Lagbanner
Den belgiska säsongen är igång!
Mark van Bommel ledde sitt Royal Antwerp till titeln i belgiska Supercupen.

Den belgiska säsongen är igång!

Den belgiska säsongen startade lite lätt med en supercup-final mellan Royal Antwerp och Mechelen under söndagen. Även om det kändes lite avslaget på förhand och att vilan varit kort så får man ändå säga att man längtat till att den europeiska fotbollen startar upp så sakteliga. Extra glädjande är det för oss som följer belgisk fotboll att den sparkar igång redan i helgen.

Det kanske bara är jag men det känns verkligen som att det var igår som Alderweireld bombade in målet som gav Antwerp titeln förra säsongen. Och säsongen skulle börja som den slutade. Supercup titeln hos Antwerp. Första i deras existens och 3 titlar på lika många månader är ett faktum. Det är väldigt imponerande hur den gamle storspelaren Van Bommel har lyckats med detta Antwerp. Bara att lyfta på den berömda hatten.

Kul för oss att vi har ett nytt stjärnskott i den belgiska ligan i Ondrejka. Mrbati startade som vanligt för Mechelen. Båda med fullgott godkänt. Extra plus till Ondrejka som såg riktigt het ut och var farlig i en mer central roll än vad han har haft i Elfsborg. Skulle nog påstå att vi kan förvänta oss en hel del spel för den unga talangen under säsongen.

Matchen dominerades av Antwerp fram till minut 69 då Avilas fick syna det röda kortet. Det tog inte lång tid för Mechelen att utjämna och matchen slutade 1–1. Ingen förlängning och direkt till straffar där Antwerp drog det längsta strået.

Tungt för Mechelen som nog var minst lika sugna på att börja säsongen med en titel men sett till matchbild och hur lagen spelade så är det svårt att säga något annat än att grabbarna från Antwerpen förtjänade segern här. Grattis Royal Antwerp!

För att skifta fokus till Ligan som startar nästa helg så tror jag, som många andra, att Antwerp kan få det lite tuffare med tanke på att de ska ut i Europa och blir ett helt annat matchande. Men att de ska kunna vara med i toppen och utmana hela säsongen är det få tvivel om.

Sedan tror jag nog att det kommer vara lite samma som förra säsongen. Återstår att se om Anderlecht kan studsa tillbaka efter ett minst sagt mediokert fjolår. Kommer vi att få Se Union Saint-Gilloise äntligen få ta titeln? Eller kommer Club Brugge ta hem det? Vi får helt enkelt se men det känns som att Ligan är ännu mera levande i år och även om det kommer bli svårt att leva upp till att få den dramatiken vi fick uppleva förra året så kommer det vara oerhört spännande.

Tippad Vinnare: Club Brugge
Säsongens flopp: Standard Liege
Ligans MVP: Hans Vanaken
Säsongens genombrott: Jacob Ondrejka
Säsongens överraskning: Mechelen

 

Viktor Helgen Hagerman2023-07-24 13:00:00

Fler artiklar om Belgien