Chelsea på hemmaplan.

//

Dinamos spel i första halvleken liknade det vi såg mot Astana för lite mer än två veckor sedan. Det var bara tid när den blåa maskinen skulle inkassera ett mål bakom målvakten Stankovic. Redan efter trettio sekunder var Marko Bulat nära att ge ledningen när hans långskott hamnar precis utanför ribban.

Vi närmar oss en kvart spelad och här var det Robert Ljubicic som gör smarta arbetet och köttar in ett inlägg som AEK målvakten Stankovic räddar med en fotparad och styr bollen mot Bruno Petkovic, som är en sekund försenad för att trycka in returen! Dinamo är nu allt närmare, men redan i nästa sekvens var det äntligen grekernas tur.

Första stora slarvet kommer när en förlorad boll cirka trettio meter från Dominik Livakovic gjorde det möjligt för gästerna att göra en farlig kontring. Bollen styrdes bort mot den farligaste gästanfallaren Levi Garcia, som sköt från första försöket från bara fem meter från mål, men Dinamos kapten lyckades täcka det skottet och förhindra målet.

Men det var precis allt från grekiska rapsodi i första halvleken. Blått kunde fortsätta mala på och näst på tur stod Ristovski efter en hörna. Bollen studsade till den makedonske landslagsspelaren som slog våldsamt från nära håll, men på väg mot målet träffade bollen Dinamos ukrainare Bogdan Mihajlichenko i huvudet, som direkt blev nedslagen och som räddade AEK!

Konstant kontroll och bollinnehav av hemmalaget gav hopp att målet skulle komma innan paus. Till slut fick man en frispark 25-meter från målet och runt om bollen samlades trion Misic, Bulat och Ljubicic. Det blir Bulat som tar ansvaret, han tar kort avstånd och prickar bollen magnifikt i krysset! Gästernas målvakt var hjälplös här och Bulat gav laget nya krafter efter målet.

Det skulle kanske räcka med 1-0 ledning i paus, men det kunde lika gärna ha slutat med 2-0 eller 3-1. Men att djävulen skulle ta hem skämtet kunde man ana på tilläggstid då Bogdan Mykhaylichenko hamnade i ett friläge mot målvakten, men hans försök räddas av duktige Stankovic. Synd, verkligen synd!

//

Vad hände i fortsättningen?
Hur kan det komma sig att ett helt lag tappar energi så snabbt i andra halvleken? Vilka direktiv fick man från Biscan och varför händer det igen efter ett ledningsmål där man bränner lägen för att döda matcherna? Det här förväntar man sig inte efter en toppen första halvlek.

AEKs dominans och Dinamos slarv
AEK dominerade mer i andra halvleken och straffade till slut Dinamos bolltapp. Oförklarligt slarv, som om du sprang framför en Formel 1 bil på banan. Steven Zuber som är en erfaren spelare, har många landskamper med sitt Schweiz och var en av de där som skickade Serbien hem från VM 2018. Då firade jag hans mål, men ikväll blev man förbannad när han kvitterade till 1-1 och hur irriterat kyligt och enkelt han vände på Dinamos försvar. Vi är tillbaka på ruta ett och blåas vingar är helt avkapade redan här.

Ingen motreaktion hände med tanke på att man spelar på hemmaplan, man spelar för CL. Rättare sagt tre minuter efter kvitteringen kom två ut av de sista försöken i matchen som Dinamo skulle komma med. Bulat och Emreli med var sitt försök som antigen målvakten Stankovic räddar eller ribban som stod i vägen.

I fortsättningen gjorde Igor Biscan ett par dåliga byten som gav bara motreaktion, medans Almeyda fick fullträff. Fulländad vändning kom i 90:e minuten men hade det inte varit för Livakovic, hade grekerna gått hem med hela 3-1 och då hade returen i Aten varit en ångest match för blått. Målvakternas kväll och lite trolleri från Almeyda i omklädningsrummet ändrade hela matchbilden.

Summering
Ingeting är ännu färdigt inför returen som spelas på lördag. Men i Aten kommer det från skillnad i Zagreb, vara ett krig ute på planen. Dinamo spelarna kommer komma ut i ett Coloseum med hotfulla och blodtörstiga AEK-supportrar som kommer göra din dag ännu sämre. Hopp om liv finns, men något drastiskt ska behöva hända på fyra dagar och det kan jag inte tänka mig skulle komma hända. Säsongen hittills kan summeras på två matcher. Den första är mot Hajduk i ligapremiären när Petkovic bränner straffspark vid 1-0 ledning i 63:e minut. Efter nittio minuter vann Hajduk från ingenstans med 2-1 och det är här som allt börjar rulla ner för berget. Den andra matchen är kvällens match som Dinamo inte lyckades stänga i första halvlek. Effektivitet är ett problem som vi nämnde tidigare inför säsongen, och även om sportchefen lyckas köpa in en målspruta, så är det för sent. Truppen får inte andas som vissa fans som vänder ryggen efter en förlust, just nu känns det som att moralen faller vid första insläppta målet. Efter allt så är det otillåtet att förlora en så viktig match som denna. Sanden har sakta men säkert börjat rinna ut för Biscan.

Spelarbetygen från 1- till 5
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Livakovic 3- tack var landslagsmålvakten så lever det lilla hoppet kvar inför returen. Livi gör ett par fantastiska räddningar i slutet av matchen!
Mykhaylichenko 1- tyvärr så stod han i vägen för ett solklart mål från Ristovski, till att bränna ett friläge i slutet av första halvlek
Moharrami 2- var en av dom sista som alltid försökte något i andra halvleken, för tvåan för att han orkar springa
Sutalo 1- vad tänker du på Josip, Ajax eller AEK?
Ristovski 2- makedonen kämpade som vanligt, om Livakovic lämnar, ge honom kaptensbindeln
Bulat 3- tillsammans med Livi är han matchens ljuspunkt, hotade AEK ett par gånger under matchen
Misic 1- slutade leverera för första gången i en halvlek och där ut av får en rak etta
Spikic 2- spelade endast en halvlek och blev utbytt i paus, kämpade som vanligt och hotade med press och löpningar, dock så är han fortfarande ingen poängspelare
Ivanusec 1- var med i matchen under första halvleken och påminde om den Ivanusec vi såg mot Astana, men här slocknade han i fortsättningen liksom hela laget