Belgien - Ryssland
3 - 0

Stabil seger för Belgien i första gruppspelsmatchen

Det var ett skadedrabbat Belgien som ställde upp i Sankt Petersburg men skadeavbräcken till trots lyckades man komfortabelt bärga 3 poäng och koppla ett grepp om grupp B.

Klockan 21:00 den 12 juni var väntan äntligen över och fotbolls-EM hade inletts för belgisk del. När domaren väl hade blåst igång matchen tog det ett litet tag innan matchen riktigt satte sig men efter 10 minuters spel skulle den belgiska målnollan spräckas. Ett stort misstag av den ryska mittbacken Andrey Semenov upphävde offsiden på Romelu Lukaku som sällan missar lägen av den kalibern som han bjöds på och så inte heller den här gången. Lukaku firade sedan fint genom att skicka en hälsning till sin lagkamrat i Inter, Christian Eriksen, som drabbats av ett hjärtstillestånd bara timmar tidigare.

Inför matchen hade det pratats mycket om skadeläget i den belgiska truppen. Varken Kevin De Bruyne, Axel Witsel, eller Eden Hazard var tillräckligt skadefria för att starta matchen mot Ryssland. Det skulle heller inte dröja särskilt länge innan skadeläget förvärrades. Efter att Timothy Castagne och Daler Kuzyaev skallat ihop tvingades bägge spelarna utgå och efter matchen bekräftades det att Castagne drabbats av en fraktur på ögonhålan och missar resten av mästerskapet. In kom istället Thomas Meunier vilket inte skulle visa sig vara särskilt negativt för Belgien. Efter enbart 7 minuter på plan var det just den nyss inbytte belgiske högerbacken som kunde stöta in 2-0 i ett öppet mål efter att ett inspel från Belgiens vänsterkant stötts ut av den ryske målvakten.

Ryssland hade svårt att komma till några riktigt farliga målchanser. Man stack upp på några enstaka fasta situationer men särskilt mycket mer än så åstadkom de inte. Detta var framförallt ett resultat av att Dedryck Boyata gjorde en fin insats och lyckades ta sig an uppgiften att möta Artem Dzyuba på ett mycket bra sätt. Istället var det Belgien som var närmre ett 3-0-mål. Hade det inte varit för en enastående glidtackling från Dzhikya i det ryska mittförsvaret kunde Lukaku ha gjort sitt andra mål i matchen redan innan domare Lahoz blåst för halvtidsvila.

I den andra halvleken fortsatte Belgien visa sin klass och kontrollerade matchen. Ryssland kändes aldrig särskilt farliga och Ryssland fick knappt röra bollen under stora perioder av den andra halvleken. I matchens slutminuter fick Lukaku till sist göra sitt andra mål genom ett distinkt högeravslut förbi Shunin, på passning av inhoppande Thomas Meunier.

Eden Hazard fick göra några minuter på plan då han byttes in i den 72:a matchminuten istället för Dries Mertens. Han visade stundtals prov på den klass vi vet att han besitter då han blixtrade till och dribblade bort flertalet ryssar. Känslan är dock att det fortfarande finns en till växel att lägga i. Utöver Hazards inhopp och Lukakus mål var kanske det faktum att Jan Vertonghen tvingades utgå, med vad som såg ut att vara en känning, det mest noterbara från den andra halvleken. Mittbacken, som ersattes av Thomas Vermaelen, meddelade dock dagen efter matchen att det inte visat sig vara någon fara och att det inte varit några som helst negativa besked från testerna. Sammanfattningsvis var det en stabil och bra premiär från Belgien och det faktum att man har spelare som Witsel, De Bruyne och Eden Hazard som sparkapital bådar gott inför fortsättningen av den här turneringen.
.
Den 12 juni 2021 kommer dock aldrig att handla om Belgiens seger mot Ryssland i Sankt Petersburg utan om det som skedde lite drygt 100 mil sydväst, i Köpenhamn tidgare under eftermiddagen. En tanke går till Christian Eriksen med familj. Sterkte jongen.