Anderlecht - Cercle Brügge 1-0: Anderlecht vidare till semifinal

Trots en sen forcering kunde Anderlecht hålla ut och besegra ett B-betonat Cercle Brügge och avancera till semifinal i den belgiska cupen.

Det var en semifinalplats som stod på spel när Anderlecht tog emot Cercle Brügge i den belgiska cupen. Favoritskapet inför matchen låg på Anderlecht som har häng på slutspelsplatserna i ligan, medan Cercle Brügge slåss i bottenregionen av tabellen om att försöka undvika nedflyttning. Anderlecht blev inte mindre favoriter när det visade sig att Cercle Brügge valde att vila flera nyckelspelare för att spara dessa till jakten på förnyat kontrakt, däribland förstemålvakten Didillon, interna skytteligaledaren Ike Ugbo och den skickliga spelfördelaren Dino Hotic. Anderlechts startelva, å andra sidan, bjöd inte på några större överraskningar. Kompany valde att ställa upp med samma elva som besegrade Standard Liège med 3-1 några dagar tidigare med det enda undantaget att Elias Cobbaut återvände från skada och ersatte Hannes Delcroix som tvingats utgå med en skada i matchen mot Standard.

Det B-betonade Cercle Brügge stod emot ganska bra under de första tio minuterna men Anderlecht växte in mer och mer i matchen, och i den 13:e minuten fick Sambi Lokonga stå helt ohotad på mittfältet. I lugn och ro kunde den skicklige mittfältaren slå en perfekt avvägd lyftning över Cercles backlinje, till en djupledslöpande Lukas Nmecha vars nedtagning var minst lika magnifik som assisten. Väl fri med målvakten gjorde Anderlechts skyttekung inget misstag och rullade in bollen till 1-0.

Trots Anderlechts spelövertag lyckades Cercle sticka upp då och då. Bortalagets bästa chans i den första halvleken kom efter tjugo minuters spel när Denkey fick driva in i straffområdet och avlossa ett skott som styrdes via vänsterbacken Mykhailichenko. Trots att skottet ändrade riktning var Wellenreuther bra med och kunde styra bollen till hörna.

Halvleken fortsatte dock att präglas av ett Anderlecht som verkade kontrollera matchen bra. Man hade det mesta av bollen och det enda som saknades var de riktigt bra målchanserna. Cercles defensiv var svår att bryta ner och Anderlecht fick mest förlita sig på långskott. När domare Van Driessche signalerade för halvtid kunde båda lagen konstatera att man hade gjort en fullt godkänd första halvlek och att matchen i allra högsta grad levde.

Efter paus fick vi se ett Cercle Brügge som kom ut med en helt annan energi än i den första halvleken. Man hittade lättare fram till avslut och redan i den 49:e matchminuten hittade ett högerinlägg från Robbe Decostere fram till Denkey som nickade i stolpen från bara några meters håll. Några minuter senare skulle nästa jättechans till kvittering uppenbara sig för Cercle Brügge. En misslyckad stötbrytning från Elias Cobbaut letade sig fram till Denkey som spelade fram sin anfallskollega Musaba som fick stå ensam med Wellenreuther men avslutet var svagt och den tyska målvakten var snabb ned till höger och kunde hålla skottet.

Istället såg det ut som att Anderlecht skulle punktera matchen. Anderlechts högerback Murillo drog upp ett mönsteranfall genom att först slå en tunnel förbi sin motståndare, läckert väggspela sig in i straffområdet med Lukas Nmecha och sedan passa bollen förbi målvakten till Abdoulay Diaby. På något märkligt sätt lyckades Diaby dock inte få ordning på fötterna och istället för att rulla in bollen i mål, och förmodligen avgöra kvartsfinalen, kunde han bara stöta bollen bort från mål, tillbaka till en Murillo som vid det här laget stod i offsideposition och Cercle kunde konstatera att man kom undan med blotta förskräckelsen.

Med en halvtimme kvar genomförde båda lagen ett gäng byten. Mest noterbart var kanske att Cercle bytte in den skicklige Dino Hotic som hade fått vila den första timmen. Det var dock ett Anderlechtbyte som skulle få effekt först. Jacob Bruun Larsen hade fått hoppa in på vänsterkanten och tillsammans med Sambi Lokonga, kanske planens bästa spelare, spelade de sig förbi motståndarförsvaret inann Bruun Larsen serverade Miazga med ett inlägg. Mittbacken fick dock se sin nick tippas till hörna av Bruzzese.

Med femton minuter kvar av matchen välkomnade Anderlecht Yari Verschaeren tillbaka efter att ha missat tre månader med skada. Det kunde dock ha blivit en snöplig comeback för den unge supertalangen. Under de sista tio minuterna lyckades Cercle Brügge etablera ett tryck på Anderlechtförsvaret genom ett rakare spel och många inläggsfrisparkar från Dino Hotic. En av alla dessa frisparkar höll på att leta sig in i Anderlechts nät när Denkey missade att skarva bollen vidare men där Verschaeren istället fick en fot på bollen och sånär styrde bollen in i eget mål. Han kunde dock dra en lättnadens suck när han vände sig om och fick se bollen smita strax utanför stolpen.

Wellenreuther fick stå för ett par fina parader under matchens slutskede men Anderlecht lyckades till slut hålla undan och säkra en plats i semifinalspelet av den belgiska cupen. Utöver semifinalplatsen kan Anderlecht även ta med sig mycket fina insatser av just Wellenreuther och Sambi Lokonga och att Verschaeren fick göra sina första minuter efter sin skada. Cercle Brügge kan vara stolta över en bra prestation med tanke på att man roterade stora delar av laget och om man kan fortsätta prestera på den här nivån har man goda utsikter att stanna kvar i den belgiska högstaligan till nästa säsong.

Vilka Anderlecht får möta i semifinal lottas under torsdagskvällen.

Startelvor:

Anderlecht (4-4-2): Wellenreuther - Murillo, Miazga, Cobbaut, Mykhailichenko - Amuzu, Sambi Lokonga, Cullen, Mukairu (Bruun Larsen 61') - Nmecha (Verschaeren 73'), Diaby (Daidalos 61')

Cercle Brügge (5-3-2): Bruzzese - Decostere, Marcelin, Bates, Taravel, Corryn (Biancone 63') - Kanouté (Deman 63'), Vanhoutte (Hotic 62'), Van det Bruggen - Musaba (Ugbo 77'), Denkey