Lagbanner
Ahmed bin Ali Stadium, 2022-11-23 20:00

Belgien - Kanada

Inför: Belgien-Kanada

Inför: Belgien-Kanada

Nästan fyra och ett halvt år har passerat sedan Belgien tog sin första VM-medalj någonsin när man besegrade England i St. Petersburg. När man nu går in i denna VM-turnering gör man det med ett lag och en förmodad startelva som är nästan oroväckande lik den som skördade framgång i Ryssland och med en formkurva som pekar svagt nedåt. Kan Belgien vända den nedåtgående trenden och inleda starkt i VM 2022?

Generationsväxlingen i det belgiska landslaget, som har varit nödvändig allt eftersom delar av den gyllene generationen lagt skorna på hyllan eller tappat i kvalitet i takt med att de blivit äldre, har gått betydligt osmidigare än planerat. Nu står därför stora delar av den gyllene generationen inför sitt kanske sista mästerskap tillsammans och för första gången finns det inga högt ställda förväntningar på dem. Det återstår att se om landslaget kan överträffa sig själva då de spelar under mindre press än vanligt eller om det kommer visa sig funnits fog för de lägre ställda förväntningarna.

Den första indikationen på detta får vi redan ikväll då VM inleds för belgisk del när man för första gången i tävlingssammanhang ställs mot Kanada. Man gör detta utan en av sina bästa spelare då Romelu Lukaku inte hunnit bli 100% inför VM-premiären. Detta är naturligtvis ett enormt avbräck för Belgien. Lukaku har på sina senaste 50 landskamper gjort 57 mål och 12 assists. I hans ställe står det främst mellan Batshuayi och Openda där Batshuayi förmodligen kommer få förtroendet från start. Förbundskapten Roberto Martinez har redan bekräftat att Vertonghen, Alderweireld, Witsel, Hazard, och De Bruyne kommer starta kvällens match. Lägg därtill att Courtois är given mellan stolparna så finns det inte särskilt många frågetecken kvar kring den belgiska startelvan. Det största frågetecknet på förhand har varit vem som ska spela bredvid Vertonghen och Alderweireld i backlinjen. Rapporter menar att Martinez kommer att välja Leander Dendoncker från start. Detta kommer lite som en överraskning då Zeno Debast är den som fått förtroendet på den positionen under de senaste matcherna och då Wout Faes har haft en imponerande säsongsinledning med Leicester. Det verkar dock som att Martinez värderar rutin högre än form.

Annars har det, som för så många andra landslag i detta VM, mycket handlat om saker som inte har med själva fotbollsspelandet att göra. I ett uppmärksammat, och minst sagt svårbegripligt, beslut har FIFA meddelat att Belgien inte kommer kunna komma till spel i sin bortatröja utan istället spela i sitt röda hemmaställ, i alla fall under gruppspelet. Anledning till detta är, enligt FIFA, ett ”gömt budskap”. FIFA gillar nämligen inte att ordet ”Love” står skrivet på tröjan, något som har funnits på tröjdesignen sedan den släpptes för ett par månader sedan. Till följd av detta kommer vi istället att få se Belgiens flammigt röda ställ.

För kvällens motståndare, Kanada, är detta en historisk match. Kanada har inte deltagit i ett fotbolls-VM sedan 1986. Det kommer därför vara förväntansfulla och taggade kanadensare som Belgien kommer mötas av när man kliver ut på plan. Bara för att Kanada inte lyckats kvala in till ett VM på över 36 år betyder dock inte detta att det är ett blåbärsgäng man ställer på plan. Kanada vann sin kvalgrupp till VM, före både USA och Mexiko, och har en hel del namnkunniga spelare. Bland dessa hittar man förstås världsstjärnan Alphonso Davies från Bayern München, svenskbekantingen Atiba Hutchinson, Club Brügges Tajon Buchanan, och den före detta Gent-spelaren Jonathan David. Belgien kommer därför behöva vara med från start om man inte vill hamna i en alltför svår position i början av mästerskapet.

Förväntad startelva:

Courtois – Vertonghen, Alderweireld, Debast – Carrasco, Witsel, Tielemans, Castagne – Hazard, Batshuayi, De Bruyne
 

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2022-11-23 17:05:57
Author

Fler artiklar om Belgien