Lagbanner
Svenssonlaget Benfica
Mats Magnusson, 1990

Svenssonlaget Benfica

Sedan mitten av 80-talet har den portugisiska huvudstadsklubben Benfica varit något av ett näste för svenska fotbollsspelare. Det är inte många klubbar i Sydeuropa som har haft en sådan tillförsel av spelare från Sverige. Den sista i ledet är Västeråsfostrade mittbacken Victor Nilsson Lindelöf. Han lämnade Benfica under sommaren 2017 för spel i Manchester United och blev därmed den tredje dyraste spelarövergången någonsin för Benfica.

Lindelöf tillhörde en generation av unga defensiva spelare i Benfica som mellan åren 2015-2017 vann två ligatitlar, två cupsegrar och avancerade till slutspel i Champions League. Det var bara en tidsfråga innan laget skulle slitas isär av storklubbarnas plånböcker.
 
Den gångna säsongen har Benfica gjort sin sämsta gruppspelsomgång i Champions League någonsin; de förlorade samtliga matcher och målskillnaden slutade på -14. De åkte även ur portugisiska cupen redan i åttondelsfinalen i december mot Rio Ave. För några veckor sedan förlorade Benfica mot FC Porto i den avgörande matchen om första platsen i ligan. Porto gick om och Benfica slarvade därmed inte bara bort första platsen i ligan utan även självförtroendet. Efter ytterlige en förlust den 28 april ligger laget just nu på en delad andraplats på 77 poäng tillsammans med antagonisterna Sporting. Lagen möts lördagen den 5 maj. Det blir sista chansen för Benfica att upprätthålla någon slags heder och för att inte tillskriva hela säsongen som ett katastrofalt misslyckande.

Nåväl.

Under samma transferfönster som Lindelöf lämnade Benfica, försvann även målvakten Ederson till Manchester City och högerbacken Nelson Semedo till FC Barcelona. Även vänsterbacken Alejandro Grimaldo var bara detaljer ifrån att lämna klubben. Trions sammanlagda prislapp landade på omkring en miljard kronor, en hisnande summa men inte helt ovanlig i dagens fotboll. Den portugisiska ligan har sedan mitten av 2000-talet fungerat som en förädlingsstation av unga talanger i allmänhet och sydamerikanska spelare i synnerhet. James Rodriguez, Angel Di Maria och David Luiz för att nämna några som genomgått denna process genom antingen Benfica eller ärkerivalen i norr, FC Porto.
 
Mitt i denna inflation av unga, talangfulla sydamerikaner finns alltså en svensk eller snarare fanns. Och han är långt ifrån den första. Svenskarna har hittat till Benfica sedan Sven Göran Eriksson tränade laget i början på 80-talet. Vem som fick Svennis till Portugal var pionjären och agenten från Tomelilla, Björn Lantz. Svennis började sin första sejour i klubben med att vinna den portugisiska ligan två år i rad och att introducera den första svenska spelaren, Glenn Strömberg.




Glen Strömberg och Sven Göran Eriksson
Glenn Strömberg och Sven Göran Eriksson

 
Under Svennis andra sejour i Benfica, 1989-1992 efter några år i Italien, värvades nya svenskar till klubben. Svenskarna Stefan Schwartz, Jonas Thern och Mats Magnusson spenderade delar av 90-talet spelandes för samma lag. Benfica spelade alltså ibland med tre svenskar i startelvan och en i tränarbåset. Senare under 90-talet och i början av 2000-talet anlände anfallaren Martin Pringle samt mittfältaren Anders Andersson. Svenskarnas närvaro var påtaglig i klubben. Vissa spelare har dock gjort större avtryck än andra.
 
Mats Magnusson spelade för klubben mellan 1987-1993 och vann två ligaguld. Han vann även skytteligan säsongen 1990/91 med 33 fullträffar, ett mål ifrån att vinna guldskon i Europa. Han ses idag av supportrarna för klubben som en av de bästa anfallarna Benfica haft i modern tid. Magnusson hade rekordet som bästa, icke portugisisk, målgörare för klubben fram tills ett par år sedan. I en intervju berättar Mats Magnusson att han än idag måste anlända till arenan Estádio da Luz tre timmar innan avspark pga uppståndelsen kring hans närvaro och att han med ömhet tackar för fansens kärlek.
 
Sedan dess har det varit lugnt på svenskfronten. Spelarna har hittat andra vägar att ta sig ut i Europa och kontaktnätet kring Björn Lantz och gänget verkar ha upphört.
Fram tills nu. Eller snarare, fram tills januari 2016.

Benficas ständige kapten, den gänglige Luisão, även kallad giraffen bland portugiserna, hade brutit armen. Hans mittlåskompanjon, den inte helt givna Lisandro Lopez, kunde inte heller komma till spel pga en lårskada. Det innebar att tränaren Rui Vitoria inte hade många alternativ kvar än att låta Victor Lindelöf spela sin första match från start med a-laget. Han hade tidigare spenderat tre år med b-laget, gjort något inhopp här och där för a-laget men aldrig spelat från start. Benfica vann komfortabelt med 6-1 mot mittenlaget Morieneses FC den 26 januari 2016.
 
Dagarna innan hade engelska Middlesbrough hört av sig och varit intresserade av att låna svensken. Han hade då endast spelat 26 minuter a-lagsfotboll för Benfica.
 
Lindelöf fick chansen från start igen. Den här gången var betydligt mer på spel, åttondelsfinal i Champions League och Benfica mötte ryska Zenit. Benfica vann hemmamötet med 1-0. Fyra dagar senare var det dags för ligaspel. Lindelöf startade matchen och gjorde sitt första mål och Benfica vann matchen med 3-1. Lindelöf hade gjort succé. Veckan därpå var det returmatch i Champions League. Benfica begav sig till S:t Petersburg och vann med 1-2. Lindelöf spelade från start och laget tog sig vidare till kvartsfinal. Där väntade jättarna från Tyskland, Bayern München. Det eventuella lånet till Middlesbrough kändes plötsligt otroligt avlägset.
 
Lindelöf fortsatte att spela från start i alla matcher säsongen ut och hjälpte laget till en ligatitel. Han presterade när det gällde som mest och petade all konkurrens genom att vara bäst, lugn och behärskad. Svensken blev så småningom ordinarie tillsammans med Luisão och hann spela en och en halv säsong, 58 matcher i a-laget och gjorde två mål innan han begav sig vidare som så många andra unga spelare gjort före honom. I en intervju i samband med Lindelöfs flytt till Manchester United har Luisão sagt att han ibland glömmer bort att Victor precis fyllt 21 år, att han känns mer som en rutinerad 30 åring i sitt lugna och mogna spel.
 
Lindelöf blev hyllad i portugisisk press och fick snabbt smeknamnet ”Iceman” med anledning av kylan och lugnet som han utstrålade på plan.
 
Hans spel och uppsyn är synonymt med den stil svenskarna utvecklat och som tidigare präglat svenskkulturen som gällt i Benfica under 80 och 90-talet; moget och balanserat. Vi får se om Lindelöfs tid i klubben vevat ner vindbryggan igen mellan förädlingsstationen i söder till oss nordbor.

Alexander Pereiraalexander.pereira.swe@gmail.com2018-05-04 11:58:00
Author

Fler artiklar om Benfica

Silly Season - Benfica 23/24