Lagbanner
Miralem Pjanics fantastiska karriär - TACK FÖR ALLT!

Miralem Pjanics fantastiska karriär - TACK FÖR ALLT!

Då har det blivit dags att tacka honom för allt och gå igenom hans fantastiska karriär! Pjanic lägger av i landslaget efter 16 år, 115 matcher och 18 mål...

FANTASTISK KARRIÄR - TACK FÖR ALLT!

Miralem Pjanic var under sin ‘’prime’’ en av världens bästa mittfältare, både tack vare sin ‘’playmaking’’ men även sina frisparkar. Han var under flera år en av världens främsta frisparksskyttar. Bortsett från floppen i Barcelona, utlåningen till Besiktas och de senaste två säsongerna i Förenade Arabemiraten, har mittfältaren haft en otroligt fin och respektabel karriär med en hel del titlar. Nu är det dags att tacka honom för allt och gå igenom hans fantastiska karriär!

Vår bosniska mittfältsgeneral har verkligen lyckats med bedriften att ha några av historiens bästa spelare i samma lag. Vad sägs om namn som Cristiano Ronaldo, Giorgio Chiellini, Gianluigi Buffon, Gonzalo Higuain, Paolo Dybala, Leonardo Bonucci, Mario Mandzukic, Alex Sandro, Juan Cuadrado, Blaise Matuidi, Sami Khedira, Patrice Evra, Adrien Rabiot och Dani Alves, för att nämna några, från sejouren i Juventus.
Under tiden i ''Barca'', som inte blev hans mest lyckade period i livet, fick han ändå äran att lira tillsammans med Lionel Messi, Gerard Pique, Antoine Griezmann, Jordi Alba, Frenkie de Jong, supertalangen Ansu Fati, Ousmane Dembele, Marc-Andre ter Stegen, Sergio Busquets, Samuel Umtiti och Philippe Coutinho med flera.

Här är några fler av spelarna vår ''Prins'' spelat ihop med... Mohammed Salah, Maicon, Mattia Destro, Wojciech Szczesny (lagkamrater i både Roma och Juventus), Antonio Rudiger, Stephan El Shaarawy, Nicolás Burdisso, Marquinho, Gabriel Heinze, Fernando Gago, Ashley Cole, Marquinho, Juan, Simone Perotta, Marco Borriello, Konstantinos Manolas, Medhi Benatia, Cicinho (spelade ihop i endast två matcher) och sist men inte minst, det ''evige underbarnet'' som förutspåddes bli en världstjärna, Bojan Krkic. Undertecknad har med all säkerhet ''glömt'' bort att nämna en hel hög med spelare men detta får räcka... 

EN AV VÄRLDENS STÖRSTA TALANGER

Pjanic föddes den 2 april 1990 i Tuzla, i det dåvarande SFR Jugoslavien (dagens Bosnien och Hercegovina); till pappa Fahrudin Pjanic och mamma Fatima.
Under kriget i Bosnien och Hercegovina flydde han till Luxemburg med sin familj. Miralems pappa Fahrudin var målvakt för FK Jedinstvo från Brcko och FK Drina från Zvornik.

Pjanic kom till Metz vid 14 års ålder, från FC Schifflange 95 på ett ungdomskontrakt och tillbringade cirka tre år i klubbens akademi. Säsongen 2005–06 spelade han i U-16 laget som vann Championnat National för 16-åringar och efter säsongen skrev han på ett femårigt proffskontrakt med klubben. Efter att ha tillbringat säsongen 2006–07 med Metz U18-lag, flyttades Pjanic upp till klubbens amatörlag i Championnat de France Amateur för säsongen 2007–08. Han lirade de två första matcherna av säsongen, innan han blev uppkallad till A-laget av manager Francis De Taddeo. Pjanic gjorde sin professionella debut, endast 17 år gammal, den 18 augusti 2007 i en ligamatch mot Paris Saint-Germain i franska Ligue 1.

Statistik - METZ 2004 - 2008
38 matcher / 4 mål / 2 assist


BLEV FRISPARKSSPECIALIST - TACK VARE JUNINHO

Efter att Metz fått många förfrågningar gällande en av världens största talanger på den tiden, nådde Pjanic och Metz båda en överenskommelse med Lyon om en transfer. Pjanic kritade på ett femårskontrakt medan övergångssumman var satt till 7,5 miljoner euro.
Den 10 mars 2010 gjorde Pjanic kvitteringsmålet, 1–1, mot spanska Real Madrid och skickade ut spanjorerna från Champions League. Ett kryss innebar att Lyon gick vidare till kvartsfinalen efter fransmännens 1–0 seger i det första mötet. 

Innan bosniern tog steget till Serie A och Roma, blev det ett par säsongen i franska Lyon, dit han anlände som supertalang från Metz. Där fick han lira med bl.a frisparksspecialisten Juninho, som såg den då unge Pjanic som sin arvtagare, gällande fasta situationer (främst frisparkar). Även Hugo Lloris spelade tillsammans med bosniern i Lyon samt den unge talangen Karim Benzema som slog igenom i Ligue 1 och tog sig hela vägen till Real Madrid. Glöm inte heller bort vår svenske Kim Källström tillsammans med dåvarande stora namn så som mittbacken Cris, Jeremy Toulalan, Dejan Lovren samt anfallarna Lisandro Lopez och Bafetimbi Gomis.

