2019-08-04 20:00

AZ - Fortuna Sittard

AZ - Fortuna Sittard: Seriepremiär
Arne Slot gör sin första match som huvudtränare för AZ efter att ha varit assisterande till John van den Brom. Foto: Bildbyrån

AZ - Fortuna Sittard: Seriepremiär

Nu är det klart med träningsmatcher och det är dags att kliva in i seriespel. Fortuna Sittard kommer på besök till AFAS Stadion.

Avsparken sker söndagen den 4 augusti kl. 20.00. Det är faktiskt första gången som en match i Eredivisie har en sådan sen avsparkstid. Anledningen att den spelas senare än brukligt är för att spelarna ska få lite mer vila från torsdagens match mot Häcken borta.

Till matchen är det oklart om Jonas Svensson kommer till spel. Han var inte med i senaste matchen och Hatzidiakos ersatte den gången. Om det blir han eller japanen Sugawara som spelar högerback vet vi mer imorgon kväll.

Två spelare som garanterat saknas är Guus Til och Albert Gudmundsson. Guus är på väg till Spartak Moskva och Albert är avstängd. Fem gula kort förra säsongen, varpå det femte kom i förra säsongens sista match mot redan nedflyttningsklara Excelsior innebär att han är avstängd första omgången. Det kan mycket väl bli så att vi får se Jordy Clasie starta i mitten av de tre innemittfältarna imorgon kväll nu när Til är förlorad.

Spelare som spelat i både AZ och Fortuna är; Pier Tol (stjärna från 80/81-laget), Sigi Lens (Jeremain Lens farbror), Nico Jalink, Rolf Landerl, Robert van der Weert, Urvin Lee, Joost Volmer och nyligen 43 år fyllda Fernando Ricksen.

Fernando Ricksen som har en motorneuronsjukdom kommer i den tolfte minuten att hedras av båda lagens supportrar. Tyvärr är han så pass sjuk att han inte kan resa från Skottland för att närvara på matchen.

Vad gäller själva matchen så borde AZ kunna spela hem tre poäng. Ser man till försäsongens resultat har Fortuna bl.a. vunnit mot Aris (5-1) samt Leverkusen (1-0), men där man i den sista träningsmatchen förlorade med 5-1 mot PAOK.

Hos motståndarna, som slutade på 15:e plats förra säsongen, återfinns målvakten Alexei Ko?elev och det kan nog bli viktigt för om de ska stanna kvar i Eredivisie även nästa säsong. Precis som förra säsongen så består nyförvärven främst av spelare som kommit in på free transfer eller via lån. Truppen innehåller inte speciellt många spelare från Nederländerna. Det är nationer som Slovakien, Frankrike, Finland, Tyskland, Rumänien, Grekland, för att nämna några av de 14 nationer som finns representerade i laget.

För er som kan er svenska fotboll så tränades bortalaget av Frans Thijssen säsongen 2000/2001.

De fem senaste mötena lagen emellan:

2018-2019
AZ - Fortuna 4-2 (Koopmeiners 2 mål, Til, Idrissi)
Fortuna - AZ 0-3 (Mats Seuntjens, Idrissi, Til)

2017-2018 (KNVB Cup)
Fortuna - AZ 2-4 (Wout Weghorst 2 mål, Levi Garcia, Alireza Jahanbakhsh)

2001-2002
Fortuna - AZ 0-1 (Barry van Galen)
AZ - Fortuna 3-0 (Ali Elkhattabi 2 mål, Kenneth Pérez)

Som ni ser så talar även historien till fördel för AZ!

Hup AZ!

Andreas__Adde__2019-08-03 22:06:16
Author

Fler artiklar om AZ