Lagbanner
Pjanic: Ångrar min flytt till ‘’Barca’’ - önskar att jag spelat för Milan

Pjanic: Ångrar min flytt till ‘’Barca’’ - önskar att jag spelat för Milan

34-årige mittfältaren delade med sig av sina tankar angående flytten från Juventus till Barcelona. ‘’Prinsen av Rom’’ som Miralem Pjanic populärt kallades för under tiden som Roma-spelare, öppnade upp sig för italienska tidningen Corriere dello Sport.


Lämnade Serie A efter nio säsonger

Pjanic lämnade Turin och Juventus sommaren 2020 för en flytt till Katalonien. Barcelona köpte bosniern för ca 60 miljoner euro. Flytten till ‘’Barca’’ gjorde den då 30 årige mittfältaren till den dyraste bosniske spelaren någonsin. Han fick även äran att bära Iniestas tidigare nummer på tröjan - den legendariska ‘’8:an’’. Trots att han hade Real Madrid som favoritlag sedan barnsben, blev det en flytt till ‘’Reals’’ största rivaler. Han blev dessutom den andra bosniern någonsin att representera ‘’Barca’’, endast Mehmed ‘’Meho’’ Kodro har representerat klubben före Pjanic.

Sejouren i Barcelona blev med facit i hand - en stor flopp, både för Pjanic men också för ‘’Barca’’ som klubb. Det blev 30 framträdanden i Barcelona-tröjan, utan varken mål eller assist för bosnierns del. Dessutom fick han dåligt med speltid och spelade väldigt sällan en hel match, endast i fem matcher fick han lira från avspark till matchens slut. Efter första säsongen i ‘’Barca’’ blev det en utlåning till turkiska Besiktas över en hel säsong. Sedan september 2022 lirar den forne frisparksspecialisten i Sharjah FC från Förenade Arabemiraten. 

Ångrar flytten till Barcelona

När Pjanic tänker tillbaka på flytten från Serie A till La Liga känner han ånger:
‘’Hade jag varit medveten om situationen i Barcelona då och de ekonomiska problemen klubben stod inför, hade jag aldrig skrivit på. ‘’Barca’’ var en dröm för mig och de var ute efter mig ett bra tag. Den dåvarande coachen Ronald Koeman var inte rätt man för tränarrollen eller klubben’’.

Femfaldiga Serie-A vinnaren med Juventus, avslöjade fler saker som han hade velat uppfylla under sin karriär:
‘’Främst är det att jag aldrig vann Champions League med Juventus. Jag ångrar även att jag aldrig spelade i Milan. Det är en fantastisk klubb.’’

Han berättade även om olika erbjudanden han fick när han fortfarande var en Roma-spelare:
‘’Jag stannade i Rom i fem år och avböjde flera erbjudanden. ‘’Juve’’ ville ha mig mot slutet av min tredje säsong i Roma men jag tackade nej, eftersom jag kände behov av att ge något tillbaka till alla romare. Vi (klubben, reds. anm) lyckades inte och jag beslutade mig för att testa något nytt. Jag visste att det var rätt beslut. Både PSG och Napoli ville värva mig men jag valde att flytta till Juventus och det är inget jag ångrar. Dock kommer Roma för alltid finnas i mitt hjärta.’’

Stannar Pjanic i Förenade Arabemiraten ytterligare en säsong?

Miralem Pjanic har inte nätat en enda gång under nuvarande säsong. Dock har 34-åringen bidragit med nio assist på 28 framträdanden (i alla turneringar). Kontraktet med nuvarande klubben löper ut i sommar (30 juni) och det är oklart ifall det blir förlängning eller ifall Pjanic beslutar sig för nya äventyr. 

En av världens bästa i sin ''prime''

Miralem Pjanic var under sin ‘’prime’’ en av världens bästa mittfältare, både tack vare sin ‘’playmaking’’ men även sina frisparkar. Han var under flera år en av världens främsta frisparksskyttar. Bortsett från floppen i Barcelona, utlåningen till Besiktas och de senaste två säsongerna i Förenade Arabemiraten, har mittfältaren haft en otroligt fin och respektabel karriär med en hel del titlar. 
I Juventus-tröjan har Pjanic stått för 22 mål och 41 assist på 178 spelade matcher. Han bidrog även med 30 mål och 44 assist på 185 framträdanden under sina år i Roma. Det blev alltså 42 mål och 73 assist (281 matcher) under Pjanics nio säsonger i Serie A (augusti 2011 - september 2020). 

För Bosnien och Hercegovinas har Pjanic burit landslagdressen 115 gånger och blivit målskytt vid 17 tillfällen. Miralem Pjanic är även landslagets sjätte främsta målskytt genom tiderna med sina 17 fullträffar. Endast Edin Dzeko har gjort fler landslagsmatcher för BIH (134). Miralem Pjanic är även landslagets sjätte målskytt genom tiderna med sina 17 fullträffar.


Miralem Pjanics alla titlar under karriären:

Vinnare av Serie A (scudetto): 4 gånger med Juventus, säsongerna 2016/2017, 17/18, 18/19, 19/20.

Vinnare av italienska cupen: 2 gånger med Juventus, säsongerna 2016/2017 & 17/18.

Vinnare av italienska supercupen: 1 gång med Juventus, säsongen 2018/2019.

Vinnare av spanska cupen: 1 gång med Barcelona, säsongen 2020/2021.

Vinnare av turkiska supercupen: 1 gång med Besiktas, säsongen 2021/2022.

Vinnare av Förenade Arabemiratens cup: 1 gång med Sharjah FC, säsongen 2022/2023.

Vinnare av Förenade Arabemiratens ‘’Presidents Cup’’: 1 gång med Sharjah FC, säsongen 2022/2023. 

Övriga meriter:

Silvermedaljör i Champions League: 1 gång med Juventus, säsongen 2016/2017. 

Årets lag i Serie A: 4 gånger med Juventus, säsongerna 2015/2016, 16/17, 17/18, 18/19.

Årets lag i Champions League: 1 gång med Juventus, säsongen 2016/2017. 

Bosnien och Hercegovina, årets idrottare: 1 gång, 2020.

Sadan Filipovic2024-04-22 14:52:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina