KF Shkëndija cupvinnare 2016!
E treta e vërteta! Iliridas stolthet KF Shkëndija är cupvinnare 2016! Häng med på en historisk tillbakablick av KF Shkëndija!
KF Shkëndija är säsongens cupvinnare i Ilirida. Shkëndija besegrade Rabotniçki (16 maj 2016) med 2-0 på Arena Philip II i Shkup. Med mål av Radeski och brasilianaren Junior kunde Shkëndija säkra pokalen för tredje gången gillt! Redaktionen firar den albanska storklubbens framgång med en historisk tillbakablick!
Shkëndija pasion i gjithë shqiptarëve
1979 spreds ett rykte i Tetova om att en fotbollsklubb vid namn Shkëndija hade formats. Det handlade sålunda om en klubb med albanskt namn och med ett emblem i rödsvarta färger, i den slaviska federationen Jugoslavien. Grunda en albansk klubb vid denna tidsepok var inte helt riskfritt då den dåvarande jugoslaviska regimen, som inte endast diskriminerade albaner, även fruktade alla ingredienser av någon typ av albansk nationalism.
Albanska ungdomar väntade ivrigt på etableringen av fotbollsklubben som gav hopp om spel i de inhemska ligorna i nuvarande FYROM. Initiativtagarna till Shkëndija var Shinasi Karaxhenemi och Xhemaludin Abazi. Idén föddes efter att Karaxhenemi och Abazi hade stiftat bekantskap med Mitat Emini, som några år tidigare under början av 70-talet grundade Shoqata Sportive Shkëndija, som i sin tur tidigare hade etablerat flera idrottsföreningar, däribland karateklubben Klubi i Karatesë Shkëndija och volleybollklubben Klubi i Volejbollit Shkëndija. Fotbollsklubben FK Shkëndija anslöt sig till den albanska idrottsfamiljen.
Unga tetovarë hade uppvisat att det fanns talang, inte bara inom fotbollen utan även inom andra idrottsgrenar, och redan efter en kort tid lyckades klubben bilda ett kompakt lag av kvalité och med stor ambition för framgång.
1981
Som alban i Jugoslavien var man alltid en andraklass medborgare. Rättigheter var ett främmande begrepp och man diskriminerades av den enkla anledningen att man icke talade ett slaviskt språk. Vi är bekanta med de massiva demonstrationerna 1981 i albanska områden i Jugoslavien, där albaner krävde likartade rättigheter som resterande befolkning i federationen. De regerande i Jugoslavien svarade dock med att utöka den institutionella diskrimineringen ytterligare inom den jugoslaviska federationen. Med albansk nationalism som motiv sparkade man albaner från statliga arbetsplatser som skolor, sjukhus, fabriker och andra statliga institutioner.
I kölvattnet av denna anti-alban trend uteslöts flera kulturella, konstnärliga och idrottsliga föreningar ur statliga institutioner, däribland även KF Shkëndija. Klubben stämplades av regimen som en nationalistisk pest där unga albaner utbildades i en svartröd nationell anda.
1992
Det är året jag och min familj kom till Sverige. Det är också året då Jugoslavien föll. I och med Jugoslaviens sönderfall utropade FYROM sin självständighet vilket resulterade i förändringar och en ny gnista återupplivade den albanska klubben. Samma år samlades rådet med Miftar Ziberi i spetsen och återupprättade först volleybolsklubben för att en vecka senare även återupprätta fotbollsklubben KF Shkëndija. Tre år senare spelade FK Shkëndija i den inhemska förstaligan.
Modern tid
Idag är klubben en utav de absolut bästa albanska klubbarna och man är en av få albanska klubbar som faktiskt nuddat internationell mark. Säsongen 2010/2011 lyckades man vinna den inhemska ligan efter en imponerande strike på 16 (!) segrar i rad. 2011 var sannerligen Shkëndijes år och klubben kunde även stoltsera som cupmästare samma år!
Serievinnare 2010/2011! Cupvinnare 2010/2011!
Shkëndijas framgångar räcker väl för att påstå att det är ett utav de mäktigaste albanska fotbollslagen som finns. Men för er som fortfarande inte är övertygade så vann FK Shkëndija "Kupa Pavarësia" i Vlora 2012. Turneringen som hölls i ära till Albaniens 100 års jubileum, bjöd man in albanska fotbollsklubbar från Ilirida till Dardania. FK Shkëndija visade att Tetova kan köra över både Tirana och Prishtina och kammade hem pokalen.
FK Shkëndija har de senaste åren spelat internationella matcher med blandat resultat. En sak är dock säker, Shkëndija har inga planer på att kliva av den höga hästen. Man är här för att utmana. Man är här för att stanna.
Urime Shqiptari!