Lagbanner
Avgörande match väntar Belgien ikväll

Avgörande match väntar Belgien ikväll

Efter den överraskande förlusten mot Slovakien måste Belgien resa sig. Belgien möter Rumänien ikväll Köln och har inget annat val än att ta tre poäng för att hålla sig kvar i EM.

Köln var platsen där allt började för Domenico Tedesco med Belgien. Han gjorde en imponerande debut som tränare för Belgien – efter en seger i Sverige – med en minnesvärd vänskapsseger mot Tyskland (2-3) som skapade en positiv dynamik.


Lite mindre än ett och ett halvt år senare kommer Köln inte att vara hans slutstation denna lördag, men det kommer att vara ett avgörande möte för fortsättningen av hans karriär som förbundskapten. Några kilometer från Belgien kommer han att stå på gränsen till eliminering vid en förlust mot Rumänien, även om de fyra bästa treorna går vidare.
Är det otänkbart? Det var otänkbart att Belgien skulle förlora i den första omgången, så vi ska inte vara för säkra. Ukrainas seger mot Slovakien (2-1) på fredagen har skickat Belgien till sista plats i grupp E med allt vad det innebär av press. Visserligen med en match mindre. 

Ukrainas seger mot Slovakien är både en chans och en fara

En fälla eftersom allt annat än en seger skulle placera dem i en obekväm situation, fast på fjärde plats och beroende av matchen Rumänien – Slovakien, som vid ett oavgjort resultat skulle innebära att de som bäst kan sluta på tredje plats. Ingen vill tro på ett katastrofscenario i det belgiska lägret, och den upprepade optimismen de senaste dagarna har varit både en attityd och en övertygelse om att truppen besitter enorma individuella kvaliteter.

Det finns också exempel från det förflutna som ger hopp om bättre dagar när vi nu går mot sommaren. Belgien förlorade också sin första match i EM 2016 mot Italien, vilket inte hindrade dem från att nå kvartsfinalen. Samt utan att utge sig för att vara en potentiell vinnare av turneringen, vilket Belgien inte är, kan man också tillägga att vissa världsmästare har snubblat i första omgången: Spanien 2010 och Argentina 2022. Som kuriosa, om det kan vara till nytta senare i turneringen, var den senaste vinnaren av ett EM som förlorade sin första match Nederländerna, 1988.

En annan tid. Den då Belgien inte kvalificerade sig till ett EM. Nu när de är här, skulle det vara synd att lämna Tyskland, lite mindre än två år efter Qatars katastrof. Det skulle vara ett ännu större misslyckande denna gång. Men eftersom stämningen är bättre på denna sida av Europa än den var i Qatar måste vi tro att allt kommer att sluta väl. 

Mellan återhämtningen på tisdagen, lediga dagen på onsdagen och helt stängda träningen på torsdagen, har Domenico Tedesco sett till att förbereda sin plan i största hemlighet, för att kunna slå ett rumänskt lag som borde lämna över bollinnehavet och initiativet.
Mot Slovakien gav planen inga mål men förbundskaptenen, utan att lämna något utrymme för tvivel, försäkrade: ”Jag har sett vår match flera gånger, och flera gånger vissa sekvenser. Jag har samma intryck: vi spelade en bra andra halvlek, och en bra första.”

Vad måste ändras då? Mot Rumänien måste man bryta den dåliga statistiken som visar 47 chanser utan att göra mål, i stora turneringar. Länge har försvaret pekats ut och nu är det anfallet som ligger under luppen, hur det kommer att matas och hur det kommer att avsluta anfallen, utan att behöva förlita sig på VAR, det är säkrare så.

Romelu Lukaku har självklart kommit tillbaka i diskussionerna: ”Vi pratade igår (torsdag), efter träningen, men inte bara om hans missade chanser, om det är vad ni vill veta”, sade Tedesco. ”Romelu var med i matchen, han kan inte göra mål på alla sina chanser, även om han har kvaliteterna för det.” Han måste visa dem mot en motståndare som bara släppte in fem mål i EM-kvalet, påminde förbundskaptenen."

Trolig startelva:

Koen Casteels - Timothy Castagne, Wout Faes, Jan Vertonghen, Arthur Theate - Amadou Onana, Youri Tielemans, Kevin De Bruyne - Dodi Lukebakio, Romelu Lukaku, Jeremy Doku

 

Belgisk Fotboll2024-06-22 16:35:00
Author

Fler artiklar om Belgien