Kosova som självständig i fotbollen?
Som vi säkerligen hört på albansk media respektive svensk media, TV och internetkällor så har Kosova tagit ett steg fram i fotbollen som ett självständig land.
Det har lett till stora reaktioner, positiva bland vissa negativa bland andra, och det kommer säkerligen påverka Balkans status både sportsligt och mycket möjligt politiskt också. Men vi lämnar politiken åt sidan och fördjupar oss lite inom sporten.
Till en början så vill jag gratulera alla våra albaner från Kosova, men även andra albaner från andra ursprunliga albanska markområden. Detta är ett stort steg för albansk fotboll, och oprovocerad så ska vi kunna fira detta och utnyttja det för fotbollens skull i Albanien.
Vi glädjs åt allting som gynnar den albanska fotbollen, och troligen så är detta en god nyhet för albaner också, men då ska det kända ordet och kanske mest hatade ordet som gör att många slutar tänka på det positiva och övergår till negativ tankesätt, ordet MEN.
Hur bra är detta för albanskt fotboll? Det lär komma upp flera tankar bland läsarna, men med tiden kanske ni vänjer er med denna konstiga åsikt.
Låt oss börja med nyheten först, innan vi övergår till analysen:
Kosova är det 209:e landet som kommer att få spela träningsmatcher emot officiellt erkända länder. Vad innebär det? Innan Kosova erkändes det så var man i en position som dagens Baskien, Katalonien, Palestina och diverse icke erkända regioner inom politiken vilket påverkade deras sport. Det är just här jag tycker Blatter gjorde det smarta draget på schakpjäsen genom att lämna politiken bakom sig och låta fotbollen vara oberoende av politik även om Kosova blivit erkänd av 90+ stater inklusive flera EU länder samt supermakter, nekad av få, och obesvarad av några dussintal som med tiden lär stärka sina diplomatiska relationer med den nya republiken i Europa.
Ur albanskt perspektiv så är det en positiv framgång och Blatter sa följande i en intervju:
- Alla andra länder som var med i organisationen på Balkan - Slovenien, Kroatien, Bosnien, Serbien, Makedonien och Montenegro - blev självständiga och finns med i Fifa och Uefa. Det är bara Kosova, sade FIFAs ordförande Sepp Blatter.
Därmed rekommenderade Blatter att man tillåter Kosova att delta i internationella träningsmatcher oberoende från vad Serbien tyckte, i och med att man i tidigare skedde skulle ansöka om någon form av rättighet hos det serbiska fotbollsförbundet till att spela träningsmatch.
Fadil Vokrri, som spelade en stor del av sin karriär i Partizan Belgrad, Fenerbahce och Jugoslaviska landslaget sade i en albansk intervju att detta var något Kosova väntat i många år, och att detta är en fördel för det albanska folket, där våra spelare tack vare friheten kan utvecklas och att vi äntligen kan etablera ett landslag och konkurrera mot andra landslag i världen.
Fadil Vokrri spelade 55 matcher och gjorde 18 mål för sitt Partizan Belgrad under åren 1986-1989 innan han då köptes till den franska Nimes och vidare till Fenerbahce. I Jugoslaviska landslaget spelade han 12 matcher och gjorde 6 mål under 1984-1987 som en anfallare.
Albanen från Podujeve blir med sina 172 matcher för Prishtina till ett av de albanska spelare som spelat mest matcher för ett lag i Kosova.
Vad är nackdelarna med Kosova som ett landslag?
Bort från all glädje och det goda så dyker det upp andra problem. Främst Albanien - Kosova relationen inom fotbollen. Vi drömmer allihopa om ett landslag tillsammans än snarare två landslag delade.
Vi har ett flertal albanska spelare med rötter från Kosova som spelar i utlandet, så som: Valon Behrami (Mitrovica), Lorik Cana (Gjakove), Debatik Curri (Prishtina), Armend Dallku (Prishtina), Taulant Xhaka (Prishtina), Xherdan Shaqiri (Gjilan), Emir Bajrami (Prishtina), Besart Berisha (Prishtina), Shpteim Hasani (Gjilan) och massa andra som är från Kosova.
Några av dessa spelare råkar därmed spela för Albanien, och kan eventuellt bestämma sig och flytta över till Kosova. Det är just där problemet ligger, landslaget splittras och det bildas två medelmåttiga landslag istället för att ha ett starkt landslag.
Fördelen är att dessa spelare som spelar för utländska landslag har enligt FIFAs regler inte rätt att välja Albanien då de är "låsta" till sina landslag, men enligt FIFAs regler så får de gå över till ett nyskapad landslag, vilket Kosova är.
Men fortfarande återstår dilemmat, ett dilemma som kan splittra de två albanska folken i fotbollen. Men som sagt, vi tar ett steg i taget, förr eller senare kommer det att ske en återförening mellan dessa två länder, både politisk och sportsligt, vilket är bara en tidsfråga, men vi behöver tålamod, och sakta men säkert så fixar allting sig.
Grattis till alla albaner från Kosova (inklusive mig)!
Njerëzit le të na dijnë të ndarë ne jemi me kufi, por të lidhur në rrënjë, Kosova eshte Shqiperi!
OBS: Kommentarer som handlar om historia och annat kring Kosova frågan kommer att raderas eventuellt leda till spärr, oberoende nationalitet!