Lagbanner
Belgiens trupp till EM 2024 presenterad

Belgiens trupp till EM 2024 presenterad

Domenico Tedesco har presenterat de spelare som ska representera Belgien i EM i Tyskland 2024. Noterbart är att truppen bland annat innehåller en landslagsdebutant samt en comeback av en av de mest meriterade landslagsspelarna i belgisk historia.

När den belgiska truppen till EM i Tyskland presenterades under tisdagsmorgonen var det en förbundskapten som bjöd på ett par överraskningar. Till att börja med blev Maxim De Cuyper uttagen till ett belgiskt landslag för första gången. 23-åringen har varit en av den belgiska ligans bästa vänsterbackar sedan han gjorde sin debut för två år sedan och är given i ett Club Brugge som vann den belgiska ligan och gick till semifinal i Europa Conference League. Sett till kvalitet på spelaren är det dock kanske inte en överraskning att han är uttagen. Speciellt inte med tanke på att han besitter offensiva kvaliteter som en belgisk vänsterback inte har visat upp på länge, och många menade att han borde blivit uttagen i landslaget betydligt tidigare. 

Den andra stora överraskningen i truppen är att Axel Witsel gör comeback i landslaget. För nästan precis ett år sen bekräftade 35-åringen att han slutar i landslaget efter en av de längsta och mest framgångsrika landslagskarriärerna i belgisk fotboll. Med sina 130 landskamper mellan 2008 och 2022 är det enbart Jan Vertonghen som gjort fler framträdanden för det belgiska landslaget genom tiderna. Tidigare har Witsel alltid varit en del av mittfältet i landslaget men numer spelar han som mittback till vardags i Atletico de Madrid och förbundskapten Tedesco bekräftade att det även är på den positionen som han är tänkt att konkurrera i detta mästerskap. 

Föga överraskande däremot är att världens kanske bästa målvakt, Thibaut Courtois inte kommer delta i sommarens EM. Beslutet grundar sig i en schism mellan målvakten och förbundskapten Domenico Tedesco där den förstnämnde anser sig ha blivit respektlöst behandlad och förfördelad i samband med att Romelu Lukaku fick ta över kaptensbindeln istället för Courtois i en EM-kvalmatch när ordinarie lagkapten, Kevin De Bruyne var skadad. Dessutom saknas Michy Batshuayi i truppen. Anfallaren har varit del av samtliga mästerskapstrupper sedan 2016 och en majoritet av landslagssamlingarna sedan Domenico Tedesco tog över som förbundskapten i februari 2023. Tedesco förklarade att det var ett tufft beslut men att Romelu Lukaku och Loïs Openda går före och att man har bra bredd på positionen då Charles De Ketelaere, Dodi Lukebakio och Leandro Trossard kan spela på den positionen om det skulle behövas. 

Att notera i övrigt är att enbart 25 av 26 möjliga platser i truppen har bekräftats. Tedesco berättade på en presskonferens i samband med trupputtagningen att den sista platsen står öppen och att det kommer fattas beslut om den i ett senare skede. Dessutom avslöjade han att det kommer kallas upp två yngre spelare till träningslandskamperna mot Montenegro och Luxemburg, men att vilka dessa spelare är inte är bestämt då positionerna på dessa spelare bestäms efter att man gjort en del fysiska tester på de spelare i den ordinarie truppen som dragits med en del skavanker. Rimligtvis är det dock en av dessa två unga spelare som har bäst chans att ta den sista platsen i truppen.

Truppen:

Målvakter:

Koen Casteels (Wolfsburg)
Thomas Kaminski (Luton)
Matz Sels (Nottingham Forest)

Försvarare:

Timothy Castagne (Fulham)
Maxim De Cuyper (Club Brugge)
Zeno Debast (Anderlecht)
Wout Faes (Leicester)
Thomas Meunier (Trabzonspor)
Arthur Theate (Rennes)
Jan Vertonghen (Anderlecht)
Axel Witsel (Atletico de Madrid)

Mittfältare:

Kevin De Bruyne (Manchester City)
Orel Mangala (Lyon)
Amadou Onana (Everton)
Youri Tielemans (Aston Villa)
Arthur Vermeeren (Atletico de Madrid)
Aster Vranckx (Wolfsburg)

Yttermittfältare:

Johan Bakayoko (PSV)
Yannick Carrasco (Al Shabab)
Jeremy Doku (Manchester City)
Dodi Lukebakio (Sevilla)
Leandro Trossard (Arsenal)

Anfallare:

Charles De Ketelaere (Atalanta)
Romelu Lukaku (Roma)
Loïs Openda (RB Leipzig)
 

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2024-05-28 13:48:00
Author

Fler artiklar om Belgien