Lagbanner
2023-03-24 20:45

Sverige - Belgien

Inför: Sverige-Belgien

Inför: Sverige-Belgien

Belgien ställs mot Sverige i den första matchen av kvalet till EM 2024.

Det är ett oförutsägbart Belgien som kommer till Sverige för att ta sig an Janne Anderssons landslag. Efter det tidiga uttåget ur VM senast så fick Roberto Martinez lämna landslaget efter 6 år som får sammanfattas som klart godkända totalt sett med tanke på bronsmedaljen i VM 2018. I hans ställe har Domenico Tedesco tagit över rollen som belgisk förbundskapten. Tysken, som tidigare tränat klubbar som Hoffenheim, Spartak Moskva, och RB Leipzig har inte velat avslöja några detaljer kring hur laget kommer ställa upp i kvällens match men klart är att mycket kommer vara annorlunda mot vad man har blivit van att se av ett belgiskt landslag. 

Till att börja med så saknas elva spelare från den trupp som spelade VM i Qatar för lite drygt 4 månader sen. Youri Tielemans och Jeremy Doku är skadade men mest noterbart är att den tidigare kaptenen och storstjärnan, Eden Hazard, lagt landslagsskorna på hyllan. I och med att såväl Simon Mignolet som Toby Alderweireld gjort detsamma, samtidigt som Dries Mertens och Axel Witsel inte blivit uttagna i truppen, får man lov att konstatera att eran av den gyllene generationen är på väg att ta slut. Kvar finns fortfarande en stomme med Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne, och Romelu Lukaku men runt dem kommer det finnas plats för en ny generation att växa fram, något som man inte har lyckats med på länge trots många lovande spelare. Framförallt ska det bli spännande att se det belgiska innermittfältet. På förhand ser det ut som att landslagsdebutanten Romeo Lavia kommer att få chansen från start bredvid Amadou Onana, ett innermittfält som inte bara består av två av Premier League's mest lovande innermittfältare, men som även tillsammans är yngre än Zlatan Ibrahimovic. Framförallt Romeo Lavia är en spelare att hålla ett extra öga på ikväll. Den bolltrygge och passningsskicklige 19-åringen har imponerat i Southampton och är en av de mest lovande spelarna i den generation som är tänkt att axla den gyllene generationen. Utöver Lavia och Onana tillhör spelare som Zeno Debast, Arthur Theate, Alexis Saelemaekers, Jeremy Doku, Charles De Ketelaere och Loïs Openda den skara spelare som sannolikt kommer få fler chanser och större ansvar under Domenico Tedescos tid vid rodret. Hur de lyckas ta sig an den uppgiften kommer vara avgörande för huruvida Belgien kan hålla sig kvar som en av de bästa nationerna i världen eller om man kommer halka ned till skiktet precis under de bästa. 

Den nya generationen till trots så finns det kanske en spelare som fortsatt, mer än någonting annat, kommer vara allra mest betydelsefull för det belgiska landslaget. I dagarna förkunnades det att Kevin De Bruyne tagit över rollen som kapten efter att Eden Hazard tackat för sig. På presskonferensen inför matchen beskrev Domenico Tedesco det som att laget är en spegelbild av Kevin De Bruyne. När han spelar bra så spelar landslaget bra, men de få gånger då han inte gör det ser det ofta dåligt ut. Lyckas Sverige få stopp på De Bruyne har man mycket goda chanser att ta poäng. Gör man det inte så kommer sannolikt Belgien och Domenico Tedesco få en bra start på sin tid tillsammans och en vinst ikväll skulle sannerligen bringa arbetsro. I en grupp med tre lag som rimligtvis kan göra anspråk på två direktplatser till EM skulle en vinst borta mot en av dessa vara ett stort steg mot avancemang redan i första omgången av kvalet. Då kan Domenico Tedesco i lugn och ro besöka sitt hemland Tyskland för en träningsmatch där det säkerligen lär laboreras en del. Förlust skulle däremot innebära att Tedesco får åka till Tyskland med vetskapen om att det är kniven mot strupen redan i nästa tävlingsmatch, hemma mot Österrike. Det scenariot gör Belgien bäst i att undvika till varje pris.

TV: Forsberg hyllar Belgiens nya tränare

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2023-03-24 09:15:00
Author

Fler artiklar om Belgien