Lagbanner
Tre mindre omtalade belgiska talanger att hålla koll på

Tre mindre omtalade belgiska talanger att hålla koll på

Belgien har länge varit en kraft att räkna med i den internationella fotbollsvärlden, känd för sin förmåga att producera några av världens främsta spelare. När Belgien möter Slovakien i EM 2024 imorgon i Frankfurt är det inte bara de etablerade stjärnorna som drar till sig uppmärksamhet. Historiskt sett har varje turnering varit en språngbräda för nya lovande spelare att visa upp sina färdigheter och ta sitt första steg mot stjärnstatus. Belgien har återigen en spännande trupp med flera unga talanger som kan få sitt stora genombrott i år. Här är tre spelare som är mindre omtalade men som definitivt är värda att hålla ett extra öga på under turneringen.

Zeno Debast (2003)

Zeno Debast började som sjuåring hos Anderlecht, och fram till han var femton spelade han som offensiv mittfältare innan han ompositionerades till mittback av Benoît Haegeman. Den här säsongen så gjorde han en komplett säsong med Anderlecht och var dessutom lagkapten när Jan Vertonghen var skadad under slutspelet. Zeno Debast balanserar en defensiv energi med en fantastisk bollteknik. Han är en försvarare som gillar att försvara och är bestämd i luften när det behövs. Med sina 190 cm är han imponerande och kan enkelt leda försvarslinjen. I det moderna spelet önskar de flesta lag mittbackar som kan spela med bollen vid fötterna och Zeno Debast tillhör den kategorin. Han är självsäker och lugn när han för bollen framåt och har en fantastisk förmåga när det gäller korta och långa passningar.


Maxim De Cuyper (2000)

Maxim De Cuyper spelar som vänsterback i Club Brugges 4-2-3-1-system. Hans största styrka är hans mångsidighet och förmåga att påverka spelet i alla faser vilket också har gjort att han kan prestera på en hög nivå även när han vikarierar som högerback. I Club Brugge spelar han främst som vänsterback i ett konventionellt 4-2-3-1-system, där han får friheten att avancera och överlappa sin inverterade ytter. Maxim De Cuyper är en enorm tillgång offensivt men kan vara något svag defensivt, särskilt utan boll. Hans svårigheter i 1-mot-1- och 2-mot-1-situationer leder också ibland till att han gör onödiga fouls i breda zoner, men det är något som lätt kan förbättras med tid och erfarenhet.


Johan Bakayoko (2003)

Johan Bakayoko spelade tillsammans med Zeno Debast i Anderlecht innan han valde att gå vidare till PSVs ungdomsakademi. Han är en spelare med alla egenskaper som kännetecknar en riktig ytter. Han spelar främst som en högerytter men kan också spela på vänsterkanten eller som andra anfallare eller playmaker, även om han sällan intar den rollen. Den unge belgaren utmärker sig i en-mot-en-situationer tack vare sin bollteknik, snabbhet och excentricitet. Han är särskilt skicklig på att leda kontringar med sin bollkontroll och förmåga att överträffa motståndare samt vinna meter mot mål. Han behärskar även konsten att ta emot och spela mellan linjerna, med nära bollkontroll och snabba fötter för att hantera trånga utrymmen. Hans farlighet ökar betydligt när han tar emot bollen nära sidlinjen där han kan isolera motståndare och utnyttja ytan bakom dem.

Erland Jacobsen2024-06-16 10:23:00
Author

Fler artiklar om Belgien