Lagbanner
”Vore kul om han kunde ändra på den uppfattningen” – fokus på Kristoffer Olssons första tid i Belgien

”Vore kul om han kunde ändra på den uppfattningen” – fokus på Kristoffer Olssons första tid i Belgien

Elliot Engelgren Verstraeten ger sin syn på hur Kristoffer Olssons första tid i Anderlecht varit och var han skulle kunna tänkas spela i framtiden.

Från egentligen ingenstans stod det i slutet av juli i år klart att Kristoffer Olsson skrivit på ett kontrakt med Anderlecht, och lämnade därmed ryska Krasnodar efter två och ett halvt år där.

Den svenska landslagsmittfältaren hade tidigare under sommaren lite löst kopplats samman med ett klubbyte, men det var ingen som hade förutspått att han skulle hamna i Anderlecht – som är Belgiens mest framgångsrika fotbollsförening genom tiderna.
Där spelar han under Vincent Kompanys styre, som sedan lite mer än ett år tillbaka är ansvarig huvudtränare för storklubben, och har så här långt varit bofast i startelvan.

Det är dock få svenskar som har större koll på den belgiska ligan och undertecknad hörde därför av sig till Elliot Engelgren Verstraeten, som är en av få i vårt avlånga land med stenkoll på vad som sker i Belgien, för att få lite mer kött på benen kring hur Olsson presterat inledningsvis och var hans framtid kan tänkas finnas den dagen det blir dags för en ny flytt.

Tre månader har nu passerat sedan Kristoffer Olsson blev klar för Anderlecht. Minns du vad din första tanke var när övergången stod klar?
- Först och främst blev jag förvånad. Det hade inte florerat några rykten om att han skulle vara på väg till Belgien så nyheten slog ner lite som en blixt från klar himmel. Sedan minns jag också att jag tyckte att det var en både kul och spännande övergång. Vincent Kompany spelar en fotboll som jag tänkte skulle passa Olsson väldigt bra och man hade precis sålt Sambi Lokonga till Arsenal, så platsen på mittfältet var ledig.

Hur skulle du säga att hans första tid i Belgien varit?
- Hans första tid i Belgien har varit bra. Han har behövt vänja sig vid att spela något längre ner i banan än vanligt då Anderlecht spelar med två mer sittande mittfältare, men har snabbt lyckats anpassa sig till den rollen och hans match mot Club Brügge precis innan det senaste landslagsuppehållet var en av de bättre han gjort enligt mig.

Hur hög status har han i Anderlecht?
- Han har redan etablerat sig som en given startspelare och ett av de första namnen i Vincent Kompanys startelva. Sedan kanske han inte riktigt har den rollen som gör att han får de stora rubrikerna och det finns helt klart ett par andra spelare som har högre status bland supportrarna.

Hur står han sig jämfört med de andra mittfältarna i ligan?
- Ganska bra ändå. Jämför man med den absoluta toppen, som exempelvis Hans Vanaken som gjort mål i fem raka matcher i Champions League och spelar i det belgiska landslaget, så är det ett snäpp upp till den nivån. Men det är väl egentligen bara i Club Brügge – och eventuellt i Genk – som han inte hade varit given i en startelva.

Tror du hans flytt kan innebära ett ökat intresse för den belgiska fotbollen hos det svenska folket?
- Jag hoppas det. Det hade så klart varit väldigt roligt om fler svenskar fick upp ögonen för belgisk fotboll. Sedan tror jag det behövs mer än bara en värvning för att det ska till. Just nu äger exempelvis inget svenskt TV-bolag rättigheterna till att sända ligans matcher, vilket är ett stort hinder för att som svensk börja följa ligan och jag tror det måste till innan vi ser ett förhöjt intresse av belgisk fotboll i Sverige. Sedan har det dessutom blivit lite av en sanning i mångas ögon att belgiska ligan är ligan dit svenska spelare kommer för att misslyckas, så det vore kul om Kristoffer Olsson i alla fall skulle kunna ändra på den uppfattningen.

Hur tror du han ser på valet av Anderlecht, som en språngbräda eller för att han vill etablera sig i ligan?
- Jag tror att han ser det som en klubb där han kan utvecklas mycket. Anderlecht spelar en passningsorienterad fotboll som bör vara väldigt attraktiv för en spelartyp som Kristoffer Olsson och att få jobba under Vincent Kompany som tränare lockade säkert en hel del. Sedan tror jag inte det är någon hemlighet att drömmen om att spela i en av de fem stora ligorna säkert finns där och gör man det bra i belgiska ligan så vet man att det kommer finnas intresse från klubbar i de fem stora ligorna. 

Tror du att han är ämnad för att i framtiden spela i någon av de större ligorna?
- Det tror jag absolut. Jag tycker att han har kvaliteten för att spela där redan nu. Kvaliteten på de bästa klubbarna i Belgien är högre än många klubbar i botten av de större ligorna, så för mig handlar det inte om huruvida han är bra nog utan snarare att om alternativet är att gå till en bottenklubb eller en nykomling i Ligue 1 så är det kanske både bättre och mer givande att stanna i Anderlecht.

Om vi leker med tanken att han inom en snar framtid skulle spela i någon av topp fem-ligorna, vilken klubb tror du då han hade passat bäst i?
- Jag tror han hade passat väldigt bra i La Liga. Han har tekniken, passningsfoten och spelförståelsen för att spela där och det skulle vara väldigt kul att se honom få chansen i en av de lite mer etablerade La Liga-klubbarna. Sedan är det så klart svårt att peka på en enskild klubb som hade varit bäst, men Celta Vigo känns spontant som en klubb där han hade passat bra. Det är en klubb som ofta vill vara det spelförande laget och där det inte borde vara en möjlighet att kunna slå sig in i en startelva.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-10-25 12:15:00
Author

Fler artiklar om Belgien