Lagbanner
The Belgian Journal

The Belgian Journal

Svenskmål och vändningar i fokus när omgång 26 sammanfattas när The Belgian Journal gör debut!

Detta blir den första av många ( hoppas jag ) släpp av The Belgian Journal där jag ska försöka rapportera lite händelser och resultat till er. Det kommer även finnas ett fokus på våra egna blågula inslag i Belgien.
Jag själv kom i kontakt med Belgien mycket tack vare Chippen och Pär Zetterberg under deras glansdagar i Anderlecht men började själv hålla på Royal Antwerp tack vare en slump. Så det var någonstans här den belgiska ligan började följas och innan alla streamingtjänsterna fanns så var det en fulstream här och en fulstream där. Det fanns även en tid då det gick att se på svensk TV men den tiden är förbi. Den kanske kommer tillbaka om lite fler svenskar hittar ned till Belgien. Men det är tveksamt.

Den belgiska fotbollen har, den senaste tiden, ryckt upp sig aningen och har skickat ganska hyggligt med lag ut i Europa de senaste åren. Club Brügge som i synnerhet har gjort det bra men även Union Saint-Gilloise har gjort det bra i Europa. Antwerp var ganska bleka i år och kan bara räkna hem en seger mot Barcelona i en betydelselös sista match. Belgien Rankar in sig på plats nummer 8, precis bakom Portugal och en bit upp till Nederländerna och Eredivisie.
Den belgiska ligan har gjort sig känd att förädla talanger och skeppa dem vidare till nästa steg. Arthur Vermeeren är den senaste exemplet som gick till Atletico Madrid i januari. De belgiska lagen har under många år satsat mycket pengar på deras egna akademier men även att värva ugnt och från mindre ligor.

Vi har för tillfället 6 blågula spelare i Belgien:
Kerim Mrabti, Mechelen
Gustaf Nilsson, Union St Gilloise
Jacob Ondrejka, Antwerp
Joachim Imbrechts, USG
Ludwig Augustinsson, Anderlecht
Momodou Sonko, KAA Gent



Helgens Matcher :


Fredagen :
Westerlo – Standard Liege 2-1 – Standards usla form fortsätter och de verkar göra allt i sin makt för att bli indragna i ett nedflyttningsslutspel. Westerlo gick om Standard och parkerar på en 10e plats.

Lördagen :
KRC Genk – RWDM 3-1 – Att sparka tränaren för RWDM hjälpte föga, även om starten på matchen inleddes med att RWDM tog ledningen. Genk vände och vann tämligen enkelt. Laget från Molenbeek får vända hemåt och rannsaka sig själva.

OH Leuven – Royal Charleroi 0-0 – inte mycket att säga här. Trist och långsam.

Royal Antwerp – Mechelen 0-1 – Två svenskar från start men det var Kerim Mrabti som gick av som vinnare och den avgörande faktorn. Han smällde dit det enda målet med ett hårt skott i nättaket. Antwerp kommer vara missnöjda då de dominerade matchen men lyckades aldrig riktigt hota Mechelen. Mechelen däremot är verkligen på uppåtgående! Kan var med och hota om europa slutspelet här efter en horribel inledning på säsongen.

Söndagen :
Cercle Brügge – Club Brügge 1-1 – Ett riktigt roligt derby och det var precis som det skulle vara. Tveksamma situationer. Gula och röda kort. Ett vilt springande Cercle mot ett chockat Club Brügge präglade första halvleken. Sedan kom ledningen genom en soloprestation signerad Alan Minda. Bollen från egen planhalva och sedan borrar in ett avslut från 16 meter ut. Helgens prestation! 1-1 kom från Ferran Jutgla och 1-1 stod sig tiden ut. Rättvist resultat i ett bra derby. Fin inramning också!

Kortrijk – Union SG 1-3 – va egentligen aldrig spännande. USG tog en tidig ledning och dominerade därefter matchen. Gustaf Nilsson blev kvar på bänken hela matchen. USG behåller 8 p ner till Anderlecht på 2a plats.

Anderlecht – Sint-Truiden 4-1 – Sint Truiden började starkt och har sett bra ut i stunder denna säsongen och har blandat totala bottennapp med starka segrar. Här tog ma också ledningen i första halvlek och såg ganska bekväma med att låta Anderlecht ha bollen. Anderlecht såg blekt och fantasilöst ut i långa stunder under första 45 men kom ut som ett helt nytt lag i andra. De körde helt enkelt över Sint-Truiden och visar varför man är med och slåss om titeln i år- Augustinsson kom in i 63e minuten.

Eupen – Gent 0-2 – Gent fick äntligen vara tillbaka på vinnarspåret och gjorde jobbet mot ett för dagen uddlöst Eupen. Eupen får nog sikta in sig på att spetsa kvalformen om de ska vara kvar i Jupiler league nästa år.

Övrigt : 
Den före detta Lyon Mittbacken Claudio Cacapa fick sparken efter 0-4 förlusten mot Antwerp förra veckan och krisen i RWDM verkar inte ta slut. Det har verkligen varit upp och ner under Cacapa och han har heller inte haft det lätt. Han påbörjade sitt uppdrag 4 dagar innan matchen mot Genk och förlorade den stort. Sedan så har skaderummet i Molenbeek varit fyllt sedan dag 1. Man kan förstå att han får gå och att resultaten har varit riktigt illa på slutet så ka man komma ihåg att det har varit både motvind och uppförsbacke i förorten utanför Bryssel.

Vi hörs nästa vecka!


Alles Goed,

 

Viktor Helgen Hagerman2024-02-18 21:39:00
Author

Fler artiklar om Belgien