Euro 2024: Belgien besegras av Slovakien och missar sin öppningsmatch

Trots två bortdömda mål av Romelu Lukaku, förlorade Belgien sin öppningsmatch i detta EM 2024 mot Slovakien. Belgarna spelade bara en halvlek och hade dessutom otur.

Måndag 17 juni, 18:00. Belgien inleder sitt Euro 2024 på allvar i Frankfurt, mot Slovakien. I startelvan tar Yannick Carrasco plats som vänsterback. Mittfältet är som förväntat, Leandro Trossard startar på vänsterkanten och Jeremy Doku på högerkanten. En taktisk överraskning... som absolut inte fungerar.
Ändå är Belgien starka i matchinledningen. Det tar bara tre minuter för Jeremy Doku att förvirra David Hancko innan han passar till Kevin De Bruyne, som spelar vidare till Romelu Lukaku. På nära håll lyckas AS Romas anfallare hitta Martin Dubravka för första gången. Några ögonblick senare är det Amadou Onana som hittar Romelu Lukaku på djupet. Martin Dubravka rusar ut, Big Rom' passar till Leandro Trossard, vars inlägg fångas av den slovakiske målvakten som har hunnit tillbaka.

Efter bara sju minuter inträffade det otänkbara – Belgien släppte in ett mål mot Slovakien efter en inkast i Belgiens favör. Ingen kommer till Timothy Castagnes hjälp, precis vid sin hörnflagga, utom Jeremy Doku. Manchester City-spelaren tvekade innan han försökte spela bollen till Wout Faes. Bollen hamnar direkt vid Ivan Schranz fötter, som klackar den. Koen Casteels gör en första räddning, men samma Ivan Schranz är på rätt plats för att öppna målskyttet (0-1).

Belgien är energilösa, det vill sig inte för Romelu Lukaku

Belgien lyckas inte. Yannick Carrasco är hämmad, Leandro Trossard är helt ur spel, Zeno Debast kan inte använda sitt långa spel som han vill eftersom han är på fel fot, Romelu Lukaku missar... Leandro Trossard också. Belgien har haft chanser, men mot ett generöst, välorganiserat och effektivt Slovakien kan man inte säga att deras underläge vid paus var ogrundat. Några ögonblick tidigare hade Koen Casteels gjort en storslagen räddning, annars hade ställningen till och med varit 0-2. Överraskande nog gör Domenico Tedesco inga byten i pausen. En justering dock. Jeremy Doku tar plats till vänster, Leandro Trossard till höger. Och det blir genast lite bättre. Två små chanser, en efter en, och sedan ett bra inlägg från Leandro Trossard, vid den bortre stolpen, till Amadou Onana. Everton-mittfältaren nickar vidare till Romelu Lukaku, som gör mål... från offside-position. Målet blir bortdömt av VAR.

Belgien börjar verkligen trycka på och sätter press där det gör ont. Belgien är för snabba för Slovakien, Leandro Trossard lämnar plats för Johan Bakayoko. Strax därefter missar Romelu Lukaku ännu en stor chans och hittar nätets utsida. Några sekunder senare dribblar Jeremy Doku återigen förbi försvaret, hans inlägg styrs av Martin Dubravka. Johan Bakayoko är på rätt plats, men hans skott stoppas på mållinjen av David Hancko. Vänsterbacken ligger kvar på marken i två minuter, precis som varje slovak vid minsta kontakt. Efter en stark inledning på andra halvlek lugnar Belgarna ner tempot. Slovakien har lyckats bromsa Belgiens tempo... och sätta sitt eget. David Strelec, på sitt första bollkontakt, är nära att dubbla ledningen... med en klack en kvart före slutet.

Just inbytt accelererar Loïs Openda, passerar sin motståndare och slår ett inlägg till Romelu Lukaku vid straffpunkten. Romelu gör mål för andra gången men målet blir återigen bortdömt. Denna gång var det Lois Openda som hade rört bollen med handen när han kontrollerade den. När det inte vill sig...

Ödet ville helt enkelt inte ändra sig. Belgien besegras i sin öppningsmatch i detta Euro 2024 av ett Slovakien som gjorde vad som behövdes i första halvlek och sedan spelade defensivt. De måste definitivt vakna till liv för att inte uppleva ett infernaliskt Europamästerskap. Belgien - Slovakien, 0-1!