Lagbanner
2024-06-05 20:30

Belgien - Montenegro
2 - 0

Stabil seger i första träningsmatchen inför EM

Stabil seger i första träningsmatchen inför EM

Montenegro stod för motståndet då Belgien spelade sin första av två träningsmatcher inför EM i Tyskland. Trots stor rotation och en Lukaku som fick stå över matchen kunde Belgien ändå vinna utan större bekymmer.


Det var ett Belgien som kom till spel på Stade Roi Baudouin utan flera tilltänkta startspelare i startelvan. Arthur Theate, Youri Tielemans och Jan Vertonghen tvingades avstå matchen mot Montenegro på grund av skada och kommer även missa inledningen av EM av samma anledning. Utöver detta fick Romelu Lukaku vila och var inte med i matchtruppen samtidigt som Jeremy Doku och Leandro Trossard inledde på bänken. 

En som däremot kom till start mot Montenegro var Maxim De Cuyper som fick göra sin A-landslagsdebut. Den unge vänsterbacken visade tidigt sina kvaliteter offensivt, både genom att kombinera fint med Carrasco och Vermeeren på vänsterkanten samt genom att hitta in med flera djupledsbollar bakom den montenegrinska backlinjen. Belgien spelade bra och Montenegro kom sällan till några riktiga anfall. Den belgiska återerövningspressen högt upp i banan resulterade i flera bollvinster i den offensiva tredjedelen vilket, i sin tur, ledde till en rad målchanser. Carrasco fick ett friläge efter att Openda vunnit bollen högt upp men Sarkic stod upp och kunde rädda. Openda skulle sedan själv få ett ypperligt läge att spräcka målnollan efter att en av alla De Cuypers djupledsbollar frispelat honom men återigen stod Sarkic i vägen. Inte ens från tre meters håll gick det för Belgien att överlista den montenegrinska målvakten då Carrasco, fint serverad av Kevin De Bruyne, fick se sitt avslut gå rakt på Sarkic. När Openda återigen blev frispelad, denna gång av Kevin De Bruyne, såg det ut som att Sarkic skulle få tvingas ge sig men istället stod han för en jätteräddning. Millwall-målvakten växte mer och mer ut till en vägg mellan stolparna men till slut skulle han få kapitulera. Precis innan halvtidsvilan stod Kuc för en slarvig hemåtpass som Sarkic tvingades glidtackla undan precis framför fötterna på Openda. Bollen gick dock rakt till Kevin De Bruyne som kunde rulla in 1-0 i öppet mål från cirka 30 meters håll. Därmed gick Belgien till pausvila med en mycket rättvis ledning.

I paus genomförde Domenico Tedesco hela sex byten. In kom bland annat Leandro Trossard och Jeremy Doku, men även Axel Witsel som fick ta över kaptensbindeln, från utbytte Kevin De Bruyne, i sin comeback i det belgiska landslaget. Kanske var det dessa byten som ledde till att Montenegro helt plötsligt kom in i matchen och var det lag som var närmast att göra mål i början av andra halvlek. Efter att inte ha haft ett avslut på hela första halvlek tog det mindre än två minuter av den andra innan Jovetic försökte med en volley som gick en bra bit utanför. Endast ett par minuter senare slarvade Arthur Vermeeren och tappade boll i ett mycket farligt läge. Den unge mittfältaren tvingades riva ner Jovetic och Montenegro fick ett mycket farligt frisparksläge. Casteels kunde dock tippa bollen till hörna efter att Jovetic inte riktigt fått fart på frisparken.
Ett frågetecken inför EM har varit huruvida Witsel kommer kunna klara av att spela i en fyrbackslinje. Sedan skiftet från central mittfältare till mittback, efter flytten till Atletico de Madrid, har han enbart spelat bredvid två andra mittbackar. Trots att han inte på något sätt gjorde bort sig så blottades dock den stora svagheten med honom i en fyrbackslinje i den 60:e minuten då en, till synes ofarlig, rensning från montenegros egna hörnflagga ledde till ett friläge då Osmajic både sprang ikapp och ifrån Witsel. Koen Casteels räddade upp situationen för belgisk del genom att stå för en mycket fin räddning på Osmajic avslut. 

Ju längre den andra halvleken pågick, desto mer lyckades Belgien kontrollera matchbilden och Montenegro kom till allt färre avslut. Däremot hade Belgien fortsatt svårt att skapa några ordentliga målchanser för egen del. Doku var, som vanligt, pigg på sin kant och kom ofta förbi sin motståndare. Montenegro hade svårt att få stopp på den belgiske yttern och Brnovic tvingades ta matchens första gula kort då han rev ner Doku för att stoppa en kontring. När han sedan, med enbart två minuter kvar av ordinarie tid, stod för en huvudlös satsning mot Arthur Vermeeren innebar det att den svenske domaren, Kristoffer Karlsson, inte hade något annat val än att visa honom det andra gula kortet, följt av ett rött. Det var dock inte enbart Brnovic som hade det jobbigt mot Doku. På tilläggstid fällde Bakic Manchester City-yttern i straffområdet och Leandro Trossard kunde lugnt rulla in 2-0 från straffpunkten, vilket blev det sista som hände i matchen.

Sammanfattningsvis var det en fullt godkänd insats av Belgien som kunde vinna välförtjänt. Det mest positiva att ta med sig från matchen var att Kevin De Bruyne var precis så bra som han brukar vara i den belgiska landslagströjan samt att Maxim De Cuyper visade att han ser ut att vara redo att ta en startplats i EM, framför allt då Theate lär missa mästerskapets inledning. Däremot stärkte inte inhopparna i paus sina aktier och exempelvis Leandro Trossard och Axel Witsel lär vara längre ifrån en startplats efter den här matchen än vad de var innan. 

Startelvan: Koen Casteels - Maxim De Cuyper, Zeno Debast, Wout Faes (Axel Witsel, 45’), Thomas Meunier (Timothy Castagne, 45’) - Amadou Onana (Orel Mangala, 45’), Arthur Vermeeren - Yannick Carrasco (Jeremy Doku, 45’), Kevin De Bruyne (Leandro Trossard, 45’), Johan Bakayoko (Dodi Lukebakio, 45’) - Loïs Openda

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2024-06-05 22:51:16
Author

Fler artiklar om Belgien