Statistik LYON 2008 - 2011
121 matcher / 16 mål / 21 assist


''PRINSEN AV ROM''

Den 31 augusti 2011 kom Pjanic överens om ett fyraårigt kontrakt med den italienska klubben Roma, för en övergångssumma på 11 miljoner euro.
Under säsongen 2015–16 ansågs Pjanic vara en av världens bästa frisparksskyttar. Han gjorde ett lysande mål mot Juventus den 30 augusti och gjorde många fler, däribland ett i Champions League mot Bayer Leverkusen. Fram till januari hade han gjort sju mål och assisterat ytterligare till fem och ryktades till både Barcelona och Real Madrid under vinterns transferfönster. Mot slutet av säsongen florerade rykten i media om Pjanics möjliga flytt från Roma, eftersom han ryktades till Juventus. Han avslutade den säsongen med tio ligamål och tolv i alla tävlingar, samtidigt som han avslutade ligasäsongen som den bästa assistenten i Serie A för andra säsongen i rad, tillsammans med Juventus Paul Pogba, med 12 assist.

Under sina fem säsonger i den italienska huvudstaden, var ''Prinsen av Rom'' lagkamrat med ingen mindre än Fransesco Totti - ''Kejsaren av Rom''. Trots att det inte blev några titlar i Roma, fick bosniern ändå den respekten och uppmärksamheten han gjort sig förtjänt av. Det blev spel tillsammans med Edin Dzeko under endast en säsong, tyvärr. Dock fanns det andra stora namn som ''Pianisten'' hade turen att spela med. Daniele De Rossi, Alessandro Florenzi, Radja Naingolan och Gervinho.

Statistik ROMA 2011 - 2016
185 matcher / 30 mål / 44 assist

Meriter:
Årets mittfältare i Roma - 2013/2014


SCUDETTO - 4 ÅR I RAD

Den 13 juni 2016 anslöt Pjanic till Juventus på ett femårskontrakt, med en övergångssumma på 32 miljoner euro, efter fem år med Roma. Han valde tröjnummer. Den 10 september gjorde Pjanic mål i sin hemmadebut i en 3–1 vinst över Sassuolo. Efter att ha vunnit Coppa Italia och Serie A under sin första säsong, missade han ‘’trippeln’’ efter att Juve förlorat Champions League-finalen mot Real Madrid.
Den 21 september 2019 spelade Pjanic sin 100:e match med Juventus (alla matcher inräknande), i en 2–1 seger över Verona i Serie A.
Den 26 juli 2020 vann han sin fjärde ligatitel med klubben efter att ha besegrat Sampdoria med 2–0 på hemmaplan.

Den tidigare Roma och Juventus mittfältaren är nionde bästa assistenten under 2000-talet i Serie A. ''¨Pianisten'' placerar sig precis framför Zlatan Ibrahimovic som vi hittar på tionde plats.

Statistik JUVENTUS 2016 - 2020
178 matcher / 22 mål / 41 assist

TITLAR
Serie A x4 - 2016/2017, 17/18, 18/19, 19/20
Coppa Italia x2 - 2016/17, 17/18
Supercoppa Italiana - 2018
Champions League: Silver 2016/2017
Serie A: Årets lag - 2015–16, 2016–17, 2017–18, 2018–19
UEFA Champions League: Säsongens lag - 2016–17


LÄMNAR SERIE A FÖR BARCELONA

Den 29 juni 2020 meddelade Juventus att de hade nått en överenskommelse med Barcelona om överföringen av Pjanic om en affär värd 60 miljoner euro, plus maximalt 5 miljoner euro i bonus,
Dessutom var den 30-åriga fotbollsspelaren den högst betalda spelaren från Bosnien och Hercegovina någonsin, enligt rapporter från diverse utländska medier

Miralem Pjanic blev blott den andre bosniern någonsin att representera Barcelona. Den förste var Meho Kodro under säsongen 1995/1996. 
Den idag 34-årige Pjanic, uttalade sig för några år sedan vilket lag han bär i hjärtat, medan han fortfarande spelade för Roma. Något som Barcelona-fans inte kommer att gilla: "Om du frågar mig vilket  mitt favoritlag är, kommer jag att säga att det är Real Madrid. Det är en klubb som jag har älskat sedan jag var barn," sa Pjanic för ett antal år sedan.

Sejouren i Barcelona blev med facit i hand - en stor flopp, både för Pjanic men också för ‘’Barca’’ som klubb. Det blev 30 framträdanden i Barcelona-tröjan, utan varken mål eller assist för bosnierns del. Dessutom fick han dåligt med speltid och spelade väldigt sällan en hel match, endast i fem matcher fick han lira från avspark till matchens slut. Efter första säsongen i ‘’Barca’’ blev det en utlåning till turkiska Besiktas över en hel säsong. 

