Lagbanner
2021-06-21 21:00

Finland - Belgien

Inför: Finland-Belgien

Efter en lyckad resa till Köpenhamn har det belgiska laget nu åter begett sig till Ryssland och Sankt Petersburg. Denna gång väntar en match om förstaplatsen i gruppen mot Finland.

Segern mot Danmark i Köpenhamn innebar att Belgien säkrat sin biljett till åttondelsfinalerna av detta mästerskap. Något som dock är långt ifrån säkert är vilka man kommer ställas mot där. Detta är något som har diskuterats flitigt i Belgien under de senaste dagarna. Med VM 2018 färskt i minnet, där en seger i sista gruppspelsmatchen mot England innebar att Belgien fick möta Brasilien och Frankrike i kvartsfinal respektive semifinal medan England fick möta Sverige och Kroatien, finns det de som menar att Belgien borde spela för att få en lättare väg i slutspelet. En poäng mot Finland räcker för gruppseger vilket skulle innebära en åttondelsfinal mot en grupptrea. Vilken grupptrea detta skulle bli är dock osäkert och risken finns att det blir trean från grupp F vilket just nu ser ut att bli Portugal. Vid gruppseger skulle man dessutom möta Italien redan i en kvartsfinal om båda länder tar sig så långt i turneringen. I semifinalen skulle sedan med stor sannolikhet ettan i grupp F, troligtvis Frankrike, vänta. Tvåan i Belgiens grupp, å andra sidan, får möta Wales i åttondelsfinalen. Sedan skulle sannolikt Nederländerna stå för motståndet i en kvartsfinal innan England eller tvåan i grupp F troligtvis skulle vänta i en semifinal. Det finns därför de som menar att det bästa för Belgien skulle vara att förlora mot Finland och på så sätt undvika att eventuellt möta Portugal, Frankrike eller Tyskland i åttondelsfinal och semifinal, samt ett urstarkt Italien i kvartsfinal. För Finland gäller det att man måste ta poäng för att vara i det närmaste säkra för avancemang. Skulle det bli förlust så får man nervöst vänta in resultatet från Danmark-Ryssland där plats 2-4 till och med skulle kunna avgöras genom antal gula och röda kort!

Med dessa förutsättningar är därför frågan; Vill verkligen Belgien vinna?

Det finns i alla fall indikationer på att Belgien knappast ser detta som en måstematch utan som en chans att vila spelare och en möjlighet att ge speltid till de spelare som behöver det. Roberto Martinez har redan på förhand bekräftat att Eden Hazard, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, och Thomas Vermaelen kommer att starta. De tre förstnämnda är säkerligen tänkta att starta även i en åttondelsfinal men då de inte spelat särskilt mycket under de två första matcherna, på grund av skador, vill Martinez ge dem ytterligare minuter inför slutspelsmatcherna. Thomas Veramalen kommer troligen ersätta Jan Vertonghen som drabbades av en lättare känning i den första matchen mot Ryssland. Vidare vet vi med säkerhet att Thorgan Hazard kommer att stå över den avslutande gruppspelsmatchen. Målskytten mot Danmark fick en smäll mot knäet senast och har av den anledningen inte rest med det övriga laget till Ryssland. I övrigt är det mycket svårt att sia kring vilka som kommer starta matchen och uppgifterna i belgisk media skiljer sig kraftigt. Vissa tidningar hävdar att det kommer roteras friskt och att Trossard, Batshuayi, Chadli, Praet, och Boyata alla kommer att få starta medans andra hävdar att Chadli, Boyata, och Doku är de enda som roteras in i elvan undantaget de namn som redan är bekräftade. Det är därför ett närmast omöjligt uppdrag att försöka sig på att sammanställa en förväntad elva men här är iallafall ett försök!

Courtois – Denayer, Boyata, Vermaelen – Chadli, Witsel, De Bruyne, Trossard – Doku, Batshuayi, E. Hazard

Värt att notera är att det efter Timothy Castagnes skada mot Ryssland i premiären nu endast återfinns en högerback i den belgiska truppen, nämligen Thomas Meunier. Skulle Meunier gå sönder i en, i det närmaste, meningslös match mot Finland skulle Martinez beslut att spela honom ifrågasättas kraftigt. Utgår man från att Meunier vilas, vilket jag gör, ser Nacer Chadli ut att vara det enda alternativet på högerbacken. Detta leder i sin tur till att vänsterbackspositionen är öppen då både Castagne och Thorgan Hazard saknas. Enligt Het Nieuwsblad kommer Trossard att ta den platsen ifall Chadli spelar till höger. De flesta medier verkar dessutom vara ganska överens om att Boyata kommer att starta centralt i backlinjen med Vermaelen till vänster om sig. Till höger är det dock oklart om Alderweireld kommer fortsätta spela eller om Denayer tar plats där. Offensivt skulle man nästan kunna slänga in de belgiska namnen i en tombola för att få fram en startelva. Det finns hur många tänkbara konstellationer som helst, speciellt då Kevin De Bruyne kan spela både som en av tre längst fram och tillsammans med Witsel på centralt mittfält. Jag tror och hoppas dock att Jeremy Doku får chansen ikväll och att Romelu Lukaku får vila vilket isåfall skulle innebära att De Bruyne spelar på innermittfältet och att det med största sannolikhet skulle vara Batshuayi som spelar på topp även fast Christian Benteke skulle kunna vara ett alternativ.

Finland – Belgien
21 juni, 21:00
Saint Petersburg Stadium, Sankt Petersburg
Domare: Felix Brych
 

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2021-06-21 15:58:55
Author

Fler artiklar om Belgien