Lagbanner
Inför EM-premiären: Belgien– Slovakien

Inför EM-premiären: Belgien– Slovakien

Ett formstarkt Belgien möter Slovakien i sin första EM-match.

På dagens presskonferens berättade Domenico Tedesco att han var lycklig över att både Arthur Theate och Jan Vertonghen är tillbaka och matchredo inför morgondagens match mot Slovakien i Frankfurt. Sedan början av samlingen har förbundskaptenen sällan uttalat sådana ord.
Belgarna är nästan kompletta, vilket är goda nyheter men innebär också en ny huvudvärk för Domenico Tedesco, som har flera alternativ framför sig. Varje alternativ innebär verkliga risker mot ett Slovakien "som kan pressa i 90 minuter", enligt förbundskaptenen.

Ställa upp Arthur Theate som vänsterbck även om han kan få ett återfall

Den spelare som verkar närmast startelvan är Arthur Theate. Han har tränat i tre dagar och har varit skadad under kortare tid än Jan Vertonghen, vars ålder inte längre tillåter galenskaper direkt vid turneringens start. Att placera honom till vänster löser alla balansproblem och möjliggör att spela som mot Luxemburg med Timothy Castagne som offensiv höger ytterback. Men vågar Domenico Tedesco ta minsta risk med sin ordinarie ytterback, som är den perfekta kompletteringen till Jeremy Doku på kanten? Om det finns minsta möjlighet för ett återfall kommer han att låta Arthur Theate vila.

Spela Maxim De Cuypers kort fullt ut även om det påverkar Jeremy Doku?

"Jag litar på alla. Maxim De Cuyper var väldigt bra under vänskapsmatcherna även om han inte var planerad att spela mot Luxemburg. Han är inte rädd för något och jag är inte rädd för att spela med honom. Jag tror på mina spelare."

Logiken säger att Domenico Tedesco ska spela på sina spelares styrkor. Om han ställer upp sina fyra mest formstarka försvarare kommer Maxim De Cuyper att spela till vänster. Förbundskaptenen skulle kunna ge honom den mest offensiva rollen i försvaret för att skapa numerärt överläge på vänsterkanten vid bollförlust.

Detta val skulle då innebära ett byte mellan Leandro Trossard och Jeremy Doku. Arsenal-spelaren har inga problem med att starta sina aktioner från vänster innan han flyttar inåt, han känner denna roll utan och innan. Att placera Jeremy Doku till höger betyder det en minskning av hans påverkan? Pep Guardiola har ställt upp honom i den positionen under åtta (delar av) matcher denna säsong. Den spanske tränaren gör inget val av en slump.

Be Maxim De Cuyper spela mot sitt instinkt

Under andra halvlek mot Luxemburg stängde Maxim De Cuyper vänsterkorridoren och Timothy Castagne kunde gå upp. En nödlösning eftersom Domenico Tedesco var tvungen att göra denna förändring i all hast med tanke på allas speltid. Att be Club Brügge-spelaren att spela enbart i en defensiv roll skulle innebära att han spelar mot sitt offensiva instinkt och sina fysiska kvaliteter. Han har varken byggnaden eller reflexerna hos en mittback. För att kunna utföra sin uppgift behöver han stöd från andra spelare, som de två defensiva mittfältarna.

Och Domenico Tedesco avslutar: "Jag har inte gjort något slutgiltigt val än. Vi får se hur jag sover i natt (söndag) och hur jag vaknar."

Avspark 18:00 på Frankfurt Arena
.

Belgisk Fotboll2024-06-16 22:27:00
Author

Fler artiklar om Belgien