Lagbanner
2021-06-17 18:00

Danmark - Belgien

Belgien går för 3 nya poäng mot Danmark

Belgien går för 3 nya poäng mot Danmark

Efter Belgiens premiärseger i Sankt Petersburg i lördags har Roberto Martinez manskap nu begett sig västerut för att möta Danmark i en nyckelmatch för att toppa grupp B. Även Axel Witsel och Kevin De Bruyne har rest till Köpenhamn och ansluter därmed till laget efter en tids rehab i Belgien.

Det är svårt att skriva om ett möte med det danska landslaget just nu utan att först nämna det som inträffade på Parken i lördags. Det har knappt gått fem dagar sedan alla världens blickar och böner riktades mot Köpenhamn då Christian Eriksen plötsligt föll ihop på plan till följd av ett hjärtstillestånd. Lyckligtvis är läget numer stabilt och Christians liv är inte längre i fara. Det är dock svårt att sia om hur händelsen har påverkat det danska landslaget när de nu ska komma till spel mot Belgien. Enligt den danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand mer eller mindre tvingades det danska landslaget att återuppta matchen mot Finland bara timmar efter den traumatiska upplevelsen som samtliga inblandade nyss gått igenom. Utfallet blev en skrällartad förlust mot den förväntade slagpåsen Finland. Med lite mer distans till det inträffade och allt fler rapporter om en Eriksen som mår bra och hejar på sina lagkamrater från sjukhussängen är förutsättningarna för Danmark att prestera möjligtvis bättre. Det skulle inte vara förvånande om danskarna är mer taggade och sugna på att vinna än någonsin. Å andra sidan skulle det vara fullt mänskligt om de danska spelarna fortfarande är påverkade av händelsen mindre än en vecka efteråt. Utöver Eriksen, som av naturliga skäl inte är tillgänglig, dras inte Danmark med några skadeproblem och trots avsaknaden av en av sina största stjärnor kommer Danmark kunna ställa upp med ett bra lag.

Belgien, i sin tur, kommer till spel stärkta av att Kevin De Bruyne och Axel Witsel är tillbaka i truppen. Roberto Martinez uttalade sig tidigare i veckan och förklarade att Axel Witsel nu är helt rehabiliterad från sin hälskada och kan delta mot Danmark. Han har dock betonat vikten av att introducera spelare som dragits med skador på ett bra sätt och nämner även att det spelas två matcher på fem dagar. Det är därför troligt att Witsel, och kanske även Eden Hazard och Kevin De Bruyne, kommer att inleda matchen mot Danmark på bänken. Jag tror därför att den belgiska elvan kommer att påminna mycket om den som startade mot Ryssland. En garanterad förändring från den matchen är att Timothy Castagne, som fått lämna mästerskapet för en sex timmar lång operation som kommer hålla honom borta från spel i sex till åtta veckor, lämnar plats för Thomas Meunier. Jan Vertonghen byttes även han ut i matchen mot Ryssland med en skadekänning och det är inte otänkbart att Thomas Vermaelen får chansen från start mot Danmark. Rapporterna efter Rysslandsmatchen var dock positiva gällande Vertonghen som själv berättade att det inte fanns några som helst negativa rapporter. Personligen tror jag Martinez skulle föredra att vila Vertonghen mot Finland i den sista gruppspelsmatchen men det återstår att se.

Läget i gruppen ser väldigt gynnsamt ut ur ett belgiskt perspektiv. Igår besegrade Ryssland Finland med uddamålet vilket innebär att dessa båda länder står på 3 poäng, likt Belgien, med två matcher spelade. Belgien vet att 4 poäng på de två återstående matcherna mot Danmark och Finland räcker för att säkra en gruppseger och därmed få möta en grupptrea i åttondelsfinalen. För Danmark var en rysk seger också positivt. Det betyder nämligen att man har chans på andraplatsen i gruppen även vid en eventuell förlust ikväll.

Förväntad elva: Courtois – Alderweireld, Boyata, Vertonghen – Meunier, Dendoncker, Tielemans, T. Hazard – Mertens, Lukaku, Carrasco

Precis som var fallet med Ryssland så har även Belgien och Danmark ställts mot varandra på senare tid. Danmark fanns nämligen i Belgiens Nations League-grupp i höstas. Belgien vann hemma i Leuven med 4-2 och på Parken med 2-0. I matchen på parken spelade dessutom Belgien utan Eden Hazard och Kevin De Bruyne. Kanske kan det resultatet ge en fingervisning om hur det kommer sluta ikväll.

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2021-06-17 11:46:48
Author

Fler artiklar om Belgien