AZ - Fortuna Sittard
4 - 0

AZ - Fortuna 4-0: Seger!
Marco Bizot har hållit nollan i tre raka tävlingsmatcher. Foto: Bildbyrån

Det blev en match som bjöd på många mål, debutanter och hyllningar till en fd. spelare.

AZ kom i sedvanlig ordning till spel med Bizot i mål. Backlinjen hade debuterande Sugawara till höger, tillsammans med Vlaar, Wuytens och Wijndal. Mittfältet innehöll matchens lirare Fredrik Midtjsjø, Koopmeiners (C) och Ouwejan! Thomas Ouwejan är vi vana med att se som vänsterback, men han fick ta ett kliv upp i banan till denna match och längre fram skulle han hamna. Längst fram var det Stengs, Boadu och Idrissi som skapade oreda.

AZ vann alltså säsongens första match och det var helt klart rättvist. Fortuna hade inte mycket att bjuda på. Hemmalaget hade 21-5 i antalet skott och 71-29% av bollinnehavet. Att AZ sedan gör fyra mål och inte släpper in något skvallrar en del om matchen.

I den 12:e minuten hedrades den fd. AZ- och Fortunaspelaren Fernando Ricksen. Han är sedan 2013 sjuk i en motorneuronsjukdom. Endast 43 år gammal kämpar han på under sin sista tid. Held!

Bollinnehavet för hela matchen var mer eller mindre likadan efter att första halvleken var slut. Hade nästan glömt att Bizot var med som målvakt då man knappt såg till honom.

När det gått en knapp halvtimme gick Ouwejan omkull i motståndarnas straffområde. Han ville ha straff, men domaren vinkade bort det och ingen av ”VAR-domarna” kunde se att AZ skulle ha tilldelats en straff.

Precis innan första halvlek var slut fick Fortuna en frispark strax utanför straffområdet. Det hade varit typiskt om gästerna hade gjort det första målet med tanke på övertaget som AZ hade. Diemers som sköt frisparken hade gjort succé i NFL. Bollen drog iväg och jag vet inte om bollen landat än. Ett sådant läge får man inte slarva borta om man vill vara med och kriga om poäng i en match mot ett bättre motstånd.

De 22 spelarna lämnar planen efter 45 spelade minuter och det är 0-0 på resultattavlan.

Mål skulle det komma i andra halvlek och några minuter innan AZ skulle göra det första målet hade Ouwejan ett farligt skott som tyvärr inte letade sig in i nätmaskorna. Han har bjudit på några kanoner i mål tidigare, men gick mållös från denna match. Istället var det Ron Vlaar som kom att registreras för det första målet. En hörna med en boll som landar mellan en massa spelare med Ron Vlaars baksida av kroppen som siste avsändare innan bollen går in i nät. Fick lite Janne Eriksson-vibbar av målet. Ni som kommer ihåg hans mål i VM-kvalet mot Österrike vet nog vad jag menar.

Knappt hade publiken jublat färdigt innan det var dags att fira igen. Den nye assistkungen (?) Boadu passar Idrissi som avfyrar med vänstern och det är 2-0 till AZ! Han har nu gjort lika många mål med sin naturligt bästa högerfot som med vänstern i AZ. Imponerande! Nu skulle det till något mirakel för att Fortuna skulle få med sig några poäng hem till Limburg. Inte ens självaste Fru Fortuna hade kunnat hjälpa spelarna i FSC.

Boadu är ju inte i första hand en kille som ska generera assist som han gjorde nu till Idrissi och vid två av målen mot Häcken, även om han visat sig bra på det. Han är ju en striker som ska göra mål och det var vad han gjorde idag. 3-0 efter pass från Calvin Stengs.

I minut 64 kom nästa debutant in på planen. Clasie bytte med Idrissi, samtidigt som Druijf kom in istället för Boadu. Bytet innebar att Ouwejan numera fick spela vänsterytter och Clasie tog plats på det centrala mittfältet.

Clasie var nog sugen på att få vara med i matchprotokollet mer än att han skulle registreras för ett byte, men skottet som var ämnat för något bättre drog iväg all världens väg. Kanske på väg till bollen som Diemers sköt iväg i slutet på första halvleken?

Reijnders byttes in och ut gick Wuytens. Det betyder en ny rockad. Koopmeiners gör Vlaar sällskap i mittlåset medans Reijnders spelar på mitten.

Den nye japanen, som bevakades av japanska reporters på plats, fick göra det som inte Clasie lyckades med – att göra mål i debuten! Stengs slår in bollen mot straffpunkten och där kommer Sugawara likt ett snabbtåg och placerar in 4-0. Klockan visar nu på minut 83 och AZ tar hem säsongens första, men långt ifrån sista, trepoängare.

Nästa match är på bortaplan i Europa League-kvalet mot Mariupol den 8 augusti. I Eredivisie är det ett besök på Mandemakers Stadion mot nykomlingen RKC Waalwijk nästa söndag som står på spel. Kan vi förvänta oss en ny seger mot de gulblåa? JA! Ska de kämpa för det innan? Absolut! Inga matcher vinns på förhand. Hos RKC återfinns tidigare AZ-talangen Stijn Spierings.