Lagbanner
Belgien åker ut mot ett starkare Frankrike

Belgien åker ut mot ett starkare Frankrike

Domenico Tedescos matchplan fungerade tills den inte längre gjorde det. Frankrikes som lag, överlägset i stort, fann till slut en lucka och eliminerade Belgien.

Man förväntade sig en reaktion från Domenico Tedesco såväl som från de Röda Djävlarna i denna åttondelsfinal och tränaren gjorde ingen besviken genom att våga en djärv taktisk lösning mot fransmännens upplägg: en 4-4-2 med Lois Openda och Romelu Lukaku, men framför allt med... Amadou Onana och Kevin De Bruyne på mittfältet. Ingen bra nyhet för den neutrala supportern, eftersom Belgien höll tillbaka... och Frankrike tog inga risker. Man märkte snabbt att Jules Koundé kunde sätta Arthur Theate i svårigheter, men förutom några långskott som inte utgjorde något större hot, famlade Frankrike.

Den första riktiga chansen var till och med belgisk: Jeremy Doku fick till en bra frispark och Kevin De Bruyne sköt på Mike Maignan som med nöd och näppe räddade.
Frankrike, som ärligt talat inte drevs på av sin publik till skillnad från belgarna (och detta var kvällens första positiva insikt), hittade dock rytmen i maklig takt: Jules Koundé tog sig förbi ännu en gång och serverade en perfekt passning till Marcus Thuram, som nickade utanför. Wout Faes hade förlorat sin duell, men som tur var fanns Leicesters försvarare där vid ett nytt genombrott från Kylian Mbappé lite senare. De sista femton minuterna av första halvlek var en ren anfalls-försvar i fransmännens favör, och ett sista skott från Aurelien Tchouaméni var nära att sätta oss i underläge vid paus.

Casteels räddar återigen Belgien

Frankrike rörde sig mycket bättre på planen än Belgien och lät bollen cirkulera mer flytande: det krävdes ett riktigt ingripande från Koen Casteels på ett styrt skott från Aurelien Tchouaméni för att hindra 1-0 tidigt. Faran kom från andra linjen, för trots Kylian Mbappés ihärdighet träffade han inte målet, vare sig efter en dribbling eller på ett inlägg från Julien Koundé.

Men beglarna gav inte upp: trots att Romelu Lukaku hade en mardrömsmatch, tillät en bra press från Lois Openda, KDB att spela fram Yannick Carrasco och tvingade Théo Hernandez att återvända i sista stund, firat som ett mål. Trots detta bytte Domenico Tedesco ut Lois Openda mot Orel Mangala.

Tränaren var nära att få omedelbar rätt när en framstöt från just Orel Mangala nådde Romelu Lukaku, vars första skott på mål räddades av Mike Maignan. Efter trekvart måste man dra slutsatsen att denna åttondelsfinal var den svagaste hittills, mellan två lag som spelade försiktigt och saknade idéer.

Och när idéerna saknas, förlitar man sig på individerna: Jérémy Doku, som generellt var under sin nivå denna kväll, hittade ändå Kevin De Bruyne i rummet... och Mike Maignan ingrep. Trots Orel Mangalas pigga inträde tappade belgarna fotfästet: N'golo Kanté och Aurélien Tchouaméni var överlägsna.

Det var också med N'Golo Kanté vid rodret, alltid väl understödd av Antoine Griezmanns ständiga och smarta rörelser, som Randal Kolo Muani hittades i straffområdet. Han vände sig om, sköt... och Jan Vertonghen, felfri fram tills dess, styrde in bollen i eget mål. Tio minuter tidigare hade vi sagt till oss själva: den som gör mål vinner. Trots ett sista, om än osäkert, försök från Belgien, blev det inga mål och de åker ut...
 

Belgis Fotboll2024-07-02 10:49:00
Author

Fler artiklar om Belgien