2024-06-08 20:00

Belgien - Luxemburg
3 - 0

Belgien vinner enkelt med 3-0 mot Luxemburg i den sista träningsmatchen inför EM.

Belgien vann sin sista förberedelsematch inför EM 2024 genom att besegra Luxemburg med 3-0. Två mål av Romelu Lukaku och ett mål av Leandro Trossard säkrade segern för Belgien, som packar sina väskor för Tyskland redan på onsdag.

Efter matchen mot Montenegro var de spelare som spelade 90 minuter inte med i startelvan mot Luxemburg. Zeno Debast, Maxim De Cuyper, Arthur Vermeeren och Lois Openda började alltså på bänken. I anfallet startade Romelu Lukaku, medan Domenico Tedesco valde trion Axel Witsel, Wout Faes och Timothy Castagne i försvaret.

Redan i början av matchen satte Belgien press på Luxemburgs försvar. Flera aktioner ledde till konkreta möjligheter, som en duell mellan Romelu Lukaku och Anthony Moris där bollen hamnade i det yttre sidonätet. Strax före kvarten hade gått, kände Thomas Meunier en smärta i baksidan av låret. Han ersattes direkt av Maxim De Cuyper. Efter en halvtimme visade De Cuyper framfötterna med ett perfekt inlägg, men varken Trossard eller Romelu Lukaku som befann sig i straffområdet kunde nå bollen.

Fem minuter före halvtid slog Kevin De Bruyne en djup boll till Romelu Lukaku. "Big Rom" tog sig igenom Luxemburgs försvar innan han stoppades av Enes Mahmutovic i straffområdet. Romelu Lukaku tog själv hand om straffen och satte den säkert bakom Anthony Moris. Precis innan halvtid blev Axel Witsel liggande länge efter en kollision med en luxemburgsk anfallare. Atletico Madrids mittback fick lämna planen och ersattes av Aster Vranckx.

Efter paus fortsatte Belgien att pressa. Luxemburgarna blev allt mer tillbakapressade. Strax före timmen gjorde Jérémy Doku skillnad på vänsterkanten innan han slog ett lågt inlägg till Romelu Lukaku vid bortre stolpen. Den belgiske jätten behövde bara peta in bollen i nätet. Det var "Big Rom's" 85 mål i landslaget.

Några ögonblick senare fick Lukaku återigen en djupledsboll av Jérémy Doku, men Anthony Moris lyckades hindra honom från att göra hattrick.
I den 65 minuten gjorde Tedesco byten och gav en halvtimme till Yannick Carrasco, Zeno Debast och Johan Bakayoko. PSV-spelaren Johan Bakayoko var den första att visa framfötterna några minuter senare. På ett lobbpass av Maxim De Cuyper var Johan Bakayoko ensam vid bortre stolpen, men hans skott räddades av Union Saint-Gilloises målvakt.

Trots de många bytena fortsatte Belgien att vara seriösa till slutet och fortsatte att pressa Luxemburg. Efter flera misslyckade försök gjorde Leandro Trossard det tredje målet för Belgien tio minuter före slutet. På en lång boll från Wout Faes överlistade anfallaren sin direkta motståndare innan han satte bollen bakom Anthony Moris. De sista tio minuterna kontrollerades perfekt av Belgien, som aldrig var hotade i matchen.
Förberedelserna är nu avslutade – de Röda Djävlarna får några dagar ledigt från och med söndag – och det är dags för allvaret när EM börjar om ungefär tio dagar. Det enda negativa från kvällens match är att Thomas Meuniers skada verkar vara allvarlig och han lär missa mästerskapet. Detta är ett stort avbräck för Belgien eftersom de redan saknar Arthur Theate och Jan Vertonghen på grund av skador.