-
-

Allt gick emot Portugal

Allt gick emot Portugal

Slarv och misstag gav Tyskland segern.

Huvudvärken har nu släppt för min del, men det var minst 100 uppgivna portugiser igår på Olearys i Malmö vid slutsignalen. Alla portugiser som rest till Brasilien för att se något vackert blev rånade och matchen igår blev ett kraftfullt uppvaknande för Seleção.

För att summera hela:
Straff emot sig.
0-1.
Skada på Hugo Almeida.
0-2.
Rött kort på Pepe.
0-3.
Fabio Coentrao ut på bår.
Utebliven straff för Portugal.
0-4.


Jag är inte apatisk som vågar säga att Tyskland igår hade domaren på sin sida. Straffen är diskutabel, för mig kan det vara straff, en billig sådan. João Pereira ska inte dra i spelaren, för då blir det samma visa som Brasilien – Kroatien. Förvånansvärt är dock att João Pereira får gult kort för den klena incidenten.

Pepe är en idiot! Själv lyckades han förstöra hoppet om en reducering vid 2-0 underläget. Inget snack om att det är rött, det som jag tycker är intressant är hur vissa spelare får olika färg på korten beroende på rykte. Diego Costa gjorde liknande mot Martins Indi i Spanien – Holland men där båda tog del av två gula istället. För att återgå till den första diskussionen, Pepe är först på bollen ”råkar eller medvetet” röra Mullers ansikte, varav denne man väljer att kasta sig i vridande plågor. Ni vet sedan resten, men jag blir så trött på alla dessa filmningar och hur domarna vägrar att bestraffa med kort. Sen förstår jag inte hur domaren kan missa Eders straffsituation, exakt allt skulle gå åt pipan. 

Roligast är ändå SVT1 stereotypiska analys inför matchen där de har en box ifylld gällande Portugals egenskaper, ”faller lätt” stod det där. Kan man ens skriva så i TV, är det verkligen ödmjukt? På vilka statistiska material bygger SVT på? Antagligen handlar det om åsikter eller en vidskeplig bild, men är det verkligen en rättvis bedömning? Fattar dem inte att det som printas upp sätts som en bild hos tittarna. Alla lag utnyttjar systemet så även Sverige. Det vore som att jag skulle konstatera och generalisera ett helt land för att Elmander ”faller lätt”. Ska vi verkligen betala tv-licens till er? Lägg ner skitsnacket!

Om vi då går till matchen så måste jag säga att Tyskland inte var så bra som resultatet påpekade, i alla fall inte spelmässigt. Det var Portugals misstag och slarv som gav dem rättare sagt vinsten och med lite hjälp av domaren. Alla målen förutom Hummels som gör ett fantastiskt nickmål, men annars var det straffen, Bruno Alves misslyckade rensning som blev en assist till Muller en meter framför, Rui Patricios katastrofala räddning som går rakt ut.

Det går inte heller att bortförklara att Portugal dessvärre hade en av sina sämsta dagar, dåligt mentalt förberedda. För mycket övermod vilket blev en överantändning tillslut. Det var inte som för två år sen i EM2012 där man spelade organiserat och lite mer tillbakadraget mot Tyskland.

Coentrão kommer med all säkerhet att missa hela VM efter sin skada, samma gällande Hugo Almeida. Frågan är vilka spelare som behöver ersätta Coentrão och Almeida? Av ren tanke kan jag tänka mig att Antunes ersätter Coentrão, men för Almeida ett svårare beslut. Ett land i brist på redan skapliga anfallare. Tar Paulo Bento in Nelson Oliveira? Vem vet.

Det har spelats en till match i den här gruppen, Ghana – USA och oj vilket resultat. Var det inte Ghana som skulle bli den avgörande matchen för Portugal? USA lyckades ta med sig tre poäng, vilket innebär att Portugal MÅSTE vinna nästa match mot USA. Ett oavgjort här betyder att Seleção är ute ur tuneringen. 

Låt oss begrava den här matchen och se framåt.

Källa: Viasat

Oliver Gustavsson Borronha2014-06-17 14:09:00
Author

Fler artiklar om Portugal