Lagbanner
Ödesmatch väntar Belgien

Ödesmatch väntar Belgien

För sin sista gruppspelsmatch och för att kvalificera sig till åttondelsfinal behöver Belgien bara en poäng mot Ukraina.

Denna onsdag står Belgien inför sitt öde. Efter en trevande start skulle en seger mot Ukraina skjuta Belgien till åttondelsfinal och, kanske, in i en nästan mirakulös del av turneringen.
Och att tänka sig att om de Röda Djävlarna hade slagit Slovakien skulle de nästan inte behöva räkna längre. Men faktum kvarstår: en poäng ikväll och då är Belgien ändå kvalificerade, även om det skulle bli som bästa trea, vilket skulle vara säkrat.

Men framför allt, en seger och chanserna att ta förstaplatsen är ganska stora. Endast en seger för Slovakien, som skulle gå förbi oss tack vare sin seger mot Belgien, skulle placera de Röda Djävlarna på andra plats i grupp E. Och skillnaden är enorm. Kolossal, till och med.

En andra plats, och det är en rival som blivit Belgiens nemesis som skulle vänta oss: Frankrike. Ett sjukligt Frankrike, nästan döende, absolut inte övertygande i dessa gruppspel - men som alltid vaknar till liv i utslagsmatcher. Efter 2018 och Nations League 2021 skulle traumat av en tredje eliminering av Les Bleus vara fruktansvärt.

Slå Ukraina för att undvika en mardröm

Men framför allt, även om Frankrike inte längre visar sig vara den formidabla motståndare som de har varit de senaste åren (och vi tror inte på det), liknar det "vänstra" schemat en allé av prickskyttar. Roberto Martinezs Portugal skulle potentiellt vänta Belgien i kvartsfinalen, medan Tyskland och Spanien skulle mötas före semifinalerna. Alla "stora" på samma sida!

Tvärtom, förstaplatsen i grupp E öppnar dörren för alla drömmar. Det finns stora chanser (mer än 80%) att Djävlarna då möter Slovenien, för en historisk första konfrontation mellan dessa nationer. Och i kvartsfinalen, om detta hinder som Belgien kan klara av passeras? Vinnaren av Turkiet-Österrike.

Påminner det dig om något? Självklart: även 2016 hade Belgien ett mycket fördelaktigt schema framför sig. Ungern hade inget att sätta emot i åttondelsfinalen, och Wales skulle drabbas av samma öde i kvartsfinalen. Vi vet hur det slutade. Det är säkrast att förbli ödmjuka och vaksamma. Men vem föredrar att möta Frankrike, Portugal och Tyskland (till exempel) för att nå finalen?

Förväntad startelva:

Koen Casteels - Timothy Castagne, Wout Faes, Jan Vertonghen, Arthur Theate - Amadou Onana, Youri Tielemans, Kevin De Bruyne - Leandro Trossard, Romelu Lukaku, Jeremy Doku

Belgisk Fotboll2024-06-26 14:38:00
Author

Fler artiklar om Belgien