Äventyret från matbutiken till EM
Berättelsen om Belgiens högerback Thomas Meunier.

Äventyret från matbutiken till EM

Han har jobbat nära fattigdomens värld och serverat kött till kunder i en butik. Under en tid funderade han på att sluta med fotbollen. Men efter en annons vände allt och nu representerar han sitt land i Europas största mästerskap.

Molnen blockerar solen och regndropparna börjar återvända till Paris.
EM-febern börjar sjunka för varje dag som går och samtidigt rustar Paris störtsta fotbollsklubb upp för en ny säsong. För bara någon dag sedan presenterades nya tränaren Emery och redan har ett namn poppat upp på tränarens önskelista. Thomas Meunier är namnet som rykas vara timmar bort från PSG.
Samtidigt som Belgien spelar kvartsfinal mot Wales i Lille ikväll.

Guldgenerationen fortsätter sitt äventyr mot EM-finalen. Inte bara för vinna och titulera sig, utan också för att få suveräniteten Belgien att bli en enhet för ett folk med två etniska grupper.
Thomas Meunier är en av personerna som har tagit ställning till det politiska genom att engagera sig i frågor kring samhället, och framförallt arbetslöshet. En sommar som brevbärare fick han lämna post på många slumområden runt om i provinsen Luxembourg. Där såg hans ögon en fattigdom som kom att förändra hans syn på livet.
Han föddes i en liten befolkad by i Vallonien. För bara fem år sedan jobbade han i en mataffär och hade fotboll som en hobby. Idag lever han sin dröm som landslagsproffs.
– Jag är inte rädd för Zlatan Ibrahimovic, sade Thomas Meunier till den svenska pressen inför Sverige-Belgien.
En match som Belgien vann och Meuiner också vann. Rädslan har inte varit ett problem för spelaren som själv har spelat anfallare en gång i tiden. Med sin passion och förnuft har drivfaktorerna varit ett karriärsrecept för Thomas Meunier.


Thomas Meunier i närkamp med Zlatan Ibrahimovic i EM-matchen Sverige-Belgien.

Ville sluta
Vid femårsåldern började han spela fotboll i Standard Liége. Han gick hela vägen upp till U15 där han blev ett andraval för tränarstaben. Kraven för regelbunden produktion var för höga. Där och då ville Meunier sluta med fotboll, men mamman i familjen var pådrivande för sonen och en dag hittade hon en annons om att klubben Royal Excelsior Virton som låg nåra mil ner i landet, letade efter spelare. Det kom att bli en nytändning för Meunier.
– De som anses vara supertalanger vi 15-16 års åldern vill inte höra det. Dessa spelarna (Ungdomarna i Standard) spelar fotboll morgon, dag och kväll. Det var aldrig ett mål för mitt att spela på en hög nivå, det kändes skönt att slippa pressen, sade Meunier i tidningen So Foot.
Fram till 2011 sprutade Meunier in bollar i division III-klubben Virton. Han jobbade i en mataffär och hjälpte kunder att hitta rätt med kött och apelsiner. Då var fotbollen bara en hobby vid sidan om. De allra största klubbarna i landet uppmärksammade denne talangens snabbhet och driv. Club Brügge som en gång i tiden mötte Juventus i Champions League lyckades snappa upp honom, före storklubbarna Anderlecht och Standard Liege.

I Brügge fick han tid att anpassa sig till den professionella världen. Han började som anfallare, men tiden gick och spanska tränaren Juan Carlos Garridos skadelista hade skador på sina defensiva pjäser. Då valde han att flytta ner Meunier på mittfältets ena kant, och sedan fortsatte det enda ner till högerbacks postionen där han har fått utbilda sig enda fram till idag. En position med frihet.
– I Brügge erbjöds jag mycket vilja i offensiven som högerback. Så länge jag gjorde det defensiva hemåtjobbet kunde jag gå offensivt hur mycket jag ville.
Carlos Garrido beskrev spelaren som en väldigt snabb, smart och logisk spelare. Den offensiva kvalitén har varit en styrka som har dolde Meuniers defensiva brister.


Förbundskaptenen Marc Wilmots i taktikgenomgång med Thomas Meunier mot Irland.

Klar för PSG
Efter två succéår i Club Brügge valde den belgiska förbundskaptenen Marc Wilmots att kalla Meunier till landslaget. Därför blev det ingen överraskning när högerbacken fick en kallelse till EM 2016. Ett förtroende som har givit honom tre fulla matcher från start hitills.
Inte nog med det, gav den belgiska förbundskaptenen tillåtelse till spelaren att besöka PSG under dagarna, och redan nu skriver de franska tidningarna att en övergång ska vara klar inom de närmsta dagarna. Ännu ett steg för Thomas Meunier som har gått från att servera kött och apelsiner i mataffären, till att vara klar för Frankrikes största klubb och spela kvartsfinal för sitt land i Europas största fotbollsturnering.
Trots att PSG är mer eller mindre klart är målet och drömmen redan skrivet.
– Min dröm är att en dag spela för Manchester United, men för det har jag en lång väg att gå, sa Meunier föra året.


**Belgien möter Wales ikväll klockan 21.00 i Lille på Stade Pierre-Mauroy. Vinnaren möter Portugal i semifinal på onsdag.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2016-07-01 06:00:00
Author

Fler artiklar om Belgien