Det blev alltså endast 30 matcher för bosniern i den katalanska klubben där han knappast har fått visa upp sina kvalitéer. Med klubblegendaren Iniestas tidigare nummer 8 på ryggen, blev det oftast kortare inhopp och flertalet gånger fanns han inte ens med i truppen. Pjanic lyckades inte göra något mål eller assist under sin tid i ''Blaugrana'' men kunde glädja sig åt en cuptitel.

Statistik - BARCELONA 2020 - 2022
30 matcher

TITLAR
Copa del Rey - 2020–21


BESIKTAS PÅ LÅN

Den 2 september 2021 gick Pjanic till turkiska Besiktas på ett säsongslångt lån. Det blev endast en säsong i Istanbul för mittfältaren, som återvände till ''Barca'' efter säsongen.

Statistik - BESIKTAS 2021 - 2022
26 matcher / 4 assist

TITLAR 
Turkiska Supercupen: 2021


IDAG I EMIRATERNA
Pjanic fick ingen ny chans i den katalanska klubben utan lämnade Spanien på ''free transfer'' och kritade på för Sharjah FC i Förenade Arabemiraten, i september 2022 och har varit kvar i emiraterna sedan dess. Ryktas till klubben där allt började - Metz, efter att nuvarande kontrakt löper ut den 30 juni.

Statistik SHARJAH - 2022 - nu
57 matcher / 5 mål / 14 assist

TITLAR
UAE Cup: 2022/23
UAE Presidents Cup: 2022/23


SPEL MED LUXEMBURG

På grund av att han växte upp i Luxemburg blev Pjanic per automatik en potentiell guldklimp för deras landslag och började representera deras ungdomslandslag. Han representerade Luxemburg i U-17 EM 2006, Luxemburg var direktkvalificerade sig automatiskt som genom att vara värdnation. Han gjorde Luxemburgs enda mål i turneringen. Samma år gjorde han 4 mål i en match mot Belgien, som slutade oavgjort 5–5.
Innan han fattade beslut framtida A-landslag kunde Pjanic välja mellan Luxemburg och Bosnien & Hercegovina. Även Frankrike försökte övertala ‘’Pianisten’’ att representera dem och det hade varit möjligt genom hans klubblag Metz.

Statistik - LUXEMBURG 
Luxemburg U-17 - 4 matcher / 5 mål

Luxemburg U-19 - 3 matcher / 1 mål

MERITER
U-17 EM - 2006


VM-SPEL MED BOSNIEN OCH HERCEGOVINA

I maj 2008, under en intervju med bosniska medier, sade Pjanic att han ville spela för Bosnien och Hercegovina. Så småningom tog tjänstemän i fotbollsförbundet i Bosnien och Hercegovina tillfället i akt och Pjanic kallades upp till landets U20-landslag. Eftersom Pjanic inte längre hade ett bosniskt pass och behövde FIFA:s godkännande för att byta nationalitet, fick han inte bli kallad till seniorlaget. Efter åtta månaders väntan och efter inblandning av Željko Komšic, den kroatiske medlemmen av Bosnien och Hercegovinas presidentskap, fick Pjanic ett bosniskt pass i början av 2008.

Han debuterade för Bosnien och Hercegovina den 20 augusti 2008 i lagets 1–2-förlust mot Bulgarien, i en vänskapslandskamp. Den 3 mars 2010 gjorde han sitt första landslagsmål i Bosnien och Hercegovinas 2–1-seger över Ghana i Sarajevo.
Den 25 juni 2014, under den sista gruppspelsmatchen mot Iran, gjorde Pjanic ett mål, vilket ledde till en 3–1-seger och Bosnien och Hercegovinas för vunna VM-match någonsin. Den 31 mars 2021 spelade han sin 100:e match för Bosnien och Hercegovina i en 1–0 förlust mot Frankrike i kvalet till VM 2022.

Med sina 115 matcher är Pjanic på en andraplats över spelare med flest framträdanden i landslagsdressen. Bara Edin Dzeko ligger före med sina 134 landskamper. Dzeko och Pjanic är de enda med över 100 landskamper för Bosnien och Hercegovina. Den tidigare Roma och Juventus-stjärnan hittar vii på en femteplats över landslaget främsta målskyttar någonsin, med sina 18 fullträffar. 

Med smeknamnet "il Piccolo Principe" ("den lille prinsen") under sin tid med Roma, betraktades Pjanic som en av de mest lovande unga mittfältarna i sin generation under ungdomen. Han ingick i Don Balóns lista över de 100 bästa unga spelarna i världen 2010.

Statistik - Bosnien och Hercegovina
115 matcher / 18 mål / 29 assist


MERITER 
VM-2014 - 3 matcher, 1 mål
Årets spelare i Bosnien och Hercegovina - 2014
Årets sportprofil i Bosnien och Hercegovina - 2020

 

Sadan Filipovic2024-05-06 18:10:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina